szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Zsinórban a második hajléktalan-pert zavarták le a Központi Kerületi Bíróságon. Az Utcajogász Egyesület szerint Alkotmánybírósághoz kellett volna fordulnia a bíróságnak, ez azonban nem történt meg. A döntés nem jogerős, a hajléktalan nő és védői fellebbeztek.

Egymás után két hajléktalan perét tárgyalja a Pesti Központi Kerületi Bíróság, az első, Budapesten elítélt hajléktalant figyelmeztette a bíróság. A nőt is távmeghallgatási rendszer segítségével hallgatják meg, őt az Utcajogász Egyesület is védi. A nő azt mondta, nem érzi magát bűnösnek, önhibáján kívül volt, ahol volt.

A nőt a XI. kerületből vitték el szabálysértési őrizetbe. A Feneketlen tó melletti padon ült, takarói, párnái, és a padhoz kötött kutya lett gyanús a rendőröknek. Az első figyelmeztetéskor a nő azt ígérte, ismerősei elszállítják a dolgait, viszont a második felszólításnál még mindig nála volt. Két felszólítás után elment máshova, de a rendőrök azt tapasztalták, "ugyanúgy berendezkedett". A negyedik felszólításkor minden ingóságát elszállították az FKF munkatársai. Erről felvétel készült.

Egyelőre nincs meg a foglalkoztathatósági szakvélemény.

©

A tárgyalást vezetőt titkár a tárgyalás kezdése után percekkel kérdezte csak meg, hogy a nő hozzájárul-e ahhoz, hogy felvételt készítsenek, miközben több médium már élőzte a tárgyalást. Akkor még igent mondott.

Így nem kell bilincsben vonulni

Molnár Noémi Utcajogász azt kezdeményezte, hogy a nőt hozzák át a terembe, hogy személyesen hallgassák meg. Azt akarják, hogy ne telefonon, hanem közvetlenül beszélhessenek az ügyfelükkel. A titkár elutasította a kezdeményezést, a sértett kímélete érdekében. Mikor visszakérdeztek, hogy milyen kímélet, az ülést vezető titkár azt mondta, így nem kell bilincsben végigvezetni a folyosón. Egyébként a tárgyalótól nem messze ül egy szobában a meghallgatott nő.

Most a hajléktalan nő telefonon beszél a védőjével, így pár perces szünetet rendeltek el. A tárgyalást folytatják úgy, hogy az újságírók többségét átterelték a másik, nagyobb terembe, ahol kivetítőn lehet nézni a tárgyalást. A nő csak most jelezte, nem járul hozzá, hogy a képét közöljék. Megismétli, nem ismeri el a szabálysértést, a közmunkát vállalja.

A vallomásában elmondja, az élettársával 14 évig élt együtt, ő tavaly halt meg, "ezért vagyok bajban", február végéig marahatott a lakásban. Abban az ügyben is folyik per, így a nő szerint csak átementi állapot a hajléktalanság. Megkérdezte a titkár, várandós-e a nő, mire mondta, hogy "nem, 62 éves vagyok." Két, hasonló ügyben indult szabálysértési ügy van ellene folyamatban.

©

A vallomásában azt mondta, volt hajléktalanszállón, de ott nem voltak tiszták az emberek, a kutyája sem lehetett vele. Hosszan beszélt arról, hol élt, milyen munkákat végzett, a végén már fillérekért takarított. Nem koldult, albérletet keresett.

Nem akart utcán élni

Arról is beszélt, XI. kerületben élt évekig, azért mentek arra sétálni a kutyával, ahol figyelmezették is a rendőrök. "Akkor ültem le a padra a Kosztolányi Dezső téren, két kis cuccal." Ezek után ottragadt, elég hűvös volt, egy idősebb mérnök meglátta, vitt neki takarót, kabátot. Utána sokan mentek oda hozzá, jószándékkal. Hordták a ruhákat neki az emberek.

Nem állt szándékomban végleg ott maradni.

Azt tervezi, hogy egy fiatal nővel albérletbe költözik.

©

"Én már kezdek idegbeteg lenni, sok mindenen keresztül mentem, meghurcoltak." A nő most arról beszélt, egy nő - aki szerinte rendőr volt - levideózta, amit a hajléktalan nő kikért magának. Erre elmondása szerint ő hívta ki rá a rendőröket. Hosszan beszélt arról, hogyan kapta a felszólításokat, hogyan találta meg az egyik pad alatt hagyott dolgait. Azt mondja, nála mindig rend volt a pad körül. A negyedik felszólításkor pont a dolgait pakolta össze a padnál.

Úgy kerültem ide, mint egy sorozatgyilkos, ezt kikérem magamnak.

Nem az volt a terve, hogy az utcán éljen - ismétli meg sokadjára. "Mindenkinek azt mondtam, alig várom, hogy fedél legyen a fejem fölött." Azt mondta, éjjelente többször megtámadták, arra vágyott, hogy végre végigaludja az éjszakát. Felidézte, hogy mikor először a XI. kerületi kapitányságra került, a rendőrök mondták neki, maradjon, ahol van, mert ott látják. Ez nyilván még a törvénymódosítás hatályba lépése előtt volt. Arról is beszélt, adott magára, mosakodott, kifestette magát, festette a haját, "nem éreztem magamat csövesnek."

5 hónapig élt az utcán. A rendőrségen tett vallomásban azt mondta, csak aludt az utcán, a többi dolgát máshol intézte. Megmagyarázta azt is, miért volt a padhoz kötve a kutya: nehogy kiugorjon kocsi alá. De csak akkor volt kikötve a kutya, mikor ők is ott voltak.

A nő egy kihallgatószobában ül, mögötte rendőrök, egyikük néha a kezében lévő bilincset lóbálja.

A rendőrség képviselője nem akart kérdezni, az Utcajogász Egyesület első kérdése az volt: "akarsz az utcán élni?" Nem - volt a válasz. Megismételte, hogy van terve arra, hogy elkerüljön az utcáról. A nő ügyében tanút hallgattak volna meg, aki meg is jelent a terem előtt, de a bíróság elutasította ezt a bizonyítási eljárást. A döntés előtt hosszabb szünet volt.

A rendőrség szerint a nő elkövette a szabálysértést, közterületen tartózkodott, életvitelszerűen. A közvetlen környezetében voltak személyes tárgyai, a kutyája is. Hajnalban kelt, hogy tisztálkodjon, megágyazzon. Ezt az emberek a lakásukban intézik, ő viszont közterületen végezte ezt - magyarázta a rendőrség képviselője. A nőnek hiába nem célja hajléktalannak lenni, ez nem mentesít a szabálysértés alól. "A rendőrség csak végrehajtja a jogszabályt" - érvelt. Szállásra sem akar menni.

Egy alacsonyabb összegű közérdekű munkára tett javaslatot.

A bíróság forduljon Alkotmánybírósághoz

A védelem azt indítványozta, hogy függessze fel az eljárást, forduljon az Alkotmánybírósághoz, mert a szabály Alaptörvényellenes, és nemzetközi jogba is ütközik. Erre a részre nagyon készültek, hosszan részletezik, miben ütközik, alkotmánybírósági döntéseket is idéznek.

A védelem szerint a társadalomra veszélyesség egyáltalán nem valósult meg, a nő nem szándékosan vagy gondatlanságból valósította meg a szabálysértést, így nem lehet kriminalizálni sem. A védelem idézi, hogy kevés a hajléktalanszállásokon a férőhely.

A tárgyalás ideje alatt a bíróság elött tüntettek
©

Azt is kifogásolják, hogy a nőt nem személyesen hallgatták meg, csak telekommunikációs eszközön keresztül. Az eljárás alá vont személy ez ellen nem tudott fellebbezni. Példátlan az is, hogy csak az életvitelszerű közterületen élésnél kötelező a szabálysértési őrizetbe vétel. Indoklási kötelezettsége lenne a rendőrségnek, de erről sem rendelkezik a jogszabály.

Azzal is érvelnek, azért nem valósul meg a szabálysértés, mert a nő szeretne albérletbe menni, és szerintük a negyedik figyelmeztetéskor csak pakolt, így nem az életvitelszerű közterületen élést valósította meg. A nő aktájában nem találta meg az összes szükséges figyelmeztetést sem.

Itt közbeszólt a hajléktalan nő is:

Nem volt negyedik, csak pakoltam. Nem laktam ott.

Az ügyvédek felmentést kértek, illetve az eljárás felfüggesztését.

Az utolsó szó jogán a hajléktalan nő számon kéri, hogy miért nem nyilatkozott a tanú, mást nem akar mondani.

Hosszú szünet után hirdettek ítéletet

A nőnek is fel kellett állnia a határozathirdetésre. A bíróság azt állapította meg, hogy a nő elkövette a szabálysértést. Őt is figyelmeztetésben részesítették. A pert vezető titkár szerint nem lett volna releváns meghallgatni a tanút, a védelem érvelését nem fogadta el.

A belső jog megelőzi a nemzetközi jogot

- ezzel érvelve utasította el a bíróság az Utcajogász kérelmét az eljárás felfüggesztésére. A figyelmeztetés szerinte "elegendő súlyú", hogy ne kövesse el a nő a szabálysértést újra. A rendőrség képviselője tudomásul vette a döntést. A hajléktalan nyilvánosan konzultált volna a védőjével. Megkérdezte: "mit mondjak, én már nagyon ideges vagyok!"

A hajléktalan nő fellebbez a döntés ellen, mert nem érzi magát bűnösnek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kötelező FFP2-es maszk és otthoni munkavégzés – Így lassítanák a koronavírust Szlovákiában

Kötelező FFP2-es maszk és otthoni munkavégzés – Így lassítanák a koronavírust Szlovákiában

650 millió dollárt kell fizetnie a Facebooknak felhasználói arcáért

650 millió dollárt kell fizetnie a Facebooknak felhasználói arcáért

Ez történt: Lenyűgöző fotókat kaptunk a Marsról

Ez történt: Lenyűgöző fotókat kaptunk a Marsról