szerző:
hvg.hu

A belga EP-politikus szerint Orbán az idegengyűlölő és populista szélsőjobb vezetőjének képében tetszeleg.

Orbán kihasználta a nyári szünetet, hogy az európai integráció és a liberális demokrácia elleni kereszteshadjárat élére álljon – írja Guy Verhofstadt volt belga miniszterelnök és az Európai Parlamentben a liberális képviselőcsoport (ALDE) vezetője a francia l'Opinion című lapban.

Verhofstadt a cikkében felidézi, hogy Orbán már világosan kifejtette a programját egy korábbi, Bildnek adott interjúban, eszerint pedig meg akarja védeni a keresztény kultúrát azáltal, hogy visszautasítja a multikulturalizmust; meg akarja védeni a hagyományos családmodellt; meg akarja védeni a nemzetstratégiai gazdasági szektorokat; meg akarja védeni a nemzeti határokat a bevándorlás visszautasításával; és azt akarja, hogy minden nemzet egyenlő legyen az EU-ban.

A belga politikus szerint Orbán ezzel kiérdemelte az olasz belügyminiszter, Matteo Salvini csodálatát is – akivel a múlt héten Orbán találkozott is –, a jövő májusi európai parlamenti választások körüli vita pedig elég egyértelművé vált: egyik oldalon állnak a demokraták, liberálisok, és a progresszív Európa-pártiak, mint például Macron pártja, míg a másik oldalon "az illiberális, eurofób és protekcionista koalíció".

Verhofstadt ezzel kapcsolatban felveti, hogy vajon a Fideszt is a soraiban tudó Európai Néppárt melyik oldalra fog állni, és mint írja, szívesen elbeszélgetne az azt vezető Manfred Weberrel, hogy megkérdezze, a német szélsőjobboldali AfD, a Salvini-féle olasz La Lega kormánypárt, vagy a francia Front National utóda, a Marine Le Pen vezette Rassemblement National (RN) része lesz az Európai Néppártnak, vagy szövetségre lépnek velük?

A politikus szerint ez már csak azért is legitim kérdés, mert a néppárti osztrák kancellár a szélsőjobbal lépett szövetségre, és bár a Fidesz és Orbán is tagja a néppártnak, a magyar kormányfő az idegengyűlölő és populista szélsőjobb vezetőjeként tetszeleg. Verhofstadt szerint a néppártnak ezért választ kell adnia arra, hogy maga a szövetség Európa-párti még, vagy sem.

Verhofstadt hozzáteszi, ő maga egyébként az, mert meggyőződése, hogy az integráció az egyetlen helyes válasz a világban mind a biztonsági, mind a migrációs, mind a gazdasági növekedési, mind a munkaerőpiaci kérdésekre, szerinte ezért akarja azt szétrombolni Vlagyimir Putyin és Donald Trump is.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Bartha Dániel Itthon

A Fidesz és a Néppárt: Orbánnak vannak opciói és zsarolási potenciálja

Manfred Weber lehetetlen helyzetben van: egyszerre kell megakadályoznia, hogy a Néppártból Orbánék miatt bárki távozzon Macron felé, és a Fideszt is a pártcsaládon belül kéne tartania. Így aztán Orbán Viktor az, akinek a mozgástere megnőtt. A 2019-es választások pedig új lehetőségeket nyitnak meg az Európai Parlamentben a magyar kormányfő számára – mutatja be elemzésében Bartha Dániel.

hvg.hu Itthon

Schöpflin: Lehet, hogy kizárják a Fideszt a Néppártból

A fideszes EP-képviselő szerint az egész Unióra nézve súlyos következményei lennének, ha szakít a Fidesszel a Néppárt. Schöpflin György biztos abban is, hogy átmegy a parlamenten a 7. cikk alkalmazását kezdeményező javaslat, amellyel végső esetben a szavazati jogot is meg lehet vonni. A baloldalnak is adott néhány jótanácsot.