szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az egyik macedón televízió oldalán megjelent cikk homlokegyenest szembemegy azzal, amit a magyar kormány a saját, Gruevszki szökésében játszott szerepéről állít.

A macedón AlsatM televízió oldalán megjelent cikk szerint Nikola Gruevszi börtönbüntetés előtt álló volt kormányfő szökését két héttel az akció előtt, magyar részvétellel kezdték el szervezni.

Korábban annyi bizonyosodott be, hogy a korrupciós ügyben leültetett politikus börtönbüntetése megkezdése előtt Albániába szökött, ott a tiranai magyar nagykövetség segítségével Montenegróba, majd Szerbián át Magyarországra jutott. A magyar kormány, illetve Szijjártó Péter külügyminiszter mindeddig tagadta, hogy közük lenne ahhoz, hogy Gruevszki megszökött Macedóniából. Azt nem tagadták, hogy a Magyarországra juttatásában a magyar diplomácia szerepet játszott, ám szerintük ebben nem volt semmi törvénysértő, és lényegében azt állítják, hogy egy volt miniszterelnöknek kijár ez a bánásmód.

Az AlsatM anyaga szerint viszont a szökés előtt két héttel már találkozott Gruevszki a szkopjei magyar nagykövettel. A szökés estéjén pedig a biztonsági kamerák felvételei szerint Gruevszki Fiat Punto típusú autója kihajt a háza garázsából, de később, amikor visszatér, már vélhetően nem ő ül benne. A cikk azzal a feltételezéssel él, hogy Gruevszki a magyar diplomatákhoz mehetett, és aki visszahozta a kocsit a garázsba, az a magyar nagykövetség alkalmazottja lehetett. Gruevszki maga pedig egy magyar tulajdonban lévő autóval szökött meg. A cikkben az is szerepel, hogy a macedón-albán határt illegálisan lépte át Gruevszki, és autója végig másodrendű utakon haladt, hogy elkerülje a forgalmat figyelő kamerákat.

Hogy milyen forrásból származik a feltételezés, azt nem írja a szerző. A cikk állításairól elküldtük kérdéseinket a Külgazdasági és Külügyminisztériumnak, ha megérkezik a válasz, közöljük.

A Politico szombaton arról írt, hogy Gruevszki szökéséhez a magyar titkosszolgálatok is segítséget nyújtottak, részletekbe azonban nem bocsátkoztak. 

A macedón cikk szerint egyébként Gruevszki megtévesztés képpen a szökés előtt még bevásárolt, mintha a börtönre készülne, és elköszönt munkatársaitól.

Nikola Gruevszki november 20-án menekültstátuszt kapott a magyar hatóságoktól.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Megverte sógorát, mert az azt terjesztette, hogy megverte őt

Megverte sógorát, mert az azt terjesztette, hogy megverte őt

A hitelmoratórium meghosszabbításáról is ma szavaz a parlament

A hitelmoratórium meghosszabbításáról is ma szavaz a parlament

Hivatalos: 3 milliárd forintot kap a Színház- és Filmművészeti Egyetem

Hivatalos: 3 milliárd forintot kap a Színház- és Filmművészeti Egyetem