szerző:
hvg.hu

A Nemzeti Népegészségügyi Központ hivatalból folytatott vizsgálatot, ami még nem zárult le, de eddig arra jutottak, hogy a beteg nem került várólistára, és nem Székely László kirúgása miatt halt meg.

Hivatalból vizsgálatot indított a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetben (GOKI) az ott történtek miatt - közölte az NNK kedd este.

Ahogy korábban megírtuk, Székegy László, a GOKI szívsebésze szívbillentyűműtétet végzett egy nőn, akinek egyik melléből menet közben el kellett távolítani a megsérült implantátumot. Székely az operáció közben határozott úgy, hogy külsős plasztikai sebész segítségét kéri egy új behelyezéséhez, ezután azonban menesztették, mondván, súlyos jogi-etikai vétséget követett el. A szívsebész elbocsátása után nem sokkal azonban meghalt egyik korábbi, műtétre váró páciense.

Az 55 éves férfi halála miatt napok óta egymást hibáztatja Székely László és Andréka Péter, a GOKI vezetője, mert Székely szerint tudtak arról, hogy a beteg műtétre vár, erről egyrészt kaptak egy tájékoztató levelet, másrészt a beteg maga is telefonált, hogy mi lesz vele. A kórházban sajtóhírek szerint azonban eddig két vizsgálatot is lefolytattak, az egyiket az országos tiszti főorvos, a másikat egy orvoscsoport végezte, ezek Székely felelősségét állapították meg az ügyben.

Az NNK a közleményében most azt írja, bekérték a teljes körú dokumentációt az ügyben érintett intézményektől, a salgótarjáni Szent Lázár Megyei Kórháztól és a GOKI-tól is a tényállás tisztázása érdekében, emellett a hatóság - a szakmai protokolloknak, eljárásrendeknek megfelelő eljárás tisztázása érdekében - szakfelügyelő főorvosok közreműködését kérte. 

Arra jutottak, hogy a helyi eljárásrendek, belső szabályozók rendelkezésre állnak, de

a beteg ellátása nem azoknak megfelelően történt, azok dokumentálása nem történt meg, a szívsebészeti konzíliumról nincs dokumentáció, a beteg nem került várólistára.

A közlemény szerint az ügy jelenlegi szakaszában a rendelkezésre álló szakértői vélemények alapján megállapítható, hogy "az érintett beteg Dr. Székely László főorvos részéről nagyon szoros megfigyelést, sürgős kórházi felvételt, sürgősségi (24-48 órán belüli) beavatkozást igényelt. A beteget - észlelést követően - olyan érsebészeti intézetbe kellett volna irányítani, ahol a szakmai ellátás feltételei rendelkezésre állnak."

A rendelkezésre álló adatok alapján nincs összefüggés a beteg halála és a GOKI-ban a szívsebészeti osztály vezetőjének távozása között.

Hozzáteszik ugyanakkor, hogy még további tisztázó kérdésekre várják a szakfelügyelők válaszát, és a vizsgálat még nem zárult le, és azt kérik, hogy a betegjogokat tartsa mindenki tiszteletben, ők ezért életútjáról, illetve betegségének jellegéről és súlyosságáról, valamint állapotáról nem adhatnak ki információt.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Kiszivárgott: 9000 embert rúg ki a kormány

Kiszivárgott: 9000 embert rúg ki a kormány

A KDNP-s politikus last minute lakástakarékot kínál

A KDNP-s politikus last minute lakástakarékot kínál

Újra kinyit a Déli pályaudvar, megnéztük, mi változott, és mi nem

Újra kinyit a Déli pályaudvar, megnéztük, mi változott, és mi nem

Szokatlan eljárással gyorsítja a kormány a 14 milliárdos kispesti stadion építését

Szokatlan eljárással gyorsítja a kormány a 14 milliárdos kispesti stadion építését

Földgázimport: a lengyelek leváltak a Gazpromról

Földgázimport: a lengyelek leváltak a Gazpromról

Füstölni kezdett a repülő, amellyel Melania Trump utazott

Füstölni kezdett a repülő, amellyel Melania Trump utazott