szerző:
hvg.hu

A francia elnök a Salvini–Orbán-találkozó után üzent a két populista politikusnak.

Politikai értelemben összeborult Orbán és Salvini, a magyar miniszterelnök kedden találkozott az olasz belügyminiszterrel és miniszterelnök-helyettessel. Orbán szerint, ha kollégája Magyarországon elindulna a választásokon, megnyerné.

Közös sajtótájékoztatójuk fő témája a migráció és Európa volt, Salvini szerint „a mi politikai mozgalmaink és kormányaink képviselte értékeket akarjuk középpontba állítani, egyesítve energiáinkat a közös cél érdekében, a szocialisták és a baloldali erők kizárásával”. Közös értékként az élethez, munkához, egészséghez, biztonsághoz való jogot nevezte meg, kijelentve, hogy ezeket a jelenlegi „Soros finanszírozta” európai elit és a „mindenkori Macronok” is megtagadják. Úgy vélte, a baloldal már csak azért létezik, hogy valami ellen tiltakozzon, "és utána csodálkoznak, ha nem nyernek választást".

Macron többször előkerült, Orbán például azt mondta, a mostani találkozóhoz kérte a Forza Italiát vezető Silvio Berlusconi hozzájárulását, mert „vele vagyunk az Európai Néppártban” (EPP). Az EPP-ben két tábor van: az egyiket Emmanuel Macron francia elnök vezeti, ő „fel akarja robbantani” az EPP-t, ő vezeti azt a politikai erőt Európában, amely a migrációt támogatja – vélekedett. Mint mondta, ezzel szemben „vagyunk mi, akik meg akarjuk állítani az illegális migrációt”. Erről az EPP-ben is nagy vita van, és „szeretnénk, ha a mi álláspontunk lenne az általános", és egyértelműen az európai emberek oldalára állnánk, akik nem akarnak illegális migrációt.

A La Stampa olasz lap a találkozót követően úgy értékelt, a milánói prefektúra épületében létrejött az Emmanuel Macron francia elnökkel szembeni európai szövetség. Bruno Bonnell francia politikus, Emmanuel Macron pártjának parlamenti képviselője azonban a Corrierében "végzetes veszélynek" nevezte a bal- vagy jobboldali populisták és a progresszív erők szembenállását, amely szerinte kemény harchoz vezet az EP-választásokon.

Megszólalt az ügyben maga Macron is, ő Dániában újságíróknak azt mondta:

Orbán és Salvini jól teszi, ha engem tart közös ellenfélnek.

Hozzátette, ő semmilyen lehetőséget nem ad meg a nacionalistáknak, hogy saját gyűlöltbeszédüket terjesszék, majd újra leszögezte, hogy igaza van Orbánnak és Salvininek, ha benne látják a politikai ellenfelet.

(Politico)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!