szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy macedón tévé oldalán jelent meg egy cikk, amely alapján a magyar diplomácia nem csak Tiranában kapcsolódott be Gruevszki megszöktetésébe.

"Ez ugyanolyan hírlapi kacsa, mint a Politico cikke" - reagált Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium sajtószóvivője arra a macedón sajtóértesülésre, amely szerint a szkopjei magyar külképviselet munkatársai már abban is segítették Nikola Gruevszki elítélt egykori kormányfő szökését, hogy kijusson Macedóniából.

Az Alsat tévé oldalán megjelent anyag szerint ugyanis Gruevszki két héttel azelőtt, hogy megszökött volna a kiszabott börtönbüntetés elől, találkozott a magyar nagykövetség munkatársával. Aznap este, amikor eltűnt a városból, előbb autójával előtt kihajtott háza garázsából, majd a kocsi visszatért, de a cikk szerint ekkor már nem a volt kormányfő vezette azt, hanem vélhetően a magyar nagykövetség egyik munkatársa. Az írás szerint ugyanis Gruevszki a magyar diplomatákat kereste fel aznap este. A cikk azt is vélelmezi, hogy azt a kocsit is a magyarok biztosították, amellyel Gruevszki végül elhagyta a várost.

Ezek az állítások jóval túlmutatnak azon, ahogyan eddig a magyar kormány magyarázni igyekezett a Gruevszki-szökésben való részvételét. Szijjártó Péterék ugyanis azt állítják, a volt miniszterelnököt abban nem segítették, hogy elhagyja Macedóniát, csak utána, Tiranában, de akkor nem volt még ellene nemzetközi elfogatóparancs.

Menczer Tamás arra a szombaton megjelent Politico-cikkre is utal, amely szerint a magyar hírszerzés is segítette Gruevszki szökését, a külügy szerint tehát ez sem fedi a valóságot.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A tudomány mondja: van pozitív hatása annak, ha otthon ülve tévézik

A tudomány mondja: van pozitív hatása annak, ha otthon ülve tévézik

Zavarba ejtően „utcai” lett a kanadai olimpiai csapat formaruhája

Zavarba ejtően „utcai” lett a kanadai olimpiai csapat formaruhája

Gigantikus hűtőrács az Audi Maybachra adott válaszán, a Horch luxusautón

Gigantikus hűtőrács az Audi Maybachra adott válaszán, a Horch luxusautón