Hamvay Péter
Hamvay Péter
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Szubjektív lapajánló.

„Csak az a vég! – Csak azt tudnám feledni!” – sóhajt fel Ádám, miután felébredt a Lucifer által rábocsátott álomból, melyben végigszörfözött a világtörténelmen, hogy megérkezzen annak végső állomására, a civilizáció felbomlásához. A vég persze ritkán fenséges, a magyar pártok kimúlása pedig rendszerint a paródia műfajában énekelhető meg. Félő, hogy ez előtt áll a magyar politika utolsó évtizedének talán legreményteljesebb innovációja, az LMP is. Magyarország rovatunk búcsúztatja a pártot, amelynek vezetéséből az egyik utolsó hiteles arca, Szél Bernadett is távozott. Már csak az a kérdés, hogy

a Jobbik vagy a Fidesz szatellitjeként folytatja-e útját a zöldpártként indult LMP a teljes eljelentéktelenedés felé.

Ám eközben bizonyára számos izgalmas elemmel gazdagítja majd a magyar politikai bulvár dicső történetét. Pedig Fókusz rovatunkból épp az derül ki, hogy az ökológiai változásokkal nagyon is foglalkozni kellene.

Nemcsak menekültek ostromolják ugyanis Európát, hanem a klímaváltozásnak köszönhetően egzotikus rovarok – a tigrisszúnyogtól, a görög búvópókig – is a korábban túl huzatos Kárpát-medencében keresnek új hazát. A kormány azonban egyelőre csak az általa veszélyesnek ítélt emberektől akarja megvédeni az országot, a klímaváltozás következményeit kutató műhelytől inkább elveszi a pénzt, sőt az otthonát is. Így járt a kilencvenes évektől az egykori Ludovika épületében berendezkedett Magyar Természettudományi Múzeum, amelyet fokozatosan szorít ki helyéről a kormány kedvence, a Közszolgálati Egyetem. Az, hogy a természet hogyan foglal el új területeket, vagy bizonyos ragadozók, mint például a barna medve, miként szerzik vissza korábbi élőhelyeiket, megmutatja:

naiv dolog azt hinni, hogy tagadással és kerítéssel kiszakíthatjuk magunkat a világban zajló változásokból.

A kormány el van azonban foglalva sokkal praktikusabb dolgokkal, például, hogy az MKB Bank után a  Budapest Bankot is baráti kezekbe játssza át – mint erről a  Gazdaság rovatunkban olvashatnak. A nagy kérdések feszegetésére pedig ott a hagyományos malomalji politizálás, amit manapság kultúrharcnak becéznek. Amiről Tompa Andrea – aki immár harmadik regényével ad új olvasatot a romániai magyarság utóbbi száz évéről – azt mondja Szellem rovatunkban megjelent interjújában, hogy „az én gondolkodásomban a harc szó nem hozható össze a kultúrával”. A Ceausescu-diktatúrában eltöltött tizennyolc esztendeje pedig arra tanítja, hogy „az emberek nem olvasnak rossz műveket, propagandakiadványokat. Márpedig a külső elvárásnak megfelelni akaró művészet soha nem jó.”

Spanyolországban is zajlik a „kultúrharc”, ott azonban más előjellel. A szocialista kormány felmondaná a Franco-diktatúráról szóló „felejtési paktumot”, és eltávolítaná a „caudillo” hamvait monumentális síremlékéből. Sok seb felszakad majd, hiszen eddig sem a Franco-rezsim, sem a köztársaságiak terrorjáról nem esett szó a közéletben. De legalább bízhatnak abban, hogy ennek a harcnak a végén katarzis várja a spanyol népet.

A szerző a HVG szerkesztője.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!