szerző:
hvg.hu

Interjút adott Oltyán József és Ziegler Gábor, ők a CEMP-X Online Zrt. új tulajdonosai. Spéder pár éve már felajánlotta Zieglernek, hogy megválna médiabirodalmától, de akkor nem lett semmi a dologból. Most sem ő, sem Oltyán nem gondolkodott, igent mondtak.

A kedd esti bejelentés szerint – amiről bővebben itt olvashat – Spéder Zoltán a Silhouette Capital Management Kft.-n keresztül értékesítette a CEMP-X Online Zrt.-ben, az online kiadóvállalatokat működtető vagyonkezelő társaságban lévő tulajdonrészét. Így Ziegler és Oltyán kizárólagos irányítása alá kerültek a CEMP-X Online Zrt. kiadóvállalatai, valamint az Inda-Labs Zrt. és a csoport érdekeltségébe tartozó portálok felületeit értékesítő CEMP SH Kft. A két új tulaj az egyébként a CEMP-X Online-csoport tagjának, a Napi.hu-nak adott interjút, amiben Ziegler azt mondta, Spéder pár éve már felajánlotta ezt a lehetőséget neki és akkori társának, de akkor nem lett semmi a dologból.

Most, hogy a lehetőség újra felmerült, már én is másként álltam az ügyhöz, hiszen az előzmények miatt ismertem az esetleges buktatókat. Ezért kerestem meg Józsit, akivel 20 éve ismerjük egymást, illetve vagyunk barátok.

Oltyán erre azt mondta, mindig is kereste az üzleti lehetőségeket, médiavállalkozó 20 éve saját bevallása szerint, jó lehetőségnek tűnt ez a befektetés. A vételár titok, csak annyit tudni, kevéske önerő mellé vettek fel nagy hitelt, Zieglernek pedig azért volt szüksége Oltányra, mert

egy ilyen típusú vállalkozásnál az a fajta médiacég alapítási-működtetési szakértelem, akár ágazati kapcsolatrendszer, amellyel rendelkezik, nagy hozzáadott értéket jelent, ahogy a tőkemozgósítási képessége is jóval nagyobb, mint az enyém.

Sokan, az Index újságírói is féltik a szerkesztőség függetlenségét, ezt a jövőben úgy garantálnák, hogy semmilyen joguk nem fűződik ahhoz, hogy a napi szerkesztésbe vagy a lap tartalmába beleavatkozzanak. „De üzleti okokból sem áll érdekünkben.” Amikor Oltyán neve napvilágra került, egyből hír lett, KDNP-s, állítólag a Zuschlag-körökhöz is köze van, erre a férfi azt mondta, nem kellett oknyomozói munka a KDNP-s szál kiderítéséhez, ugyanis

szándékosan beleírtuk az adásvételről szóló közleményünkbe. Annak ellenére, hogy számítottam heves reakciókra, mégis egészen szürreális élmény, amit a sajtó egy része ebből kikerekített. Semmilyen módon nem veszek részt az országos politikában és nem is tervezem. A megyei alapszervezetbe magánéleti okokból néhány éve kértem a felvételemet, ahol társadalmi munkában látom el a feladatomat. Az üzleti döntéseimet semmilyen módon nem befolyásolja a KDNP-s munkám.

Az MSZP-nek azonban soha nem volt tagja, Zuschlagot „pedig életemben egyszer láttam, körülbelül 8 méterről, amikor 2006-ban átvette Bács-Kiskun megyei önkormányzati mandátumát”. Oltyán kommentekben többször savazta az Indexet, ő erre azt mondta, ezeket magánszemélyként írta. „Amit az Indexről írtam, ahhoz azért érdemes azt is hozzátenni, hogy érzelmileg szálak fűznek a laphoz, hiszen több mint egy évtizedig voltam a megyei mutáció kiadója. Bevallom, hajlamos vagyok 'felhúzni' magam, ha olyat olvasok az Indexen, amelyről tudom, hogy nem pontos. Más újságoknál nem érdekel a pontatlanság, de az Indexnél igen, mert a hírös.index.hu működtetése óta, ha lehet így mondani: 'Indexes'-nek tartom magam. A CEMP-X Online kivásárlásában pedig az üzleti rész érdekel, nyereséget szeretnénk elérni.”

Ziegler ehhez csak annyit tett hozzá:

„Szükségtelen ezt tovább gondolni, nincs ebben több. Annak, hogy Józsi mit csinál a Facebookon, milyen a politikai meggyőződése, nem hiszem, hogy például a Femina.hu szempontjából volna jelentősége, de a CEMP egyéb portáljainál se volt annak, hogy az eddigi tulajdonosoknak milyenek a politikai nézetei. Ennek nincs különösebb szerepe, pláne úgy, hogy én viszem a cégcsoport vezetését.” Ő egészséges növekedésre számít a jövőben a cégnél.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Egy MSZP-s beolvasta az ellenzék öt követelését az Echo Tv-ben

Egy MSZP-s beolvasta az ellenzék öt követelését az Echo Tv-ben

Felfedeztek egy „égi ereklyét” 13,7 milliárd évvel ezelőttről

Felfedeztek egy „égi ereklyét” 13,7 milliárd évvel ezelőttről

210 milliárd euró az „önvédelmi erők rugalmas reagálási képességének fokozására” Japánban

210 milliárd euró az „önvédelmi erők rugalmas reagálási képességének fokozására” Japánban

Alföldi: „Biztosan csodálatos élet lesz itt, amikor én 75-80 éves leszek”

Alföldi: „Biztosan csodálatos élet lesz itt, amikor én 75-80 éves leszek”

A tüntető szerint ő csak beesett a rendőrsorfal mögé, erre hivatalos személy elleni erőszakkal gyanúsítják

A tüntető szerint ő csak beesett a rendőrsorfal mögé, erre hivatalos személy elleni erőszakkal gyanúsítják

Trump elrendelte az amerikai űrhaderő felállítását

Trump elrendelte az amerikai űrhaderő felállítását