szerző:
hvg.hu

Hogyan változtatja meg az informatikai forradalom a technológiai haladást? Negyedik ipari forradalom vagy annál is több? Erről is szó lesz a szombaton kezdődő, Beszélgetések a jövőről című vitasorozatban.

Mi vár ránk, mit kéne tenni?
A Beszélgetések a jövőről ötletgazdái a The Economist Open future cikksorozata hatására jutottak arra, hogy Magyarországon is meg kellene vitatni, milyen lehetőségeink vannak a következő évtizedekben. A HVG-ben és a hvg.hu-n fél éven át szakmai vita folyik majd technológiai, gazdasági, társadalmi, a jó kormányzást érintő, illetve geopolitikai kihívásokról. Szóljon hozzá ön is kommentben, vagy küldje el véleményét a [email protected] címre!
Friss cikkek a témában

A „Beszélgetések a jövőről” vitasorozatot a The Economist „Open Future” című vitasorozata inspirálta. A hazai viszonyokra adaptált változat célja, hogy a legújabb technológiai kihívásokra, az ebből fakadó gazdasági, társadalmi és geopolitikai kérdésekre kreatív és újszerű válaszok szülessenek, széles körű eszmecsere alakuljon ki Magyarország kívánatos jövőjéről, lehetőségeiről.

A rendezőknek emellett célja, hogy a vitasorozat segítsen alkalmazkodni gyorsan változó környezetünkhöz, és erősítse a jövőtudatosságot.

Szent-Iványi István külpolitikai szakértő, a vitasorozat kiötlője az ATV Start Plusz műsorában azt mondta, Magyarországnak fel kell készülnie arra, hogy ebben a jövőbeli gazdasági szerkezetben megtalálja a maga helyét. „Élünk egy világrendben, de látjuk, hogy ez recseg-ropog, és az a célunk, hogy próbáljunk forgatókönyveket készíteni arra, milyen változások várhatók az elkövetkező 10-15 évben” – mondta.

A sorozat szeptember 15-én ünnepi rendezvénnyel indul, amely egyben az első vita megnyitója is. A záróeseményt 2019. március közepére tervezik. Minden hónapnak saját kiemelt témája lesz, amelyről a vita egy – lehetőség szerint provokatív – esszével indul a téma valamely elismert szakértőjének tollából. Ezt internetes és élő vita, valamint esszépályázat is követi. A szombati rendezvényt a budapesti Graphisoft Parkban tartják, kezdés 14 óra.

Az esemény megvalósításában Bilibók Botond, Bod Péter Ákos, Bojár Gábor, Feledy Botond, Kapusy Dániel, Krekó Péter, Kozák Ákos, Jeszenszky Géza, Reszkető Petra, Róna-Tas Ákos, valamint Scharle Ágota és Szent-Iványi István működik közre. A résztvevők olyan, szakmájukban elismert, nemzetközileg is jegyzett személyiségek, akiknek részvétele garantálja a kezdeményezés komolyságát és jelentőségét.

A kezdeményezés együttműködő médiapartnere a HVG. Az első vitacikk rövidebb verziója már olvasható a hetilapban, a teljes, hosszabb változatot holnap, azaz szombaton publikáljuk a hvg.hu-n.

A Beszélgetések a jövőről vitasorozat támogatója

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!