szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter Kormányinfón tájékoztatja az országot: 4500 ember hagyta el a közigazgatást, ez gondot okoz a Kormányablakok működésében. Akár egymilliárd forint is elmehet szúnyoggyérítésre. Gulyás szerint nem lehet atomenergia nélkül szén-dioxid-kibocsátást csökkenteni. Szóba került az ügynökmúlt, Vikidál Gyula és az infláció is. A Wizz Airt pedig kifejezetten megfenyegette a miniszter.

A szúnyogirtásról kapott kérdést Gulyás Gergely, lesz-e országos irtás, van-e elegendő irtóanyag és repülőgép, légi jármű. Gulyás: országos irtás lesz, de bizonyos turisztikailag kiemelt helyek elsőbbséget élveznek, és persze ott irtanak, ahol a legrosszabb a helyzet. A forrásokat "felső korlát nélkül" biztosítja a kormány – akár milliárdos összegekről is szó lehet. A hatóságok a szúnyogok esetleges fertőzöttségét is vizsgálják. A méhészeket és a lakosságot tájékoztatják a gyérítés időpontjáról.

Vannak létszámgondok a Kormányablakoknál, ismeri el Gulyás Gergely, de ennek nincs összefüggése azzal, hogy a fővárosi Keleti és Nyugati pályaudvarnál bezárták a Kormányablakot, ez nyáron megoldható a kisebb forgalom mellett. 4500-an elhagyták a közigazgatást, ez még bele is fért, január 1-jétől egyszerűsödik az ügyintézés, kevesebb üggyel lehet majd a Kormányablakhoz fordulni. A kormány mindig is azt mondta, hogy kevesebb, de jobban fizetett ügyintézővel kéne ellátni a feladatokat.

Atomenergia: Gulyás szerint fontos kérdés a környezetvédelem, de komolytalan állításokkal csak lejáratni lehet. Az atomenergia ma az egyik leginkább környezetbarát energia, a másik pillér ma Magyarországon a kormány stratégiájában a napenergia. Sikerülni fog 40 százalékkal csökkenteni a szén-dioxid-kibocsátást. A párizsi klímacélok teljesítése nem lehetséges atomenergia nélkül.

Egyelőre nem tervez a kormány közbelépni a költségvetési törvénynél, ha nem teljesül a 2,7 százalékos inflációs terv, az előrejelzések 3,5 százalékot mondanak, ha ez így lesz, a kormánynak muszáj lesz közbelépni, mondja kérdésre Gulyás Gergely. A tervezett árfolyamok nem teljesülése nem okoz gondot, a több befolyó bevételhez több kiadás járul, kiegyenlítik egymást a számok.  

Kérdezik Gulyás Gergely az egykori ügynök Vikidál Gyula szabadságkoncertes fellépéséről, Gulyás szerint ez művészi kérdés, nem volt közéleti üzenetértéke a szerepeltetésének. Nem szerencsés az ügynökkérdés "SZDSZ-es" megközelítése, nem szabad egységesen kezelni az ügynököket, a beszervezetteket, meg kell vizsgálni mindig az egyedi eseteket. Szóba kerül Szita Károly kaposvári polgármester szerepe, akinek ügynöki előéletéről dokumentumok jelentek meg, amelyekből kiderült, hogy hazafias alapon lett beszervezve – Gulyás szerint Szitáról többször kimondta az illetékes hatóság, hogy nem volt ügynök, és a jelentéseivel soha nem okozott kárt senkinek, és ezt a kérdést elsődlegesen magával Szitával kell megbeszélni.

Gulyás arról is beszélt, hogy egyelőre nincs döntés az M0-s befejezésének nyomvonaláról. Az ápolói béremelés mértékéről még nincs döntés.

A kiszivárgott Palkovics László-féle MTA-t érintő mondatokról Gulyás azt mondja, a kormány megállapodott az Akadémiával, hogy a kutatóintézetek bent maradnak az intézményben, de aztán az Lovász nem tartotta magát ehhez, ezért a mostani törvényben már nem ez van. Alapvető morális problémák vannak az Akadémián, hogy egy ilyen hangfelvétel kiszivárgott.

A nagy fesztiválok és a fesztiválközönség adatainak rögzítésével kapcsolatban azt mondja, a fesztiválszervezők keresték meg a kormányt, ők kezdeményezték, hogy legyenek adatok a nagyrendezvények látogatóiról, azt biztonsági kockázatként értékelték a szervezők, hogy eddig nem volt ilyen. Az adatokat 90 napig tárolhatják, a hatóságok akkor juthatnak hozzá, ha szükséges, például nyomoznak egy ügyben.

Dobrev Kláráról Gulyás azt mondta, szerinte a magyar politikában a legszélsőségesebb párt a DK, így vélte ezt akkor is, amikor a Jobbik még radikális volt.

Kálmán Olga ígéreteiről, például a 18 év alattiaknak ingyenes tömegközlekedésről Gulyás azt mondta, ígéretverseny van a baloldalon, de ebben nem vesz részt a kormány. Tarlósnál többet úgysem tud senki elérni a kormánynál, mondta Gulyás. Az új Nemzeti Alaptantervet jövőre tervezik bevezetni, 9 hónapos felkészüléssel. Akkor lesz kormánydöntés a Sorsok Házáról, ha béke lesz a zsidó szervezetek és a történészek között.

A Wizzairt pedig kifejezetten megfenyegette Gulyás: nem először csinálja a cég, hogy nincs kommunikáció, nincs ellátás, problémák vannak az utasok hazahozatalával. Ez a harmadik eset. Az első esetben már volt büntetés, a második eljárás még folyik. Mindez súlyos szankciókra ad lehetőséget. Az eljárás még ma el fog indulni, szögezte le a politikus.

Ezzel véget ért a Kormányinfó.    

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Dercsényi Dávid Itthon

Szokjunk hozzá, hogy ezt a nyarunkat tönkreteszik a szúnyogok

Magyarország tökéletes hely most a szúnyogoknak, hiába intéz ellenük többfrontos támadást az állam a kémiai és a biológiai gyérítéssel, ezek csak pár napig enyhítik a helyzetet, utána visszatér a szúnyogözön. Egyre több invazív szúnyogfaj is velünk él, a jövőben ők is több gondot okozhatnak. Addig is véssük az eszünkbe, hogy nem érdemes vakarni a szúnyogcsípést, mert csak rosszabb lesz.