szerző:
hvg.hu

Az LMP volt elnöke a természetvédelmi intézményrendszer leépítése miatt tiltakozik.

Nyílt levélben tiltakozik Szél Bernadett Áder János államfőnél a természetvédelmi intézményrendszer szétrombolása miatt. Az LMP volt elnöke, országgyűlési képviselő arról ír, hogy a kormány által sem cáfolt sajtóértesülések szerint az államigazgatás karcsúsítása keretében az állami természetvédelemben a szakemberek 44 százalékát leépítik, mint fogalmaz, „a jelentős szakmai tapasztalattal rendelkező vezetők gyakorlatilag mindegyikét elküldve”.

A politikus emlékezteti az államfőt, aki „nyilvános megszólalásai alapján az átlagosnál jobban érdeklődik a környezet- és természetvédelem szakkérdései, valamint a jelen és a jövő generációk környezeti jogai iránt”: az Alkotmánybíróság és az ombudsman számtalan döntésben és állásfoglalásban mondta ki, hogy „a mindenkori hatalom jogszerűen nem erodálhatja az egészséges környezethez való jog érvényesülésének legfontosabb szervezeti feltételeit, és a már elért intézményi hatékonyságot nem csökkentheti”.

"Ön sajnálatos módon számos alkalommal asszisztált a kormány jogsértéseihez, ugyanakkor kétségtelen, hogy a környezet- és természetvédelem területén megvalósított normaszegések esetén alkalmanként hajlandó volt óvatosan szembehelyezkedni a kormányzati akarattal. Ezért kérem, hogy most, amikor az Orbán-kabinet nyilvánvalóan tiltott területre lépett, és mindannyiunk, a ma élő és az utánunk következő magyarok környezeti érdekeit veszélyezteti, éljen államfői jogkörével, és emelje föl a szavát az állami természetvédelem maradékának kormányzati megsemmisítése ellen" – írja Szél Bernadett.

Arról az Index írt a héten, hogy az Agrárminisztériumban a leépítés szinte kizárólag a természetvédelmi főosztályok dolgozóit érintette. Mintegy 340 embert rúgtak ki a bürokráciacsökkentésként emlegetett intézkedéscsomag nevében.

Súlyos következményei lehetnek a statáriális módon végrehajtott leépítésnek a közszférában

Rekordgyorsasággal, a rendelet megjelenése után mindössze két nap alatt kell levezényelniük a minisztériumoknak és a háttérintézményeinek a még augusztusban beígért elbocsátásokat. Úgy, hogy még mindig vannak tisztázatlan pontok a leépítések körül.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Márki-Zay és Lázár városában jár az Erzsébet-utalvány karácsonykor

Márki-Zay és Lázár városában jár az Erzsébet-utalvány karácsonykor

Őrület volt az Ajax–Bayern, kikapott a Juventus és a Manchester United

Őrület volt az Ajax–Bayern, kikapott a Juventus és a Manchester United

Elkészült a Cápasuli az Állatkertben

Elkészült a Cápasuli az Állatkertben

Íme az USA kedvenc vállalatvezetője

Íme az USA kedvenc vállalatvezetője

Volner ráeresztené a Betyársereget a tüntetőkre

Volner ráeresztené a Betyársereget a tüntetőkre

Nem gyógyult meg Kapás Boglárka, nem tud indulni a vb-n

Nem gyógyult meg Kapás Boglárka, nem tud indulni a vb-n