szerző:
hvg.hu

Azt gondolja Demeter Márta, hogy Orbán lányát hozták haza, meg is kérdezte erről Pintér Sándor belügyminisztert és Benkő Tibor honvédelmi minisztert. A Miniszterelnöki Kabinetiroda szerint egy másik Orbán Flóra nevű lány használta a repülőt.

Írásbeli kérdést nyújtott be Demeter Márta Pintér Sándor belügyminiszterhez címezve, aminek a címe az, hogy:

Hogy történhet meg, hogy a Magyar Honvédség Airbus A-319 repülőgépe kiképző repülés keretében szállítja a miniszterelnök családtagját?

A kérdés szerint Demeter szeptember közepén, a kecskeméti repülőbázison tartott iratbetekintést, ekkor derült ki, hogy a Magyar Honvédség által vett egyik Airbus A-319-es repülőgéppel kiképző repülés keretében utazott a hónap elején Orbán Flóra, Orbán Viktor 14 éves lánya, Pafosz szigetéről Budapestre. Az utasok szállítását az Összhaderőnemi Parancsnokság (ÖHP) parancsnoka engedélyezte.

Az LMP politikusa ezért azt kérdezi Pintér minisztertől, hogy:

  1. Nem tartja aggályosnak, hogy a Magyar Honvédség Airbus repülőgépe kiképző repülés keretében szállíthatja a miniszterelnök lányát?
  2. Tudtak-e az illetékes szervek arról, hogy egy, a biztonsági szervek védelme alatt álló személlyel egy háztartásban élő családtagot a Magyar Honvédség Airbus A-319-es repülőgépén kiképző repülés keretében utaztatnak?

Demeter Benkő Tibor honvédelmi miniszternek is feltett pár kérdést a témában:

  1. Miért szállíthatja a Magyar Honvédség Airbus repülőgépe kiképző repülés keretében a miniszterelnök lányát, aki semmilyen közjogi tisztséget nem visel, hivatalt nem tölt be?
  2. Ki adott utasítást az ÖHP parancsnokának az említett utas szállításának engedélyezésére?
  3. Hogyan engedélyezheti az ÖHP parancsnoka a miniszterelnök családtagjának utazását az Airbus A-319-es repülőgépen kiképző repülés keretében?

Orbán Viktor miniszterelnökről a múlt hónapban derült ki, Garancsi István 17 milliárdos magánrepülőjét is szokta használni, bár a kormányfő szerint 30 éve így utazik.

Cikkünk megjelenése után közleményt juttatott el a Kormányzati Tájékoztatási Központ szerkesztőségünkbe, amit változtatás nélkül közlünk:

Az azonnali.hu-n, „Miért reptették Ciprusról Budapestre a honvédség gépén Orbán Viktor lányát?” című, ma megjelent hír egy újabb fake news, hírlapi kacsa, aljas rágalom. Nyomatékosan kérjük azokat a médiumokat, akik közölték a hazug állításokat, hogy az olvasók hiteles tájékoztatása érdekében azonnal töröljék cikküket.

Az Origónak a Miniszterelnöki Kabinetiroda azt mondta, hogy Cipruson van egy magyar katonai kontingens. Egy ENSZ-misszió keretében több mint egy évtizede teljesítenek szolgálatot ott magyar katonák. Ezt a kontingenst cserélték most le, helyükre új katonák érkeztek.

Hazatért Orbán L. százados is, aki engedélyt kért és kapott, hogy a géppel szállítsa haza feleségét és Flóra nevű kétéves kislányát

Az MTI megkeresésére a Honvédelmi Minisztérium azt írta: Demeter Márta valótlanságokat állít, „hazudik”. Kijelentései egyben sértőek a katonákra nézve is - írták. A képviselő ahelyett, hogy a hivatalos iratbetekintés alkalmával az általa szenzációnak vélt kérdésben megkérdezte volna a szakembereket, "kétes értékű politikai haszonszerzés céljából boszorkányüldözést hajt végre" - tették hozzá.

Ugyanakkor a hvg.hu is kereste a KTK-t, mire alapozzák, hogy a hír fake news, de portálunknak csak jóval az origó cikkének megjelenése után válaszoltak, mégpedig a szóban forgó írás szövegének átküldésével.

Az azonnali.hu később újabb cikkel jelentkezett a témában: megkérdezték Demeter Mártát, kiszámolta-e az utas életkorát, mire azt válaszolta, felmerül a kérdés, hogy hány Orbán Flóra kaphatott engedélyt egy ilyen útra. Majd megismételte, ha azt állítják, hogy nem a miniszterelnök lányáról van szó, akkor legyenek nyilvánosak az engedélyezésről szóló iratok.

A portál arra is rákérdezett, mi van akkor, ha tévedett, alkalmasnak tartja-e magát, hogy LMP társelnöke legyen. Erre úgy reagált: ő tisztességgel dolgozik a jövőben is, ugyanúgy, mint eddig is. Iratbetekintésen járt, amit ott látott, azt megkérdezte a belügy- és a honvédelmi miniszterektől, akiknek továbbra is várja a válaszát.

A témában korábban megírtuk, titkolja a HM, hogy ki használja Orbánon kívül a „nem kormánygépet”. Ugyanis hiába kérdeztük a tárcát, először mellébeszéltek, majd megtagadták a választ az adatigénylésre.

(AzonnaliMérce)

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Törött lábbal és csuklóval vonszolta magát a földön napokig egy túrázó

Törött lábbal és csuklóval vonszolta magát a földön napokig egy túrázó

Juncker: A megállapodás nélküli Brexit még sosem volt ennyire valószínű

Juncker: A megállapodás nélküli Brexit még sosem volt ennyire valószínű

Áldásuk rá – Sokba kerül nekünk a katolikusok jövő évi "olimpiája"

Áldásuk rá – Sokba kerül nekünk a katolikusok jövő évi "olimpiája"

Már a románok és a lettek is jobban élnek a magyaroknál

Már a románok és a lettek is jobban élnek a magyaroknál

Feleannyi barátunk van, mint gondoljuk

Feleannyi barátunk van, mint gondoljuk

Ha ilyen nyomkövetőt használ, akkor inkább felejtse el

Ha ilyen nyomkövetőt használ, akkor inkább felejtse el