szerző:
hvg.hu

A kormányfő a horvátoknál egy köröm alatti tüskéhez hasonlította a Mol–INA-ügyet, a Hernádi Zsolt kiadatását firtató kérdést pedig elkente. Az országba honvédségi Airbussal érkezett.

Ismét a Magyar Honvédségnek csapatszállítási céllal vásárolt Airbus repülőgéppel ment külföldi útjára Orbán Viktor, derül ki abból a videóból, amit a kormányfő Facebook-oldalára töltöttek fel és a 24.hu szúrt ki.

Mármint a gép oldalán a feliratot, Magyar Honvédség (angolul), illetve a lajstromszámot: 604.

 

A kormányfő rendszeresen használja az egyik Airbus A319-est a külföldi útjain, annak ellenére, hogy amikor a repülőket vették, azt kimondottan nem kormánygépként vásárolták. Így utazott Milánóba, Salzburgba és Montenegróba is.

„Nem ismerek olyan gazdasági ügyet, amelynek az értéke meghaladná a magyarok és a horvátok 800 éves barátságát" – mondta Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn Zágrábban, miután hivatalos látogatása során megbeszélést folytatott Andrej Plenkovic horvát kormányfővel.

A magyar miniszterelnök a sajtótájékoztatón természetellenesnek nevezte a magyar-horvát kapcsolatokat jelenleg jellemző erőtlenséget, hangsúlyozva, az nem normális, hogy két szomszédos, egymást szövetségesnek tekintő állam miniszterelnökei hat, illetve hét éve nem jártak a másik országában. Hozzátette, hogy nem felhőtlen a két ország közötti kapcsolatrendszer, szerinte ezért volt már ideje a látogatásának, amelynek célja, hogy ezt a helyzetet megváltoztassák, és visszatereljék a kapcsolatokat a megfelelő vágányra.

A köröm alá tüske csúszott, és a tüske a köröm alatt begyulladt. Nem nagy ügy, de mégis megrontja az ember közérzetét. (...) A tüskét ki kell húzni a köröm alól, és akkor minden rendbe jön, ezt szeretnénk

– fogalmazott Orbán Viktor, aki ezzel nyilván a Mol–INA-ügyre gondolt, illetve hogy Horvátország gyakorlatilag évek óta hiába körözteti nemzetközi elfogatóparanccsal Hernádi Zsoltot, a Mol elnök-vezérigazgatóját, akit a horvát korrupció és szervezett bűnözés elleni ügyészség azzal vádol, hogy még 2008-2009-ben tízmillió euró kenőpénzt adott az akkori horvát kormányfőnek, Ivo Sanadernek ezért, hogy a Mol megszerezhesse az INA horvát olajipari vállalat irányítási jogát.

Orbán a Mol–INA-ügyre vonatkozó kérdésre azt mondta, Magyarország ezt kizárólagos vállalati ügynek tekinti, de szerinte "ami nem megy, azt nem kell erőltetni", azaz

ha a horvátok és a magyarok nem tudnak együttműködni egy vállalati ügyben, akkor ne tegyék, vagyis akkor a horvátok vásárolják vissza az INA-t.

A Hernádi Zsoltra, a Mol elnök-vezérigazgatójára vonatkozó kérdésre azt felelte: Magyarország ezt jogi kérdésnek tekinti, és

jogi kérdésekbe nem avatkozik be a politika nálunk,

az igazságszolgáltatásnak a saját logikája szerint a saját útján kell járnia. Hozzátette: semmilyen titkos alkut nem fog kötni semmilyen jogi kérdésben, ragaszkodik ahhoz, hogy a nemzetközi kapcsolatokban is a legélesebben válasszák el egymástól a jogot és az államközi-politikai kapcsolatokat.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
ÁSZ: A Momentum és a Párbeszéd nem volt együttműködő

ÁSZ: A Momentum és a Párbeszéd nem volt együttműködő

Cornstein: Szomorú lennék, ha az oroszok behatolnának Magyarországra

Cornstein: Szomorú lennék, ha az oroszok behatolnának Magyarországra

Gyógynövénypiac mint nemzetstratégia?

Gyógynövénypiac mint nemzetstratégia?

Ötmillió dolláros lopás: Pharrell Williamsék dala a bíróság szerint plágium

Ötmillió dolláros lopás: Pharrell Williamsék dala a bíróság szerint plágium

Meghalt a szövegszerkesztő feltalálója

Meghalt a szövegszerkesztő feltalálója

Eltűnt pilisvörösvári kisfiúkat keres a rendőrség

Eltűnt pilisvörösvári kisfiúkat keres a rendőrség