szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A szakértői vizsgálatot a XVII. kerület polgármestere rendelte meg.

Durva megállapításokkal zárult az a vizsgálat, amelyet a XVII. kerületi, Rákosmente önkormányzat rendelt a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér zajszennyezésére vonatkozóan, és amelyet az Index cikke idéz. A lap szerint a független méréseket 2018. május 1. és augusztus 31. között végezték Riz Levente polgármester kezdeményezésére.

A dokumentumban a szakértők azt írták: a megnövekedett reptéri forgalom az ott élők környezeti érdekét indokolatlan módon és mértékben sérti. Ráadásul a környéken nincs más minőségű zajhatás, azt a közúti közlekedési és a repülési zaj határozza meg.

Az Index által idézett vizsgálat legfontosabb megállapításai a következők:

  • A repülési zajjal érintett lakóterület kertvárosi jellegűm, de az egyes repülési zajesemények mind a nappali, mint az éjszakai időszakban szubjektív érzékszervi módon jól hallhatók és azonosíthatók.
  • A környezeti zaj – különös tekintettel az éjszakai alvást zavaró zajokra –, mint az életminőséget, a környezeti állapot minőségét befolyásoló környezeti jellemző sajátosságai „nem ismertek széleskörűen, pedig nem hagyható figyelmen kívül, hogy a környezeti zaj zavaró, egészségkárosító hatását nemcsak objektív, mérhető jellemzők, hanem pszichológiai, emberi tényezők is befolyásolják”.
  • A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér üzemelésével összefüggésben megállapítható, hogy a környezetre gyakorolt hatás szempontjából szokásos (normál) üzemszerű állapot nem határozható meg, ezért az ott élők kiszolgáltatott helyzetben vannak.
  • A szubjektív érzékszervi észlelés alapján nagy biztonsággal megállapítható, hogy az érintett lakosságot érő zaj veszélyes mértékűnek tekinthető. Különösen igaz ez a pályazárral érintett időszakokra, amikor a zaj jelentősen megnövekszik, különösen este és éjszaka.
  • A vizsgálati időszakokban a zajterhelés-növekedés nappal (06:00-18:00 óra) ~ 10 dBA, az esti (18:00- 22:00 óra) időszakban ~12 dBA, az éjszakai (22:00-06:00 óra) időszakban ~14 dBA értékű.
  • A szakértői anyag szerint tudomásul kell venni, hogy a környezeti érdeksérelem nem csupán az emberi egészség veszélyeztetésében érhető tetten, hanem az adott ingatlan értékcsökkenésében, vagy a rendeltetésszerű használatának korlátozásában is.
  • Végezetül a szakértő megállapítja, hogy „a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér által okozott zaj vonatkozásában alapvető szemléletváltásra van szükség”, és kompromisszumos megoldást kell találni.
  • Környezetvédelmi szakértői álláspontja szerint a jelenlegi állapot az érintett területen élő lakosság környezeti érdekét – különös tekintettel a pályazárra – indokolatlan módon és mértékben sérti.

Tarlós István főpolgármester nemrég azt nyilatkozta: el akarja érni, hogy éjszakai repülési tilalmat vezessenek be a Liszt Ferenc repülőtéren.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kovács Gábor Gazdaság

Nekiment a kormány a ferihegyi reptérnek, mi lehet a tét?

Vita van a kormány és a ferihegyi repteret üzemeltető Budapest Airport között, ennek látványos megnyilvánulásaként pocskondiázott a Budapest-ügyi helyettes államtitkár. Lehet, hogy tényleg a kosz és a csikkek zavarják a kormányt, esetleg a tervezett vasúti kapcsolat miatt vitáznak, vagy amiatt, hogy egy stratégiai cég még nem az államé?

Miért gyakoribb a válás a lányos szülőknél?

Miért gyakoribb a válás a lányos szülőknél?

Megöltek két embert a Fejér megyei Kislángon

Megöltek két embert a Fejér megyei Kislángon

Videó: így uralja az autópályát a 625 lóerős új BMW M5 Competition

Videó: így uralja az autópályát a 625 lóerős új BMW M5 Competition