szerző:
hvg.hu

Az Index úgy értesült, a közszférás leépítések az Agrárminisztériumban szinte kivétel nélkül a természetvédelmi főosztályok dolgozóit érintették.

Mintegy 340 szakembert rúgnak ki az Agrárminisztériumból a kormányzati bürokráciacsökkentés miatt, de az Index azt írja, az elbocsátások leginkább a természetvédelmi területet érintik.

A lap úgy értesült, hogy a héten kedden délelőtt a kormányablakon keresztül értesítették az Agrárminisztérium természetvédelmi szakfőosztályainak közel felét, hogy kirúgják őket. A lap értesülése szerint a kormány által korábban kommunikált 10 százalék körüli leépítés helyett 44 százalékot rúgtak ki, és szinte kivétel nélkül 14-18 éve ott dolgozó, egyedülálló szakmai és közigazgatási tudással és kapcsolati rendszerrel rendelkező munkatársakat, ezzel szinte lefejezve az állami természetvédelmet.

A lapnak az Agrárminisztérium azt válaszolta, hogy ahogy minden más minisztérium, úgy ők is természetesen végrehajtják a kormányzati bürokráciacsökkentést. "A cél, hogy csak annyian dolgozzanak a központi közigazgatásban, ahány emberre feltétlenül szükség van, és a tervezett béremeléssel a kormánytisztviselők anyagi megbecsülése javuljon" – írták, azt nem pontosítva, hogy hány embert küldtek el, de a megszűnő státuszok számát tartalmazó kormányhatározat az Agrárminisztériumra 252 fős, a irányítása vagy felügyelete alá tartozó szervekre 430 fős leépítési kvótát szabott ki, tehát összesen 682 embert kellett kirúgni a minisztériumból és háttérintézményeiből.

Az Agrártárca válasza szerint átlagosan a státuszok 9-10 százaléka betöltetlen, így a gyakorlatban összesen mintegy 340 embert rúghattak ki. A tárca arra sem tért ki, hogy a leépítettek hány százaléka dolgozott a természetvédelemben, és hány százaléka egyéb szakterületeken.

A minisztérium azt írta, hogy a kormányzati létszámcsökkentésben érintettek mielőbbi elhelyezkedését a Karrierhíd program segíti.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A Corvinus csapata nyerte a második Nemzeti Kiberversenyt

A Corvinus csapata nyerte a második Nemzeti Kiberversenyt

Vissza a nyolcvanas évekbe: közös koncertet ad az ETA és a Kretens

Vissza a nyolcvanas évekbe: közös koncertet ad az ETA és a Kretens

Viszonylag átlátható, de néhol erősen hiányos a magyar közbeszerzési hatóság honlapja

Viszonylag átlátható, de néhol erősen hiányos a magyar közbeszerzési hatóság honlapja

Itt az ítélet: nem lehet népszavazást tartani a lakástakarékokról

Itt az ítélet: nem lehet népszavazást tartani a lakástakarékokról

Hadházy feljelentést tesz a letöltendő börtönre ítélt Gruevszki befogadása miatt

Hadházy feljelentést tesz a letöltendő börtönre ítélt Gruevszki befogadása miatt

Melegen ajánlják

Melegen ajánlják