szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Szabó Szabolcs országgyűlési képviselő írásbeli kérdésére válaszolt a legfőbb ügyész.

Nem álltak fenn a büntetőeljárásról szóló törvény által meghatározott feltételek, ezért nem került előzetes letartóztatásba Simonka György – válaszolta a legfőbb ügyész Szabó Szabolcs írásbeli kérdésére. A független parlamenti képviselő azt szerette volna tudni, vajon Polt Péter nem tart-e attól, hogy gyengíti az igazságszolgáltatásba vetett közbizalmat, hogy még nem került sor kényszerintézkedésre a fideszes politikussal szemben.

Simonkát a mentelmi jogának felfüggesztése után tavaly novemberben gyanúsította meg a Központi Nyomozó Főügyészség bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalással és más bűncselekménnyel. Az ügyészek szerint Simonka zöldség-gyümölcs termelői csoportok és termelői szervezetek EU-s támogatását szerezte meg jogellenesen, és ezzel 1 milliárd 400 millió forint vagyoni hátrányt okozhatott.

A fideszes politikus tagadta a bűncselekmény elkövetését, és a gyanúsítás ellen panasszal élt, amit azonban az ügyészség elutasított. Simonkát január közepén újra kihallgatták a nyomozók, amit megerősített az országgyűlési képviselő ügyvédje is.

Polt Péter a Szabó Szabolcsnak küldött válaszában még hozzátette: az ügyészség minden esetben haladéktalanul megteszi a szükséges intézkedést, ha olyan körülményeket észlel, amelyek a személyi szabadság korlátozását indokolják. A Központi Nyomozó Főügyészség a konkrét ügyben is így járt el – tette hozzá.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Mit tud egy 15 ezer forintos okos karpánt? Teszten a Xiaomi Mi Smart Band 5

Mit tud egy 15 ezer forintos okos karpánt? Teszten a Xiaomi Mi Smart Band 5

Megölte anyját és nevelőapját egy férfi Budapesten, majd betelefonált a rendőrségre

Megölte anyját és nevelőapját egy férfi Budapesten, majd betelefonált a rendőrségre

Lemondott a Barcelona elnöke

Lemondott a Barcelona elnöke