szerző:
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Hivatalosan megkereste a Szegedi Törvényszék az NVB-t annak érdekében, hogy a testület függessze fel Czeglédy Csaba mentelmi jogát, amit az EP-választás DK-s jelöltjeként szerzett – tudta meg a hvg.hu. Információink szerint a testület a napokban határoz a bíróság indítványáról, és elképzelhető, hogy nem lesz olyan sima döntés, mint tavaly, amikor Polt Péter javaslatára kaszálták el a politikus mentességét. Czeglédy elmegy a bizottsági ülésre, és fel akar szólalni.

A Szegedi Törvényszéknek nem sikerült megdönteni Polt Péter tavalyi intézkedési sebesség-rekordját, a legfőbb ügyész ugyanis 24 órán belül a testület elé vitte Czeglédy Csaba mentelmi jogának elkaszálását, így került vissza az országgyűlési választáson induló politikus-jogász az előzetes letartóztatásba. Ahogy megírtuk, az azóta börtönből kikerült, de bűnügyi felügyelet alatt lévő Czeglédy felkerült a Demokratikus Koalíció európai parlamenti listájára, így április 22-től jelöltként ismét mentelmi jog illeti meg.

Ez akasztotta meg átmenetileg az ellene és húsz társával szemben, többek közt bűnszervezetben elkövetett különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás miatt folyó büntetőeljárást.

Megjött a bíróság kérése

A Csongrád Megyei Főügyészség rögtön kérte a bíróságtól, hogy járjon el a fővádlottuk mentelmi jogának felfüggesztése érdekében. Ez a megkeresés futott be információink szerint a Nemzeti Választási Bizottsághoz, amely a többi ügytől függően még a héten, információink szerint valószínűleg a keddi ülésen dönthet az utóbbi idők egyik legjelentősebb és erősen átpolitizált ügyében. Utóbbi miatt is érdekes, milyen döntés születik, hiszen tavaly Polt javaslatára ez simán átment a jellemzően kormánypárthoz kötődő tagok uralta bizottságon, amit akkor még a kampányban Orbán Viktor által bírságbajnoknak elkeresztelt Patyi András irányított.

Csakhogy Czeglédy mentelmi jogának felfüggesztésére – és így a büntetőeljárás azonnali folytatására – a testület kétharmados többségének kell rábólintania, kérdés, hogy az ellenzék által delegált tagok voksai miatt ez meglesz-e.

Czeglédy odamegy és felszólal

Czeglédy Csaba mindenképpen szeretne elmenni a testület nyilvános ülésére, és élne a lehetőséggel, hogy 2 percben felszólalhat. „Mivel a büntetőügyemben még nincs is kitűzve tárgyalás, és gyakorlatilag hónapok óta semmi nem történik, a mentelmi jogom fenntartása nem akadályozza az eljárást. Ha viszont ezt az NVB felfüggeszti, akkor megint kényszerintézkedés fenyeget majd, és nem tudom tovább járni az országot, hiszen a bíróság március óta nem döntött az ügyészség fellebbezéséről. Az ügyészség ugyanis azt akarja, hogy házi őrizetben maradjak” – mondta a hvg.hu-nak.

A szocialista Czeglédy a Demokratikus Koalíció európai parlamenti listájának szimbolikus, utolsó helyén szerepel. A DK ezt azzal indokolta, hogy hiába az MSZP politikusáról van szó, de hősnek és az Orbán-rendszer ellenségének tartják, ezért felsorakoznak mögötte, és csak azért is elindítják.

A mentelmi jog miatt a Czeglédy Csabával szembeni büntetőeljárás nem folytatható, ezért a bíróság a bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt indult eljárást a vádlott esetében felfüggesztette.

Az ügyről minden cikkünket megtalálja itt összegyűjtve!

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
200 millió eurót bukik az ország, mert Orbánéknak fontosabb a civilek csuklóztatása

200 millió eurót bukik az ország, mert Orbánéknak fontosabb a civilek csuklóztatása

Tizenegy új koronavírus-fertőzöttet találtak, egy beteg elhunyt

Tizenegy új koronavírus-fertőzöttet találtak, egy beteg elhunyt

A külügy szerint azért voltak drágák a kínai lélegeztetőgépek, mert sokat rendeltek belőle

A külügy szerint azért voltak drágák a kínai lélegeztetőgépek, mert sokat rendeltek belőle