szerző:
HVG

Orbán Viktor nem barátokat keresett Strasbourgban, hanem a következő harcot, amikor az európai parlamenti képviselőknek a képébe vágta: vitájukban döntsenek a választók 2019 májusában. Csak azt nem árulta el, hogyan szerezne szövetségeseket, hogy szavának a jövőben is súlya legyen az Európai Unióban. A friss HVG Fókuszában az Európai Énpárt.

Két alapvetést ismer a magyar kormány és holdudvara. Ezek a következők: Orbán Viktor az európai politika egyik legfontosabb alakítója, illetve Orbán Viktor nem lehet ellenzéken. Ez a hét viszont azt mutatta meg az Európai Parlamentben, hogy a két állítás egyre nehezebben lesz összeegyeztethető, ahogy közeledik a jövő májusi EP-választás. Strasbourgban kedden a jogállamiság elveinek megsértését olvasták a magyar kormányfő fejére a holland Baloldali Zöldek képviselője, Judith Sargentini jelentése alapján – szerdán pedig az Európai Parlament kétharmaddal meg is szavazta a jelentést, 115 néppárti képviselővel együtt.

Orbán beszélhet a baloldal kétségbeesett kapálódzásáról, de a magyar kormányfő problémáját nem a túloldal politikai pártjai jelentik, hanem a sajátjai, a jobboldaliak. A Fidesz elnöke mindent megtett, hogy a nagy hangzavarban senkinek se tűnjön fel: Strasbourgban a baloldalnak akkor sincs többsége, ha minden zöldpárti és liberális politikus velük tart.

Orbán számára épp az okoz nehéz helyzetet, ami Magyarországon a hatalmát biztosítja. Itthon képes egy zászló alatt tartani a táborát, Európában viszont a jobboldal kettéválik kereszténydemokratákra és populista nacionalistákra, és ez a két erő sok esetben egymást tekinti a legádázabb ellenségének. Már csak azért is, mert azonos vizeken halásznak.

Az e heti HVG a kezdődő kampány előtt elemezte az erőviszonyokat az európai jobboldalon. A Sargentini-jelentés körül kirobbant botrányról pedig itt olvashatnak további részleteket.

 

©

 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Bíróság: Vissza kell adni a CNN tudósítójának fehér házi belépőjét

Bíróság: Vissza kell adni a CNN tudósítójának fehér házi belépőjét

A pénzügyminiszter nagyon súlyos váddal illette azokat, akik az utolsó napokban kötöttek ltp-szerződéseket

A pénzügyminiszter nagyon súlyos váddal illette azokat, akik az utolsó napokban kötöttek ltp-szerződéseket

Közterületi plakátokon körözik Gruevszkit – fotó

Közterületi plakátokon körözik Gruevszkit – fotó

Gyanúsítottként hallgatták ki Simonka Györgyöt

Gyanúsítottként hallgatták ki Simonka Györgyöt

Egyre több magyar számít szegénynek, pedig dolgozik

Egyre több magyar számít szegénynek, pedig dolgozik

Nappal +13 fok, éjszaka mínusz is lehet

Nappal +13 fok, éjszaka mínusz is lehet