szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A felújított Szépművészeti Múzeum átadásán tartott beszédében a miniszterelnök nem mulasztotta el az alkalmat, hogy elmondja: Európával szemben Magyarország nem hagyja veszni a keresztény, magyar kultúrát, ahogy a Nyugattal szemben a magyarok a családra sem a múlt itt maradt örökségeként tekintenek.

Befejeződött a Szépművészeti Múzeum a Liget-projekt részeként zajló több mint három éven át tartó felújítása, melynek keretében a 70 éve bezárt Román Csarnokot is restaurálták és újranyitották. 

Az átadón Polt Péter legfőbb ügyész, Tarlós István főpolgármester és Baán László, a Liget-projekt miniszteri biztosa, a Szépművészeti főigazgatója is jelen volt.

Orbán Viktor miniszterelnök az átadón tartott beszédében elmondta, komoly mérföldkőhöz érkezett a Liget Budapest projekt, amely Európa legnagyobb folyamatban levő városfejlesztési nagyprojektje. A miniszterelnök ezután a millenniumi ünnepség jelentőségével, nagyságával példálózott hosszan, majd áttért a jelenbeli magyar és európai politika számára megfogalmazott üzenetekre.

Mi magyarok a saját nagyságunkat sohasem abban láttuk, hogy el tudunk venni valamit másoktól, hanem abban, hogy hozzá tudunk tenni a világhoz. Mi mindig többet adtunk a világnak, mint amennyit kaptunk tőle, mondta.

A magyar történelemnek azonban az is része, hogy mindig akadtak olyanok, akiknek szúrta a szemét a magyar nemzet ereje, egysége, és ezek nyoma látszik is a történelemben: a Városligetet a felvonulási diktatúra részévé alacsonyították, és a Budai Vár és a Liget több épületét is lerombolták. De a XX. századból itt maradt eszmék aligha állják már ki a mai idők próbáját, ezek fénye folyamatosan halványul, egyre több kihívásba ütköznek.

Eközben Európa saját gyökereivel vív kultúrharcot, de mi magyarok nem úgy tekintünk a családra, mint a múlt itt maradt örökségére. Ha azt akarjuk, hogy itt 100 év múlva is keresztény, magyar, európai kultúra legyen, akkor nem szabad hátrálni, céljainkat, kultúránkat, hagyományainkat most kell megvédeni.

Orbán Viktor ezután beszédében visszatért a Városligetre, azt mondta, hiába rombolták le a múltban annak neves intézményeit, a Liget-projekt keretében mindet visszaépítik. Újra felépül a felrobbantott Városligeti Színház és a Közlekedési Múzeum régi épülete, valamint megvalósul az új Nemzeti Galéria és az új Néprajzi Múzeum is. A miniszterelnök azt is hangsúlyozta,

voltak, akiknek nem tetszett a Szépművészeti Múzeum az építésekor, de az idő nem őket igazolta, és ennyi legyen elég nekünk is. 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!