szerző:
hvg.hu

Az ATV-nek szakszervezeti vezetők azt mondták, a létszámhiány miatt szinte napról napra változik a buszsofőrök beosztása, akik ezért kimerültek, és sokan el is hagyják a pályát.

Tüntetéssorozat a túlóratörvény ellen
Évek óta nem látott tüntetési hullámot váltott ki a túlórák növelését célzó, rabszolgatörvényként is emlegetett jogszabály parlamenti elfogadása. Az ellenzék a parlamentben, a diákok az utcákon folytatták a tiltakozást, már-már a 2006-os zavargásokat idéző körülmények között.
Friss cikkek a témában

A fővárosban dolgozó buszsofőrök, és a távolsági buszvezetők is túlterheltek a létszámhiány miatt – számolt be az ATV.

Naszályi Gábor, az Egységes Közlekedési Szakszervezet elnöke szerint nagy a létszámhiány, ezért is keresnek folyamatosan buszvezetőket a BKV-nál, de sokszor az újonnan érkező dolgozók szinte azzal a lendülettel fel is mondanak, miután szembesülnek a munkavégzés körülményeivel. Elmondása szerint a sofőrök kimerültek, sokszor "élőhalottként" mennek dolgozni.

Baranyai Zoltán, a Közúti Közlekedési Szakszervezet elnöke a csatornának azt mondta, a távolsági buszoknál is több éve folyamatos a létszámhiány, itt is sokan nem bírják a terhelést, volt, aki a rengeteg túlóra miatt mondott fel, ugyanis napról napra beleavatkoztak az előre megkapott szolgálati beosztásába, mert a létszámhiány megkövetelte. Baranyai azt mondta, ezen a túlóratörvény megváltoztatása csak tovább ronthat.

A sofőrök túlterheltsége növelheti a balesetveszélyt is, azonban a sofőröket ellenőrző üzemorvosok sokszor nem tudnak mindenre kiterjedő vizsgálatokat végezni rajtuk, sőt, kisebb cégek nem engedhetik meg maguknak, hogy üzemorvost alkalmazzanak, ilyen esetekben a sofőrök saját háziorvosukkal végeztetik el a kötelező vizsgálatot.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Eltemették a meggyilkolt gdanski polgármestert

Eltemették a meggyilkolt gdanski polgármestert

Heves havas: Hóban debütált az 530 lovas Audi sportkombi

Heves havas: Hóban debütált az 530 lovas Audi sportkombi

Gyászol a TV2 a

Gyászol a TV2 a

"Ki akarja kimosni Bayer Zsolt száját?" - összeállt az ellenzék és a szakszervezetek Tatabányán

"Ki akarja kimosni Bayer Zsolt száját?" - összeállt az ellenzék és a szakszervezetek Tatabányán

Megérkezett a havazás az országba

Megérkezett a havazás az országba

"Gundel-menüt az iskolákba!" - a pécsiek is tüntettek

"Gundel-menüt az iskolákba!" - a pécsiek is tüntettek