szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A repülők által okozott zajszennyezéssel indokolja Budapest főpolgármestere, miért akar az éjszaka minél nagyobb részében minden gépet elterelni a Liszt Ferenc repülőtérnek még a környékéről is.

A Közfejlesztések Tanácsának csütörtöki ülésén az egyik legfontosabb kérdés volt a repülőgépek okozta zajszennyezés kezelése. Tarlós István el akarja érni, hogy éjszakai repülési tilalmat vezessenek be a Liszt Ferenc repülőtéren – nyilatkozta a főpolgármester az InfoRádió Aréna című műsorában.

A budapesti városvezető legfeljebb egy éven belül meg szeretné valósítani, hogy legyen teljes repülési tilalom éjfél és hajnali 5 között.

Változtassanak a berepülési útvonalon, a zajszennyezést pedig másképp mérjék, és az ellenőrzést vegye át a közlekedési hatóság.

Az AIRportal repülésügyi szakoldal emlékeztet: a budapesti repülőtér forgalmának újraszabályozását már az ombudsman is követelte, mert álláspontja szerint az embereknek joguk van az egészséges környezethez, a repülőgépek miatti nagy zaj pedig egészségkárosodáshoz vezethet.

[Ezt látják a pilóták, amikor éjszaka szállnak le Budapesten – videó]

A szakoldal szerint az éjszakai repülési tilalom nagy érvágás lenne a Ferihegyen állomásozó diszkont légitársaságoknak, mert menetrendjüket a nap egy szűkebb időszakába kellene tervezni, hogy az esetleges késések esetén is visszaérjenek gépeik az utolsó járatról az esti (éjfél körüli) zárás előtt. Tarlós István ezzel kapcsolatban a Kossuth Rádiónak azt mondta, a fapados társaságokat eleve egy másik, Budapesttől távolabbi repülőtérre kellene "elpakolni".

A zajszennyezés minden repülőtér környékén nagy problémát jelent. A tudósok és aviatikai szakemberek hosszú idő óta próbálnak valamilyen megoldással előállni. A NASA-nál nemrég kitalálták, hogyan lehetne lehalkítani az utasszállító gépeket, a tavaly nyári tesztek szerint a módszerrel 70 százalékkal halkíthatók a repülők.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!