szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

Orbán egy köröm alatti tüskéhez hasonlította a Mol–INA-ügyet, a Hernádi Zsolt kiadatását firtató kérdést pedig elkente.

"Nem ismerek olyan gazdasági ügyet, amelynek az értéke meghaladná a magyarok és a horvátok 800 éves barátságát" – mondta Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn Zágrábban, miután hivatalos látogatása során megbeszélést folytatott Andrej Plenkovic horvát kormányfővel.

A magyar miniszterelnök a sajtótájékoztatón természetellenesnek nevezte a magyar-horvát kapcsolatokat jelenleg jellemző erőtlenséget, hangsúlyozva, az nem normális, hogy két szomszédos, egymást szövetségesnek tekintő állam miniszterelnökei hat, illetve hét éve nem jártak a másik országában. Hozzátette, hogy nem felhőtlen a két ország közötti kapcsolatrendszer, szerinte ezért volt már ideje a látogatásának, amelynek célja, hogy ezt a helyzetet megváltoztassák, és visszatereljék a kapcsolatokat a megfelelő vágányra.

A köröm alá tüske csúszott, és a tüske a köröm alatt begyulladt. Nem nagy ügy, de mégis megrontja az ember közérzetét. (...) A tüskét ki kell húzni a köröm alól, és akkor minden rendbe jön, ezt szeretnénk

– fogalmazott Orbán Viktor, aki ezzel nyilván a Mol–INA-ügyre gondolt, illetve hogy Horvátország gyakorlatilag évek óta hiába körözteti nemzetközi elfogatóparanccsal Hernádi Zsoltot, a Mol elnök-vezérigazgatóját, akit a horvát korrupció és szervezett bűnözés elleni ügyészség azzal vádol, hogy még 2008-2009-ben tízmillió euró kenőpénzt adott az akkori horvát kormányfőnek, Ivo Sanadernek ezért, hogy a Mol megszerezhesse az INA horvát olajipari vállalat irányítási jogát.

Orbán a Mol–INA-ügyre vonatkozó kérdésre azt mondta, Magyarország ezt kizárólagos vállalati ügynek tekinti, de szerinte "ami nem megy, azt nem kell erőltetni", azaz

ha a horvátok és a magyarok nem tudnak együttműködni egy vállalati ügyben, akkor ne tegyék, vagyis akkor a horvátok vásárolják vissza az INA-t.

A Hernádi Zsoltra, a Mol elnök-vezérigazgatójára vonatkozó kérdésre azt felelte: Magyarország ezt jogi kérdésnek tekinti, és

jogi kérdésekbe nem avatkozik be a politika nálunk,

az igazságszolgáltatásnak a saját logikája szerint a saját útján kell járnia. Hozzátette: semmilyen titkos alkut nem fog kötni semmilyen jogi kérdésben, ragaszkodik ahhoz, hogy a nemzetközi kapcsolatokban is a legélesebben válasszák el egymástól a jogot és az államközi-politikai kapcsolatokat.

Andrej Plenkovic a Mol-INA-üggyel kapcsolatban azt mondta, az tíz éve nehezíti a két ország kapcsolatát, de a nyitott kérdések megoldására mindkét kormány részéről megvan az akarat és a szándék. Hozzátette: "fontos, hogy ez a probléma ne terhelje tovább a mindennapi kapcsolatainkat".

Újságírói kérdésre válaszolva Plenkovic elmondta, Horvátország álláspontja nem változott, a kormány továbbra is vissza akarja vásárolni az INA horvát olajipari vállalt részvényeit a Moltól, de minden ár kérdése. "De addig is még nincs megállapodás, az a cél, hogy mindkét vállalt jól működjön" - szögezte le. 

Hernádi Zsolt, a Mol Nyrt. elnök-vezérigazgatója kiadatásával kapcsolatban aláhúzta: "a horvát kormány álláspontja, hogy az igazságügy és a kormány elválnak egymástól, nem avatkozunk bírósági kérdésekbe".

Orbán a továbbiakról kifejtette, hogy a négyszemközti, majd a plenáris megbeszélésen tettek "eredményes lépéseket", sikerült tisztázni, hogy "a történelmi perspektívában egyetértés van közöttünk", erős Európát akarnak, és örülnek annak, ha Horvátország minél hamarabb tagja lesz a schengeni övezetnek. Abban is egyetértettek – folytatta –, hogy a magyar-horvát együttműködés gazdasági számai kiválóak, a kereskedelmi volumen folyamatosan nő, ahogyan a horvátországi magyar beruházások is, továbbá egyre több magyar utazik Horvátországba, és ezek a turisztikai számok azt mutatják, "az emberek közötti kapcsolatok is jók".

A miniszterelnök kiemelte továbbá, hogy a kisebbségek jól érzik magukat egymás országaiban: a Horvátországban élő magyarok elismeréssel beszélnek a mostani kormányról, tisztelettel beszélnek Horvátországról, és a Magyarországon élő horvátok is régen nem emlékeznek olyan időszakra, amikor ennyire támogatta őket a budapesti kormányzat.

A horvátországi LNG-terminál ügyében a miniszterelnök arról beszélt, hogy a gáz csökkenő szerepet játszik a magyar energiarendszerben, mert Magyarország atomerőművet épít és naperőmű-fejlesztést folytat. Ám mivel "ezek a kapacitások csak hosszú évek után fognak beállni, a gáznak marad jelentősége" – magyarázta –, a gáznál pedig az ár számít. Kifejtette: Magyarország a legolcsóbban Oroszországtól kap gázt vezetéken keresztül, a második legolcsóbb a román gáz, amelyet hamarosan kitermelnek amerikaiak, a harmadik a sorban a Szlovákia felől érkező gáz, a horvát pedig csak a negyedik.

"Nekünk ez árkérdés, ha tudunk üzleti modellt találni, amely Magyarország számára egy elfogadható árat eredményez, akkor együtt fogunk működni" – mondta a cseppfolyósított földgáz kérdésében. Közölte, egyetért horvát kollégájával a beruházás regionális jelentőségében, de a magyar döntéshozóknál ez nem előzi meg az ár szempontját.

Orbán Viktor hivatalos látogatása során megbeszélést folytat Kolinda Grabar-Kitarovic horvát államfővel, és találkozik Gordan Jandrokovic parlamenti elnökkel is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hatalmas lesz a PlayStation 5, a most előkerült fotók bizonyítják

Hatalmas lesz a PlayStation 5, a most előkerült fotók bizonyítják

A leggazdagabb 1 százalék több légszennyezettségért felelős, mint az EU

A leggazdagabb 1 százalék több légszennyezettségért felelős, mint az EU

A Gazpromnak is az új orosz hitelből fizet Lukasenka

A Gazpromnak is az új orosz hitelből fizet Lukasenka