szerző:
hvg.hu

Eddig ismeretlen részleteket közölt a német közszolgálati DW, állításuk szerint már Macedóniából is magyarok segíthettek kijutni Nikola Gruevszki korábbi miniszterelnöknek.

A DW értesüléseit a 444 ismerteti, azt írják, a német közszolgálat híre szerint Gruevszki négy lakást is használt Szokpjéban, hogy elbizonytalanítsa az embereket a pontos hollétéről. Napokkal a börtönbe vonulásának határideje előtt pedig arra kérte testőreit, hogy vegyenek neki börtönben hordható ruhákat, és a rács mögötti életről kérdezgette őket.

A DW állítja, november 8-án látták utoljára, amikor 100 ezer eurót (32 millió forintot) vett fel a bankszámlájáról. Hozzáteszik: „Gruevszkit a Marriott Hotelből látták távozni november 8-án este. A szálloda tulajdonosa Saso Mijalkov, Gruevszki unokatestvére, aki korábban az ország titkosszolgálatát vezette. Több forrás is megerősítette, hogy a Gruevszki eltűnése előtti három hétben

többször is Szerbiában használt magyar diplomáciai autókat láttak a Marriott parkolójában, ami arra utalhat, hogy magyar diplomaták segíthettek neki megtervezni a szökést.”

Ezek a mondatok azért fontosak, mert korábban ugyanígy a DW nevezte meg azokat a magyar diplomatákat, akik Gruevszkit Albániától Magyarországig szállították, ezt később Szijjártó Péter sem cáfolta. Másrészt: korábban a magyar kormány határozottan cáfolta, segítették volna Gruevszkit abban, hogy Macedóniát elhagyja.

Korábban megírtuk, a macedón AlsatM televízió oldalán megjelent cikk szerint Nikola Gruevszki börtönbüntetés előtt álló volt kormányfő szökését két héttel az akció előtt, magyar részvétellel kezdték el szervezni.

Az AlsatM anyaga szerint a szökés előtt két héttel már találkozott Gruevszki a szkopjei magyar nagykövettel. A szökés estéjén pedig a biztonsági kamerák felvételei szerint Gruevszki Fiat Punto típusú autója kihajt a háza garázsából, de később, amikor visszatér, már vélhetően nem ő ül benne. A cikk azzal a feltételezéssel él, hogy Gruevszki a magyar diplomatákhoz mehetett, és aki visszahozta a kocsit a garázsba, az a magyar nagykövetség alkalmazottja lehetett. Gruevszki maga pedig egy magyar tulajdonban lévő autóval szökött meg. A cikkben az is szerepel, hogy a macedón–albán határt illegálisan lépte át Gruevszki, és autója végig másodrendű utakon haladt, hogy elkerülje a forgalmat figyelő kamerákat.

A külügy ezt az információt később cáfolta, kacsának nevezték, ahogy a Politico azon cikkét is, amely szerint a magyar hírszerzés is segítette Gruevszki szökését, a külügy szerint tehát ez sem fedi a valóságot. Időközben – kapcsolódóan a történethez – a macedón parlament felfüggesztette Gruevszki mentelmi jogát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Hosszú Katinka az év legjobbja a FINA-nál

Hosszú Katinka az év legjobbja a FINA-nál

Szegedi kutatók rájöttek, hogyan lehet kitrükközni a baktériumok szuperképességét

Szegedi kutatók rájöttek, hogyan lehet kitrükközni a baktériumok szuperképességét

May nem akar újabb népszavazást a Brexitről

May nem akar újabb népszavazást a Brexitről

Valami Amerika: széttárulkozó ajtókkal támad a Lincoln luxuslimuzin, félhet az S-osztály?

Valami Amerika: széttárulkozó ajtókkal támad a Lincoln luxuslimuzin, félhet az S-osztály?

Négy fegyveres rángatta ki Hadházyt a közmédia székházából

Négy fegyveres rángatta ki Hadházyt a közmédia székházából

Több önkormányzat jól lehúzza az Airbnb-zőket

Több önkormányzat jól lehúzza az Airbnb-zőket