szerző:
hvg.hu

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter Kormányinfón tájékoztatja az országot: 4500 ember hagyta el a közigazgatást, ez gondot okoz a Kormányablakok működésében. Akár egymilliárd forint is elmehet szúnyoggyérítésre. Gulyás szerint nem lehet atomenergia nélkül szén-dioxid-kibocsátást csökkenteni. Szóba került az ügynökmúlt, Vikidál Gyula és az infláció is. A Wizz Airt pedig kifejezetten megfenyegette a miniszter.

A szúnyogirtásról kapott kérdést Gulyás Gergely, lesz-e országos irtás, van-e elegendő irtóanyag és repülőgép, légi jármű. Gulyás: országos irtás lesz, de bizonyos turisztikailag kiemelt helyek elsőbbséget élveznek, és persze ott irtanak, ahol a legrosszabb a helyzet. A forrásokat "felső korlát nélkül" biztosítja a kormány – akár milliárdos összegekről is szó lehet. A hatóságok a szúnyogok esetleges fertőzöttségét is vizsgálják. A méhészeket és a lakosságot tájékoztatják a gyérítés időpontjáról.

Vannak létszámgondok a Kormányablakoknál, ismeri el Gulyás Gergely, de ennek nincs összefüggése azzal, hogy a fővárosi Keleti és Nyugati pályaudvarnál bezárták a Kormányablakot, ez nyáron megoldható a kisebb forgalom mellett. 4500-an elhagyták a közigazgatást, ez még bele is fért, január 1-jétől egyszerűsödik az ügyintézés, kevesebb üggyel lehet majd a Kormányablakhoz fordulni. A kormány mindig is azt mondta, hogy kevesebb, de jobban fizetett ügyintézővel kéne ellátni a feladatokat.

Atomenergia: Gulyás szerint fontos kérdés a környezetvédelem, de komolytalan állításokkal csak lejáratni lehet. Az atomenergia ma az egyik leginkább környezetbarát energia, a másik pillér ma Magyarországon a kormány stratégiájában a napenergia. Sikerülni fog 40 százalékkal csökkenteni a szén-dioxid-kibocsátást. A párizsi klímacélok teljesítése nem lehetséges atomenergia nélkül.

Egyelőre nem tervez a kormány közbelépni a költségvetési törvénynél, ha nem teljesül a 2,7 százalékos inflációs terv, az előrejelzések 3,5 százalékot mondanak, ha ez így lesz, a kormánynak muszáj lesz közbelépni, mondja kérdésre Gulyás Gergely. A tervezett árfolyamok nem teljesülése nem okoz gondot, a több befolyó bevételhez több kiadás járul, kiegyenlítik egymást a számok.  

Kérdezik Gulyás Gergely az egykori ügynök Vikidál Gyula szabadságkoncertes fellépéséről, Gulyás szerint ez művészi kérdés, nem volt közéleti üzenetértéke a szerepeltetésének. Nem szerencsés az ügynökkérdés "SZDSZ-es" megközelítése, nem szabad egységesen kezelni az ügynököket, a beszervezetteket, meg kell vizsgálni mindig az egyedi eseteket. Szóba kerül Szita Károly kaposvári polgármester szerepe, akinek ügynöki előéletéről dokumentumok jelentek meg, amelyekből kiderült, hogy hazafias alapon lett beszervezve – Gulyás szerint Szitáról többször kimondta az illetékes hatóság, hogy nem volt ügynök, és a jelentéseivel soha nem okozott kárt senkinek, és ezt a kérdést elsődlegesen magával Szitával kell megbeszélni.

Gulyás arról is beszélt, hogy egyelőre nincs döntés az M0-s befejezésének nyomvonaláról. Az ápolói béremelés mértékéről még nincs döntés.

A kiszivárgott Palkovics László-féle MTA-t érintő mondatokról Gulyás azt mondja, a kormány megállapodott az Akadémiával, hogy a kutatóintézetek bent maradnak az intézményben, de aztán az Lovász nem tartotta magát ehhez, ezért a mostani törvényben már nem ez van. Alapvető morális problémák vannak az Akadémián, hogy egy ilyen hangfelvétel kiszivárgott.

A nagy fesztiválok és a fesztiválközönség adatainak rögzítésével kapcsolatban azt mondja, a fesztiválszervezők keresték meg a kormányt, ők kezdeményezték, hogy legyenek adatok a nagyrendezvények látogatóiról, azt biztonsági kockázatként értékelték a szervezők, hogy eddig nem volt ilyen. Az adatokat 90 napig tárolhatják, a hatóságok akkor juthatnak hozzá, ha szükséges, például nyomoznak egy ügyben.

Dobrev Kláráról Gulyás azt mondta, szerinte a magyar politikában a legszélsőségesebb párt a DK, így vélte ezt akkor is, amikor a Jobbik még radikális volt.

Kálmán Olga ígéreteiről, például a 18 év alattiaknak ingyenes tömegközlekedésről Gulyás azt mondta, ígéretverseny van a baloldalon, de ebben nem vesz részt a kormány. Tarlósnál többet úgysem tud senki elérni a kormánynál, mondta Gulyás. Az új Nemzeti Alaptantervet jövőre tervezik bevezetni, 9 hónapos felkészüléssel. Akkor lesz kormánydöntés a Sorsok Házáról, ha béke lesz a zsidó szervezetek és a történészek között.

A Wizzairt pedig kifejezetten megfenyegette Gulyás: nem először csinálja a cég, hogy nincs kommunikáció, nincs ellátás, problémák vannak az utasok hazahozatalával. Ez a harmadik eset. Az első esetben már volt büntetés, a második eljárás még folyik. Mindez súlyos szankciókra ad lehetőséget. Az eljárás még ma el fog indulni, szögezte le a politikus.

Ezzel véget ért a Kormányinfó.    

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Dercsényi Dávid Itthon

Szokjunk hozzá, hogy ezt a nyarunkat tönkreteszik a szúnyogok

Magyarország tökéletes hely most a szúnyogoknak, hiába intéz ellenük többfrontos támadást az állam a kémiai és a biológiai gyérítéssel, ezek csak pár napig enyhítik a helyzetet, utána visszatér a szúnyogözön. Egyre több invazív szúnyogfaj is velünk él, a jövőben ők is több gondot okozhatnak. Addig is véssük az eszünkbe, hogy nem érdemes vakarni a szúnyogcsípést, mert csak rosszabb lesz.

Lecsaptak a rendőrök a budapesti bulihelyekre

Lecsaptak a rendőrök a budapesti bulihelyekre

Újra üzemel a hármashatárhegyi reptér

Újra üzemel a hármashatárhegyi reptér

A nemzetbiztonsági bizottságig ért a ferencvárosi erdoganista török iskola ügye

A nemzetbiztonsági bizottságig ért a ferencvárosi erdoganista török iskola ügye

Hangradarokat szereltek fel Párizsban: kiszűrik a hangoskodókat és még pénzt is hoznak

Hangradarokat szereltek fel Párizsban: kiszűrik a hangoskodókat és még pénzt is hoznak

A Playboy és a Cosmopolitan is megszűnik a lengyeleknél

A Playboy és a Cosmopolitan is megszűnik a lengyeleknél

Vitézy Dávid: Kiválóan működött a Puskás Aréna parkolók nélkül

Vitézy Dávid: Kiválóan működött a Puskás Aréna parkolók nélkül