Hont András
Hont András
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A Fidesz a kampányhazugságok miatt nevezte illegitimnek a Gyurcsány vezette koalíciót, csakhogy ez fokozottan igaz rájuk is. Valamit tenni kellett, a szembesítés elkerülése érdekében, ennek kárvallottja a magyar jog és a magyar nyelv. Ma tízéves a "szociális" népszavazás.

Kikopott az emlékek közül az a néhány év, amelyik a Fidesz hatalomra kerülését megelőzte. Ha rémlik is valami, úgy egy szétesett, kétségbeesetten vergődő kormány, valamint egy magabiztosan a célja felé törő, reményt és aggodalmat egyaránt ébresztő Orbán Viktor képe sejlik föl. Ám ez már a végeredmény-közeli állapot, ahhoz, hogy odajussunk, történnie kellett egy s másnak. A Fidesz például két dologgal töltötte az időt: ígérgetéssel és – akár az alkotmányos rend kikezdése árán is – a kormány legitimációjának aláásásával.

Ma kereken tíz esztendeje annak, amikor ez a két tevékenység egy végzetes pillanatban összeért. A 2008. március 9-én megrendezett, „szociálisnak” keresztelt, háromkérdéses népszavazás azért volt végzetes, mert a politikai vitákból jó időre száműzte az észszerűséget, az elemi összefüggésekre hivatkozást, és súlyos sebet ejtett a közjogi berendezkedésen is.

Igazából ki sem lehetett volna írni: a máig megőrzött rendelkezés alapján nem lehet országos népszavazást tartani a költségvetésről. Az Alkotmánybíróság többségi álláspontja szerint azonban a vizitdíj, a kórházi napidíj és a tandíj nem közvetlenül a költségvetési törvényt érinti, mert külön jogszabályok rendelkeznek róluk. Természetesen semmiféle alapelv nem tiltja, hogy az állam pénzügyeiről közvetlenül a nép döntsön, ám akkor ezt úgy kéne megtennie, ahogy egy módosító indítvány nyújtanak be: meg kell jelölni a javasolt kiadás fedezetét, vagy hogy a törölni javasolt bevétel (itt éppen erről volt szó) milyen állami feladat elmaradását eredményezi. Éppen azért szokták kizárni a referendumok tárgyai közül, mert sok millió választó nem tud összeállítani egy büdzsét. Amely viszont – ahogy arra az ítélethez fűzött különvélemények is rámutattak – nem szűkíthető a költségvetési törvényre, hiszen bevételeit más jogszabályok teremtik meg.

A Fidesz–AB-tandem azonban nem csupán a jogi-pénzügyi renden ütött jókora léket, de a józan észen is. Sikerült szabadjára engedni a politikai infantilizmust. Az AB-döntés után az egyik vezető fideszes úgy lelkendezett, hogy amit addig az emberekre akartak terhelni, azt a népszavazás után megint az államnak kell majd állnia. Nyilván csak eggyel kell továbbgondolni ezt annak belátásához, hogy amit az állam áll, annak költségeit meg kénytelen az emberekre terhelni. Ez a logikai láncolat már akkor is túl bonyolultnak számított, a népszavazási kampányt olyan tömör okosságok kísérték, mint például hogy az egészségügy nem üzlet. Holott ha nem lehetne vele pénzt keresni, akkor senki sem menne orvosnak, patikusnak, gyógyszer- és műszergyártónak, és még az előtt meghalna mindenki, mielőtt bekerülne az ingyenes felsőoktatásba.

Egyelőre azonban még élünk, és a 2008-as történések sokat jeleztek előre abból, hogy mire számíthatunk kormányváltást, pláne alkotmányozó többséget eredményező fordulatot követően. A Fidesznek teljesen érthető okokból helyre kellett állítania az Országgyűlés általa megtépázott szuverenitását. Amennyiben ugyanis a parlament felel – márpedig képviseleti demokráciában az felel – a közfeladatokhoz rendelt összegek megállapításáért, lehetőségének kell lennie a források előteremtésére is, azaz kötelezhesse a közösség tagjait a szükséges összegek megfizetésére. Csakhogy éppen a Fidesz volt az, amelyik mintát adott, hogy miként kell demagóg kezdeményezésekkel szétzilálni az ellenfél programját.

Az új kormánytöbbség ezért ellentmondást nem tűrően lépett föl: nemhogy a nép hatóköréből, de az alkotmányossági kontroll alól is kivonta a költségvetési ügyeket, egyetlen mozdulattal megszüntetve a jogrend egységét, lehetővé téve a személyre szabott jogalkotást, és azonosítva a jogot a kormányzati akarattal. Ez a törvényhozási bicepszmutogatás azóta is jellemzi a kurzust, ahogy a mindent átható cinizmus is. Hiába nevezte Orbán alkotmányos népítéletnek az akkori döntést, hatalmon úgy változtattak az eljárási szabályokon, hogy szinte lehetetlen népszavazást kezdeményezni, s ha mégse volna reménytelen az indítvány sorsa, akkor verőlegények fenyegető jelenléte óvja a betolakodóktól a rezsim akadálytalan működését.

A népszavazás intézménye még mindig jobban járt azonban, mint az emberi beszéd, amelyet meg kellett fosztani értelmétől, hogy a szembesítés elkerülhető legyen. A Fidesz ugyanis azon az alapon tartotta illegitimnek a Gyurcsány Ferenc vezette koalíciót, hogy az mást mondott a kampányban, és más intézkedési csomagot jelentett be a választást követően. De a Fidesz is azzal nézett szembe, hogy nyílt vagy sugallt ígéretei betarthatatlanok, s hogy erről ne lehessen beszélni, kiragadta a kommunikációt az emberek közti értelmezési tartományból. Sokévnyi tartalmatlan handabandázás után ott tartunk, hogy a képviselő fújja a jászindulót, a miniszter összehord tücsköt-bogarat, plakátokon éppen az ENSZ-t állítjuk meg, az állampénzen fenntartott propagandamédia pedig gyaláz és rágalmaz válogatás nélkül mindenkit, aki veszélyes vagy csak kellemetlen lehet az uralmon lévőknek.

A Fidesz 1988 tavaszán alakult meg a demokratikus fiatalság gyűjtőszervezeteként. Először kormányra 1998 tavaszán került a polgári Magyarország programjával. 2008 tavaszán győzelemre segítette a gátlástalan populizmust, és de facto visszaszerezte a hatalmat. Most 2018 tavaszát írjuk...

HONT ANDRÁS

a HVG munkatársa

 

A borítóképen azok a rohamrendőrök láthatóak, akiket március 9-én este vezényeltek ki, miután a népszavazás eredményére ismét tüntetők gyülekeztek a Kossuth téren.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Végre már megrendelhetjük a régóta ígért repülő autót

Végre már megrendelhetjük a régóta ígért repülő autót

Harry és Meghan nem sokat teketóriázott, lerúgták a cipőjüket az óceánparton

Harry és Meghan nem sokat teketóriázott, lerúgták a cipőjüket az óceánparton

Kiderült, 2020 után kiknek jár majd az 5 százalékos lakásáfa

Kiderült, 2020 után kiknek jár majd az 5 százalékos lakásáfa

Rákkeltő anyagok a Dunában: a Nemzeti Közműveknek kellene lépnie

Rákkeltő anyagok a Dunában: a Nemzeti Közműveknek kellene lépnie

Stadionok üzemeltetésére is lehetne költeni a tao-pénzeket

Stadionok üzemeltetésére is lehetne költeni a tao-pénzeket

Ki lesz az új Morricone?

Ki lesz az új Morricone?