szerző:
hvg.hu

Nem zárható ki, hogy Székely László szakmai szabályszegése miatt halt meg a beteg.

Cikkünk frissül

Nyomozást rendelt el az ügyészség a Budapesten szívműtétre váró beteg halála miatt - közölte az ügyészség. Székely László betegének halála miatt egy magánszemély tett feljelentést. Az ügyészség

halált okozó foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségének gyanúja miatt

rendelte el a nyomozást.

A közlemény hangsúlyozza, a nyomozást az ügyben azért kellett elrendelni, mert a jelenleg rendelkezésre álló adatok alapján

nem zárható ki az, hogy az elbocsátott orvos szakmai szabályszegése vezetett a beteg halálához.

A nyomozást a BRFK végzi.

Az elhunyt családjának ügyvédje, Ábrahám László szerint a szocialista Bangóné Borbély Ildikó feljelentése után indult a nyomozás.

A beteg halála miatt több vizsgálat is indult

A Kásler Miklós miniszter felkérésére végzett vizsgálatot Kollár Lajos érsebész, aki azt állapította meg, nem Székely László szívsebész felmentése miatt halt meg a szívműtétre váró 55 éves pásztói férfi. A páciens ugyanis sürgősségi beavatkozást igényelt volna, és ez jóval hamarabb kiderült, mint ahogy Székelyt felmentették. Más vizsgálatok is azt hozták ki, nem Székely kirúgása miatt halt meg a beteg, sőt, volt, amelyik őt tette felelőssé.

Székely Lászlót, a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet (GOKI) szívsebészét még szeptemberben menesztették súlyos jogi-etikai vétség miatt. Székely betege nem sokkal később hunyt el. A GOKI főigazgatója, Andréka Péter és Székely egymásra mutogatott.

Székely szerint a kardiológiai intézet tudott arról, hogy az 55 éves férfi műtétre vár, mert erről egyrészt kaptak egy tájékoztató levelet, másrészt a beteg maga is telefonált, hogy mi lesz vele. A főigazgató azzal érvelt, a hivatalos és nemhivatalos várólistán sem szerepelt a férfi, az említett levelet pedig nem iktatták.

Sürgős műtétre lett volna szüksége

Kollár vizsgálata szerint a beteg július 30-án járt a GOKI kardiológiai szakrendelésén, ahol a már korábban elvégzett képalkotó vizsgálat alapján a mellkasifőütőér-tágulata miatt nyilvánvalóvá vált, hogy állapota súlyos, így lehetőleg sürgősségi beavatkozást igényel.

Székely a vizsgálat után szívsebészeti konzíliumot kért, azonban arról nem készített jegyzőkönyvet, és más egyébként kötelezően előírt dokumentumot sem készített el. Kollár szerint a GOKI-nak kell belső etikai vizsgálatot folytatnia, hogy pontosan ki a felelős a történtekért. Kollár azt mondta, szerinte "nonszensz a feltételezés, hogy egy szívsebész elbocsátása miatt emberek fognak meghalni, hiszen egy intézetben több orvos dolgozik".

A vizsgálat szerint a betegnek mellkasifőütőér-szűkülete volt, ezért 35 évvel korábban egy műanyagfolt-plasztikát végeztek a vér szabadabb áramlásáért, azonban akkor nem lehetett tudni, mennyi ennek az eszköznek az élettartama. Amint a beültetett eszköz elfáradt, értágulat alakult ki, a műanyag folt kiszakadt, ez vezetett végül a beteg halálához.M

Múlt héten ijesztő állapotban volt a másik betege

Székelynek volt még két, műtétre váró betege, akikről szintén tájékoztatták a kórházat, a már említett levélben. Egyikük múlt héten nyilatkozott az ATV Híradójának arról, hogy nem tudja, mikor műtik meg, a beavatkozás eredetileg Székely kirúgása után két nappal volt beütemezve. A férfi arról beszélt,

egyre veszélyesebb a tágulat, jó lenne vagy jó lett volna minél hamarább ezt a beavatkozást elvégezni, illetve legalább azt tudni, hogy mikor kerülök sorra. Idegőrlő ez a három hét, lassan az ember idegrendszerét teljesen felőrli, hogy semmit nem tud.
Székely akkor azt mondta, a beteg ijesztő állapotban van. Nem tudni, hogy azóta megműtötték-e, a GOKI még vár egy vizsgálati eredményt, annak lezárulta előtt egyáltalán nem nyilatkozik a kérdésben.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
21 nőt zaklatott egy magyar férfi Angliában

21 nőt zaklatott egy magyar férfi Angliában

Rendesen összekapott a római Trevi-kútba dobált aprópénzen az egyház és a városvezetés

Rendesen összekapott a római Trevi-kútba dobált aprópénzen az egyház és a városvezetés

600 dollárt költött a világ legnagyobb O1G-jére a magyar pilóta

600 dollárt költött a világ legnagyobb O1G-jére a magyar pilóta

Gigantikus gyűrűvel jegyezte el Űrlord a Terminátor lányát

Gigantikus gyűrűvel jegyezte el Űrlord a Terminátor lányát

A teniszszövetség azért még próbálkozik Fucsovics és Babos bevonásával a válogatottba

A teniszszövetség azért még próbálkozik Fucsovics és Babos bevonásával a válogatottba

Hosszú kihagyás vár Harry Kane-re

Hosszú kihagyás vár Harry Kane-re