szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Jánosi Katalin, Nagy Imre unokája péntek reggel mindössze annyit írt ki közösségi oldalára, hogy egyelőre nem tud megszólalni. Péntek hajnalban, a sötétben vitték el Nagy Imre szobrát a Vértanúk teréről.

„Egyelőre nem tudok megszólalni” – írta ki közösségi oldalára Jánosi Katalin, ahogyan azt a 168 Óra észrevette. Ahogy korábban megírtuk, péntek hajnalban, még a sötétben vitték el Nagy Imre szobrát a Vértanúk teréről. A Kiemelt Nemzeti Emlékhely Bizottság korábban előzetes hozzájárulását adta a Vértanúk terének átépítéséhez és ennek részeként a Nemzeti Vértanúk Emlékművének rekonstrukciójához, valamint a Nagy Imre-emlékmű Jászai Mari téren történő felállításához.

©

Jánosival kapcsolatban korábban megírtuk, tiltakozott Orbán Várba költözése ellen, de Jánosi mára korrigált, ő Kövér László házelnök 2,5 milliárdos szolgálati lakása miatt mérgelődött, aki karácsonyi interjújában nevezte nagyapját a „legrosszabb fajta kommunistának”.

Jánosi Katalin Nagy Imre újratemetésének évfordulóján a Vértanúk terén 2018. június 16-án
©

A szobor áthelyezése ellen Nagy Imre unokája, valamint Nagy Imre Társaság is tiltakozott. A DK és a társaság péntek délután 5-re gyertyagyújtást szervez oda, ahol a szobor állt. Beszédet mond Jánosi Katalin, Nagy Imre unokája, Mécs Imre egykori 56-os halálraítélt, Nagy Imre barátja és Molnár Csaba DK-s politikus is.

Wachsler Tamás, a Steindl Imre Program vezetője később arról tájékoztatta közleményben az MTI-t, hogy a Steindl Imre Program Nonprofit Zrt. a vonatkozó kormányhatározatnak megfelelően megkezdte a Vértanúk terének rehabilitációját. Ennek első lépéseként a Nagy Imre szoborkompozíciót újrafelállítás előtti restaurálásra elszállították.

Közlése szerint az alkotóval folytatott egyeztetés, a szükséges hozzájárulások beszerzése, valamint a terület előkészítése után kerülhet a mártír miniszterelnök emlékműve a Jászai Mari térre, a tervek szerint még 2019. június 16. előtt.

Kiemelt kép: Facebook, innen

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Rózsaszín hölgy: az alma, amelynek az a lényege, hogy kevés van belőle

Rózsaszín hölgy: az alma, amelynek az a lényege, hogy kevés van belőle

Találtak egy 3000 éves, 33 kilós cintányért

Találtak egy 3000 éves, 33 kilós cintányért

Putyin most Biden mellé állt – szerinte nem bűncselekmény Biden fiának ukrajnai tevékenysége

Putyin most Biden mellé állt – szerinte nem bűncselekmény Biden fiának ukrajnai tevékenysége