szerző:
T. R.

Fekete-Győr András, a Momentum elnöke a hvg.hu-nak adott interjújában nemrég arról beszélt, nonszensz, amit az Állami Számvevőszék művel a Momentummal, ők semmilyen szabálytalanságot nem követtek el. Erre reagált most az ÁSZ.

Idézzük fel, mit mondott Fekete-Győr András Momentum-elnök január 5-i interjúnkban:

hvg.hu: Az Állami Számvevőszék lenullázná a Momentumot, felfüggeszthetik az állami támogatás folyósítását. Hogy áll ez az ügy?

F.-Gy. A.: Folyamatos a nyomásgyakorlás az ÁSZ részéről, amit az EP-választás előttre időzítettek. Többször is írtam az ÁSZ-nak, amiben felhívtam a figyelmüket a nyilvánvaló valótlanságaikra, nem életszerű lépéseikre. Nonszensz, amit művelnek, semmiféle szabálytalanságot nem követtünk el. De láttuk, hogyan próbálták meg ellehetetleníteni a Jobbikot egy 660 milliós büntetéssel.

hvg.hu: Felfüggeszthetik az állami támogatás folyósítását?

F.-Gy. A.: Semmi jogalapja nincs erre az ÁSZ-nak, de ez nem is lehet kérdés a NER-ben, itt nincs jogállam.

hvg.hu: Ha nem jön az állami pénz, az a Momentum ellehetetlenüléséhez vezet?

F.-Gy. A.: Biztosan nem. Sokan vannak, akik segíthetnek ebben az esetben a Momentumon, akkor a közösségi támogatások felé fordulunk.

Interjúnk megjelenése után levelet kaptunk szerkesztőségünkbe az Állami Számvevőszéktől, amit változtatás nélkül közlünk:

„Fekete-Győr András, a Momentum Mozgalom elnöke a hvg.hu oldalon 2019. január 5-én reggel megjelent interjúban valótlanságokat állított az Állami Számvevőszék törvényi előírás alapján végzett, folyamatban lévő ellenőrzéséről, és alaptalanul rágalmazta meg az Állami Számvevőszéket.

Az ÁSZ leszögezi: Minden közpénzt használó szervezet felé – így pártok felé is – elvárás az átláthatóság és elszámoltathatóság biztosítása. Kiemelt közérdek, hogy a döntő mértékben közpénzekből működő pártok gazdálkodása példamutató legyen.

A 2018. évi országgyűlési választást megelőzően a Momentum Mozgalom – jelölőszervezetként és az egyéni jelöltek után – összesen több mint 508 millió forint kampánytámogatáshoz, vagyis közpénzhez jutott. A több mint félmilliárd forint közpénz felvételével a Momentum Mozgalom a kampánytámogatás felhasználására vonatkozó, illetve az elszámolással és ellenőrzéssel kapcsolatos törvényi előírásoknak való megfelelést is vállalta.

A hvg.hu oldalon 2019. január 5-én megjelent interjúban a Fekete-Győr András, a Momentum Mozgalom elnöke – saját felelősségét nem vállalva – több valótlan állítást tett az ÁSZ folyamatban lévő ellenőrzésével kapcsolatban. Az ÁSZ leszögezi, hogy az ellenőrzése mindenben megfelel a vonatkozó törvényi előírásoknak és eljárási szabályoknak, az Állami Számvevőszéknek minden jogalapja megvan az ellenőrzéssel kapcsolatos intézkedésekre. Továbbá Fekete-Győr András valótlan állításával szemben az ÁSZ törvényi előírás alapján végzett ellenőrzése nincs semmilyen összefüggésben a májusi európai parlamenti választással.

Az Állami Számvevőszék felhívja Fekete-Győr András figyelmét, hogy a kampánytámogatásként felvett és felhasznált, több mint 508 millió forint közpénzzel a vonatkozó törvényi előírások maradéktalan betartásával, a törvényben rögzített határidőket betartva el is kell számolni.”

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Márki-Zay a legszegényebb nagyvárosi polgármester

Márki-Zay a legszegényebb nagyvárosi polgármester

Szlovéniában terjeszkedne az OTP

Szlovéniában terjeszkedne az OTP

Görkorit csináltak ebből a mobilból, hogy teszteljék, mennyire törésálló  – videó

Görkorit csináltak ebből a mobilból, hogy teszteljék, mennyire törésálló – videó

Partra vetette a tervezett nagyberuházás a Fertő tavi hajóztatókat

Partra vetette a tervezett nagyberuházás a Fertő tavi hajóztatókat

Űrhajós-világkongresszussal turbózná fel az országimázst Szijjártó Péter

Űrhajós-világkongresszussal turbózná fel az országimázst Szijjártó Péter

Nemi erőszak vádja miatt letartóztatták Chris Brownt

Nemi erőszak vádja miatt letartóztatták Chris Brownt