szerző:
hvg.hu

Az SBGK-nak két, több milliárd forintos tanácsadói megbízását is "kikoptatta" Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Nem hosszabbítja meg az Orbán családot is képviselő Bajkai Istvánhoz köthető ügyvédi irodával (SBGK) kötött szerződéseket a Gulyás Gergely vezette Miniszterelnökség – írja a 24.hu. Az egyik az uniós finanszírozású projektekhez kapcsolódott, e feladatokra a Bajkai Istvánhoz köthető céggel, illetve a Nagy és Kiss ügyvédi irodákkal, valamint az Ész-Ker Kft.-vel szerződött a kormányzati szerv 4,8 millió forint értékben.

A szerződés 2020-ig szól, ám meghosszabbítható, a kifutása után azonban a Miniszterelnökség nem kötött újabb kontraktust további részfeladatokra. Az eddig felhasznált összeget közel 3,5 milliárd forintra becsülik.

A lap szerint a feladat kiszervezését Gulyás és az Európai Bizottság auditorai is indokolatlannak találták: úgy kalkuláltak, hogy megéri szakítani az irodákkal, a feladatot pedig a kancellária saját hatáskörében megoldani.

Egy, a napokban módosított kormányhatározatból az is kiderül, hogy egy másik olyan szerződés is "elhal", amelyben érdekelt az SBGK, valamint az Ész-Ker. Ez egy 4 milliárd 995 millió forintos keretmegállapodás, amely a hazai forrásból, azaz a magyar költségvetésből finanszírozott közbeszerzések ellenőrzésére szólt.

A kormány 2016 decemberében erre a feladatra 6,35 milliárd forintos keretösszeget hagyott jóvá erre a célra 2020-ig, az augusztus végi módosításban azonban az szerepel, hogy a keretből még fennmaradó 3,05 milliárd forintot a Miniszterelnökséggel közvetlen foglalkoztatási jogviszonyban álló munkatársak foglalkoztatására fordítsák.

A 24.hu szerint ebből a pénzből oldják meg a külső tanácsadók pótlását: ennyit fizetnek Gulyásék a Miniszterelnökség saját közbeszerzés-ellenőrző csapatának bővítésére a következő három évben.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!