szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az LMP volt elnöke a természetvédelmi intézményrendszer leépítése miatt tiltakozik.

Nyílt levélben tiltakozik Szél Bernadett Áder János államfőnél a természetvédelmi intézményrendszer szétrombolása miatt. Az LMP volt elnöke, országgyűlési képviselő arról ír, hogy a kormány által sem cáfolt sajtóértesülések szerint az államigazgatás karcsúsítása keretében az állami természetvédelemben a szakemberek 44 százalékát leépítik, mint fogalmaz, „a jelentős szakmai tapasztalattal rendelkező vezetők gyakorlatilag mindegyikét elküldve”.

A politikus emlékezteti az államfőt, aki „nyilvános megszólalásai alapján az átlagosnál jobban érdeklődik a környezet- és természetvédelem szakkérdései, valamint a jelen és a jövő generációk környezeti jogai iránt”: az Alkotmánybíróság és az ombudsman számtalan döntésben és állásfoglalásban mondta ki, hogy „a mindenkori hatalom jogszerűen nem erodálhatja az egészséges környezethez való jog érvényesülésének legfontosabb szervezeti feltételeit, és a már elért intézményi hatékonyságot nem csökkentheti”.

"Ön sajnálatos módon számos alkalommal asszisztált a kormány jogsértéseihez, ugyanakkor kétségtelen, hogy a környezet- és természetvédelem területén megvalósított normaszegések esetén alkalmanként hajlandó volt óvatosan szembehelyezkedni a kormányzati akarattal. Ezért kérem, hogy most, amikor az Orbán-kabinet nyilvánvalóan tiltott területre lépett, és mindannyiunk, a ma élő és az utánunk következő magyarok környezeti érdekeit veszélyezteti, éljen államfői jogkörével, és emelje föl a szavát az állami természetvédelem maradékának kormányzati megsemmisítése ellen" – írja Szél Bernadett.

Arról az Index írt a héten, hogy az Agrárminisztériumban a leépítés szinte kizárólag a természetvédelmi főosztályok dolgozóit érintette. Mintegy 340 embert rúgtak ki a bürokráciacsökkentésként emlegetett intézkedéscsomag nevében.

Súlyos következményei lehetnek a statáriális módon végrehajtott leépítésnek a közszférában

Rekordgyorsasággal, a rendelet megjelenése után mindössze két nap alatt kell levezényelniük a minisztériumoknak és a háttérintézményeinek a még augusztusban beígért elbocsátásokat. Úgy, hogy még mindig vannak tisztázatlan pontok a leépítések körül.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Magyar kapcsolatai is vannak a leggazdagabb oroszországi üzletembernek

Magyar kapcsolatai is vannak a leggazdagabb oroszországi üzletembernek

Jordán Tamás: „Vidnyánszky, a mi pápánk, kételyek nélkül él”

Jordán Tamás: „Vidnyánszky, a mi pápánk, kételyek nélkül él”

Így teszi tönkre a természetet a Mauritiusnál zátonyra futott hajóból tengerbe jutott olaj

Így teszi tönkre a természetet a Mauritiusnál zátonyra futott hajóból tengerbe jutott olaj