Tetszett a cikk?

Egy új módosító javaslat értelmében nem mindenkit túlóráztathatnának egész évben.

Jelentős pontokon módosítaná az Országgyűlés fideszes többségű vállalkozásfejlesztési bizottsága a rabszolgatörvényként elhíresült törvényjavaslatot. A dolog pikantériája, hogy a bizottság tagja az eredeti törvényjavaslatot benyújtó Szatmáry Kristóf fideszes politikus is, aki így a saját tervezetéből hátrálhat ki.

A bizottság három fő változást javasol az eredeti tervezethez képest:

  • Az összesen 400 órányi túlórát csak kollektív szerződésben lehet előírni, amivel pontosabban behatárolják azt a kört, akit ez érint. A korábbi tervezet alapján gyakorlatilag bárkit túlóráztathattak volna egész évben, így viszont a nagyobb cégeknél dolgozókat érintheti a módosítás.
  • Havi egy helyett havi két pihenőnapot garantálnának a törvényben azoknak, akik egyenlőtlen munkaidő-beosztás esetén megszakítás nélküli, több műszakos munkarendben dolgoznak, vagy idénymunkások.
  • A beosztástól csak írásbeli kérésre lehet eltérni.

A törvényjavaslat másik vitatott pontja azonban, a 36 hónapos elszámolási keret lehetősége nem változik.

Ez a részletes vitát lezáró bizottsági módosító javaslatként szerepel a Parlament honlapján. A bizottság jobbikos elnöke, Z. Kárpát Dániel a hvg.hu-nak azt mondta, ez már a végleges verzió. A bizottsági ülésen megjelentek a szakszervezetek képviselői, ám az elnök elmondása szerint a fideszes többség leszavazta, hogy hozzászólhassanak, így álláspontjukat az ellenzéki képviselők mondták el.

A bizottság által bevitt módosítást kozmetikázásnak tartja: a kommunikáció alapján a Fidesz eredetileg is csak a kollektív szerződéssel dolgozók túlórakeretét emelte volna meg, így gyakorlatilag csak pontosítottak. Szerinte a külföldi autógyárakban dolgozókra szabták a módosítást.

A Rogán Antal vezette minisztérium december 4-én (a módosítás benyújtásának napján) azt közölte, a kormány szerint a Munka törvénykönyve módosításának célja, hogy "aki többet akar dolgozni és keresni, az elől le kell bontani a bürokratikus akadályokat".

A kormány szerint két ponton kell a jelenlegi szabályt módosítani, az egyik, hogy

  • a munkavállaló a megfelelő garanciák keretei között további munkavégzésre kapjon lehetőséget, ezzel biztosítva magának magasabb jövedelmet. Ehhez a kormány javaslata szerint mindig a dolgozó beleegyezése szükséges,
  • a másik módosítás szerint a túlórák havi kifizetése mellett – kollektív szerződés rendelkezése alapján – a munkaidőkeret 36 hónapra is elrendelhető, ezzel is biztosítva a munka rugalmasabb megszervezését, amennyiben a munkáltató és a munkavállalók képviselői erről szerződésben megállapodnak.

A bizottság által benyújtott javaslat konkrétan nem írja elő, hogy a dolgozónak is bele kell egyeznie a túlórába.

A szakszervezetek hétfőn tárgyaltak Kósa Lajos fideszes politikussal, az eredeti módosító javaslat benyújtójával, ám miután a maximálisan elrendelhető 400 túlórában és a 36 hónapos elszámolási időkeretben nem értek el változást, tüntetnek szombaton.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Ön is letöltheti: Snowden kedvenc üzenetküldő alkalmazására váltanak az EU vezetői

Ön is letöltheti: Snowden kedvenc üzenetküldő alkalmazására váltanak az EU vezetői

"Karanténba" rakja olasz edzőjét a Honvéd

"Karanténba" rakja olasz edzőjét a Honvéd

Koronavírus: újabb fertőzések Németországban

Koronavírus: újabb fertőzések Németországban