szerző:
hvg.hu

Teljesen megváltozhat a főváros legmarkánsabb része, a Clark Ádám tér és a Lánchíd. A főváros ígéri, az UNESCO-tól a kormányhivatalig minden szükséges engedélyt meg fog szerezni a hétmilliárdos felújítási projekthez. Áthelyezik a kőoroszlánokat is.

Egy szeptember 18-i kormányhatározatból egyértelműen következik, hogy a kormány által biztosított 7 milliárd forintból megújul a Lánchíd, megszűnhet a Clark Ádám téri körforgalom (amely, mint azt megannyi KRESZ-kurzuson átesett magyar állampolgár megtanulta, nem körforgalom), és kiszélesítik magát a Lánchíd "teraszát", vagyis a gyalogosjárda részt is. A munkálatok másfél évet tesznek majd ki, az Alagutat is lezárják.

Ez persze felveti a kérdést, hogy vajon a Lánchíd karakterét hogy lehet megváltoztatni, amikor az műemlék? Egy örökségvédelmi rendelet kimondja: a védett műemléki értéket fizikai valójában kell megőrizni. A Mátyás-templomhoz sem építhető újabb torony.

Feltettük a kérdéseinket a fővárosnak is. "A Fővárosi Közgyűlés 2018. szeptember 26-i ülésén egyhangúlag elfogadta a Lánchíd felújításával kapcsolatos döntéseket és határozott arról, hogy szükséges a hídrekonstrukció terveinek átdolgozása és engedélyeztetése, ezt követően pedig a kivitelezés a kőoroszlánok áthelyezésével, valamint a gyalogosjárdák, a hídfők és a pillérek körüli erkélyek 80 centiméterrel történő kiszélesítésével történjen meg" – írja a főváros. "A tervezés és az engedélyeztetés során a BKK az illetékes hatósággal lefolytatja a szükséges egyeztetéseket, megszerzi az örökségvédelmi szakhatósági hozzájárulást. A járdaszélesítés tervezése miatt várhatóan szükség lesz örökségvédelmi hatástanulmányra is, hiszen a Lánchíd az UNESCO világörökségi védettségét élvezi. A kivitelezés elkezdésére csak valamennyi szükséges engedély birtokában lesz lehetőség. További információkkal a későbbiekben tudunk szolgálni."

Vagyis a főváros ígéri, minden engedélyt megszerez, minden törént betart. Ehhez persze az UNESCO-nak is lesz pár szava, amely nem engedheti, hogy jelentősen megváltozzon a világörökségi védettséget évező Duna-part és látképe – márpedig egy 80-80 centis kiszélesítés a hídon elképzelhető, hogy markáns változást jelent, de ebben az esetben ugrik a világörökségi besorolás.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Jobban élnek a szlovákok, mint mi

Jobban élnek a szlovákok, mint mi

Liptai Claudia 17 év után otthagyja a TV2-t

Liptai Claudia 17 év után otthagyja a TV2-t

Puzsér: Tarlós még a Kutyapártot is megpróbálja túllicitálni

Puzsér: Tarlós még a Kutyapártot is megpróbálja túllicitálni

Jól vizsgázott a farkastörvény Macronéknál

Jól vizsgázott a farkastörvény Macronéknál

Sokak életét menthetné meg a drón, amit egy kínai diákcsapat tervezett

Sokak életét menthetné meg a drón, amit egy kínai diákcsapat tervezett

Irán elismerte: "fontos" rakétakísérletet hajtottak végre

Irán elismerte: "fontos" rakétakísérletet hajtottak végre