szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az NVI elnöke beszélt az ukrán határnál kialakult helyzetről is az NVB vasárnap esti ülésén.

Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke a Nemzeti Választási Bizottság ülésén vasárnap este 6 órás ülésén azt mondta, országosan Budapesten a legmagasabb a részvételi arány. A megyei toplista részvételben: az első Vas megye, majd Győr-Moson-Sopron és Veszprém megye.

Elmondása szerint 132 magyar külképviseleten volt ma voksolás, de nagyjából már csak 50 van nyitva, a többinél befejeződött a szavazás – mondta Pálffy Ilona. Hozzátette, 80-90 százalékos volt a megjelenési arány a külképviseleteken, vagyis nagyon magas.

Emlékezetes, hogy korábban többször is gondot okozott a sorban állás egyes szavazóköröknél, például a tavalyi országgyűlési választásokon, és Pálffy Ilona elmondása szerint most is elég sok volt az átjelentkező.

Az NVI elnöke megerősítette, hogy a sajtóban megjelentek szerint valóban kialakultak sorok bizonyos kerületekben, de szerinte ezek jól haladnak. Az MTI fotói szerint a XI. kerületi Gazdagrét-Csíkihegyek Általános Iskolában kialakított 56-os szavazókörben például ilyen a helyzet:

©

Pálffy Ilona beszélt az ukrán határnál kialakult helyzetről is. Mint arról beszámoltunk, itt a sok voksturista miatt több a rendőr, és gyorsabb a határátlépés is a szokásosnál, nem ellenőrzik annyira az országba belépőket.

Az NVI elnöke azt mondta, hogy a kárpátaljai ukrán kettős állampolgárok száma valóban magas, és sokan közülük rendelkeznek magyar lakcímmel. Pálffy szerint feltételezhető, hogy ők akarnak a határon átjönni, ezért

segítenünk kell őket.

Elmondása szerint 34 nemzetközi megfigyelő érkezett az NVI meghívására, ők járják az egyes helyszíneket.

Pálffy azt mondta, kevés rendkívüli esemény volt, egy esetben kellett mentőt hívni, mert rosszul lett a szavazatszámláló bizottság egyik tagja. A kisebb események egyike az volt, hogy az MSZP-delegáltat haza kellett küldeni a piros pólója miatt, míg egy másik helyen ugyanígy nem találtatott elég semlegesnek, hogy a delegált Bocskai-jellegű ruhában jelent meg, de őt is hazaküldték. Az nem derült ki, hogy csak átöltözni, vagy végleg.


2019 a választások éve. Kövesse az eseményeket hétről hétre a HVG hetilappal. Most 20% kedvezménnyel fizethet elő 4 vagy 8 hónapra is! bolt.hvg.hu

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szarvacskákat visel a szemhéján egy ritka kínai teknős

Szarvacskákat visel a szemhéján egy ritka kínai teknős

Brazíliában meghaladta a hárommilliót a fertőzöttek és a százezret az elhunytak száma

Brazíliában meghaladta a hárommilliót a fertőzöttek és a százezret az elhunytak száma

Amikor még önfeledten öleltünk a Szigeten

Amikor még önfeledten öleltünk a Szigeten