szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Hiába kifogásolta Székely László ombudsman, hogy csak az anyáknak jár a diákhitellel kapcsolatos kedvezmény, az Emberi Erőforrások Minisztériuma szerint nem indokolt semmilyen módosítás.

A keddi Népszava azt írja, hogy az ombudsmanhoz még a nyáron érkezett több panasz, egy tavaly elfogadott kormányrendeletet kifogásoltak, aminek értelmében a második gyermek megszületésekor a szülő szüneteltetheti a diákhitel törlesztését, harmadik gyermek esetén pedig mentesül a visszafizetés alól.

Székely megvizsgálta a dolgot, és jelentésében hangsúlyozta, a probléma ezzel az, hogy a szabályozás csak az anyákra terjed ki, az apáknak abban az esetben sem teszi lehetővé a rendelet a diákhitel-tartozás alóli mentesülést, ha az anyáknak eleve nem volt ilyen adóssága, esetleg azt már visszafizette. (Hasonló a helyzet az örökbefogadás esetén is. Hiába fogadhatnak örökbe egyedülálló férfiak is, rájuk ez a mentesség nem vonatkozik.)

Székely Kásler Miklós emberminiszterhez fordult az ügyben, ahol azt válaszolták, nem kívánnak változtatni a szabályozáson. Ugyanis – írták – az intézkedés az anyák többszörös terhelését méltányolja elsősorban. Az ombudsman felhívta a figyelmet, ha egy családban az apának van diákhitele, az anyának pedig nincs, az az egész családnak terhelést jelent.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Csalásra is képes volt, csak hogy vakcinához jusson egy kanadai mogul

Csalásra is képes volt, csak hogy vakcinához jusson egy kanadai mogul

Otthon is használható Covid-gyorsteszt kerül a magyarországi patikákba

Otthon is használható Covid-gyorsteszt kerül a magyarországi patikákba

Környezetbarát lesz a felújított Lánchíd közvilágítása

Környezetbarát lesz a felújított Lánchíd közvilágítása