szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Alapvetően jók és átgondoltak a kormány hétpontos családvédelmi intézkedései, mondja a hvg.hu-nak egy demográfus, de a kívánt gyerekszámot vélhetően ezekkel sem sikerül majd elérni.

Európában egyre kevesebb gyermek születik, ezzel a vitathatatlan ténnyel vezette fel Orbán Viktor a demográfiai akciótervet. A nyugatiak erre szerinte a bevándorlással válaszolnak, ami már csak kis részben igaz. Majd a kormányfő az Európába vágyók megvetésével áttért Magyarországra: „nekünk nem számok kellenek, hanem magyar gyerekek”. Igaz, itt is a matematika áll a középpontban: a kormány vágyai szerint reprodukálni kéne a népességszámot, hogy az ország (munka)ereje ne csökkenjen. Ehhez a termékenységi arányszámnak a mai 1,5-ös értékről 2,0 fölé kéne nőnie. Bár korábban megszólta a megélhetési gyerekvállalást, Orbán ezen a ponton kizárólag anyagi előnyöket helyezett kilátásba.

A népességszámát reprodukáláshoz szükséges szintet nem fogjuk elérni, de egy 1,6-1,7-es érték reálisnak tűnik az intézkedések fényében – vonja meg a hétpontos akcióterv mérlegét a HVG-nek Kapitány Balázs, a KSH Népességtudományi Kutatóintézetének tudományos főmunkatársa. Szerinte alapvetően jó irányban hatnak az intézkedések, átgondolt, részleteiben is kidolgozott tervről van szó, nem egy jól hangzó egy-egy mondatot kell utólag megtölteni tartalommal. Az intézkedések a kormány szokásaitól eltérően nem számítanak nemzetközi összehasonlításban unortodox módszereknek, azok illeszkednek az európai trendekbe.

Bár Orbán hangsúlyozta az intézkedések egyedülálló jellegét, Olaszországban is kamatmentes ingatlanhitelt, Ausztriában pedig adókedvezményt kínálnak a nagycsaládosoknak, Németország pedig a bölcsődeépítésekre koncentrál.

Kapitány szerint ideologikus irányultság kiolvasható a hét pontból, de ez a kormányok legitim joga. Ilyen például, hogy a munka és az anyaság-apaság összeegyeztetését próbálják preferálni, amit a bölcsődei férőhelyek építése jelez. Orbán 21 ezer férőhely létesítését hirdette meg, hogy az összes gyereknek legyen helye. Az épp a kutatóintézet berkein belül futó, a most születendő vagy már megszületett gyerekek első éveit kutató, 10 ezer embert érintő Kohorsz'18 kutatás első eredményei között azonban épp azt olvashattuk, hogy csak a várandósok 45 százaléka tervezi, hogy bölcsődébe adja a gyerekét. Kapitány felhívja azonban a figyelmet arra, hogy a 0-3 éves korcsoportban úgy 270 ezer gyerek van, így a most bejelentett programmal nem a teljes ellátást biztosítják, hanem csak a meglévő igényeket fedi le a kormány.

A demográfiai csomag leghangzatosabb ígérete, hogy a 40 év alatti nagykorú nők tízmillió forint szabad felhasználású hitelt kapnak első házasságuk esküvői ajándékául. A tartozásból a második gyerek megszületése után eltörölnek hárommilliót, a harmadik után pedig a teljes maradék összeget. Kapitány pozitívumként emeli ki, hogy ezzel a kormány hat a gyerekvállalás időzítésére. A felső korhatárral előrehozza a gyerekszületés idejét, de nem túl koránra, mert a hároméves munkaviszony miatt egy 20-21 éves korban házasodó nő első gyereke így 24-25 évesen érkezhet. Szerinte épp ilyen pozitív a nyugdíjas gyed bevezetése, amely tulajdonképpen egy munkaerő-piaci lépés. A hatvanas évei legelején járó, a munkavállalás terén hátrányos helyzetben lévő népességnek kínál biztosított, legális "menekülőutat".

Kapitány úgy látja, az anyagi haszonért született gyerekek szűk időn belül akkor jelennek meg nagyobb tömegben, ha kifejezetten közvetlen a támogatás. Például ha egy gyerek születéséért lehet kapni konkrétan valamekkora összeget. Ez a mostani rendszer túl komplex, túl sok feltételhez és időben elhúzódva kínál kedvezményeket, itt jobban kell tervezni, vagyis Kapitány a hirtelen megugró gyerekszámtól nem tart. Ami szerinte majd kimutatható lesz, az az abortuszok esetleges és valószínű visszaesése kétgyerekesek körében.

(Kiemelt képünkön Kapitány Balázs látható. Fotó: Fazekas István)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Itthon

Eredménytelen az orbáni demográfia

A nemzetromboló "elmúltnyolcévben" kevésbé fogyott a magyarság lélekszáma, mint a családokat a politikája középpontjába emelő NER idején. Az okokról adatokkal megtámogatva az e heti HVG-ben olvashatnak.

HVG hvg360

Demográfiai zsákutca: kevesebb gyerek született, mint a baloldal nyolc éve alatt

Orbán Viktor miniszterelnök évek óta hangoztatja, hogy kormánya 2030-ig meg akarja állítani a népesség természetes fogyását, a demográfiai leépülés üteme azonban nem sokat változik Magyarországon. A Fidesz–KDNP-koalíció működésének tavalyi, nyolcadik esztendejében a halottak száma ugyanúgy durván 40 ezerrel haladta meg az újszülöttekét, mint a legutóbbi baloldali kormányzati periódus utolsó évében – 2010-ben.

Szinte lehetetlen diplomával részmunkaidős állást találni

Szinte lehetetlen diplomával részmunkaidős állást találni

Már több mint ötmillió fertőzött van az Egyesült Államokban

Már több mint ötmillió fertőzött van az Egyesült Államokban

43 új koronavírus-fertőzöttet találtak itthon

43 új koronavírus-fertőzöttet találtak itthon