szerző:
hvg.hu

Eddig ismeretlen részleteket közölt a német közszolgálati DW, állításuk szerint már Macedóniából is magyarok segíthettek kijutni Nikola Gruevszki korábbi miniszterelnöknek.

A DW értesüléseit a 444 ismerteti, azt írják, a német közszolgálat híre szerint Gruevszki négy lakást is használt Szokpjéban, hogy elbizonytalanítsa az embereket a pontos hollétéről. Napokkal a börtönbe vonulásának határideje előtt pedig arra kérte testőreit, hogy vegyenek neki börtönben hordható ruhákat, és a rács mögötti életről kérdezgette őket.

A DW állítja, november 8-án látták utoljára, amikor 100 ezer eurót (32 millió forintot) vett fel a bankszámlájáról. Hozzáteszik: „Gruevszkit a Marriott Hotelből látták távozni november 8-án este. A szálloda tulajdonosa Saso Mijalkov, Gruevszki unokatestvére, aki korábban az ország titkosszolgálatát vezette. Több forrás is megerősítette, hogy a Gruevszki eltűnése előtti három hétben

többször is Szerbiában használt magyar diplomáciai autókat láttak a Marriott parkolójában, ami arra utalhat, hogy magyar diplomaták segíthettek neki megtervezni a szökést.”

Ezek a mondatok azért fontosak, mert korábban ugyanígy a DW nevezte meg azokat a magyar diplomatákat, akik Gruevszkit Albániától Magyarországig szállították, ezt később Szijjártó Péter sem cáfolta. Másrészt: korábban a magyar kormány határozottan cáfolta, segítették volna Gruevszkit abban, hogy Macedóniát elhagyja.

Korábban megírtuk, a macedón AlsatM televízió oldalán megjelent cikk szerint Nikola Gruevszki börtönbüntetés előtt álló volt kormányfő szökését két héttel az akció előtt, magyar részvétellel kezdték el szervezni.

Az AlsatM anyaga szerint a szökés előtt két héttel már találkozott Gruevszki a szkopjei magyar nagykövettel. A szökés estéjén pedig a biztonsági kamerák felvételei szerint Gruevszki Fiat Punto típusú autója kihajt a háza garázsából, de később, amikor visszatér, már vélhetően nem ő ül benne. A cikk azzal a feltételezéssel él, hogy Gruevszki a magyar diplomatákhoz mehetett, és aki visszahozta a kocsit a garázsba, az a magyar nagykövetség alkalmazottja lehetett. Gruevszki maga pedig egy magyar tulajdonban lévő autóval szökött meg. A cikkben az is szerepel, hogy a macedón–albán határt illegálisan lépte át Gruevszki, és autója végig másodrendű utakon haladt, hogy elkerülje a forgalmat figyelő kamerákat.

A külügy ezt az információt később cáfolta, kacsának nevezték, ahogy a Politico azon cikkét is, amely szerint a magyar hírszerzés is segítette Gruevszki szökését, a külügy szerint tehát ez sem fedi a valóságot. Időközben – kapcsolódóan a történethez – a macedón parlament felfüggesztette Gruevszki mentelmi jogát.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Húsvét tinikkel: már megint csak a telefonját nyomkodja

Húsvét tinikkel: már megint csak a telefonját nyomkodja

400 millió jegykiadókra

400 millió jegykiadókra

Az amerikaiak szerint a kínai titkosszolgálatok pénzelik a Huawei-t

Az amerikaiak szerint a kínai titkosszolgálatok pénzelik a Huawei-t

Eurómilliárdos Adidas-szerződés a Reálnak

Eurómilliárdos Adidas-szerződés a Reálnak

Újabb robbanás történt Sri Lankán

Újabb robbanás történt Sri Lankán

A magyar írók harmada online egyáltalán nem kommunikál a rajongókkal

A magyar írók harmada online egyáltalán nem kommunikál a rajongókkal