szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Bár a kormány az innovációs teljesítmény javítására hivatkozva választotta le az MTA-ról a kutatóintézeti hálózatot, a kutatók szerint vissza fog esni a kutatási eredményesség, felgyorsul a tehetséges kutatók elvándorlása, és működési zavarok következnek a törvénymódosítás elfogadása után.

Miután a parlament elfogadta az MTA megcsonkítását, és az MTA előtti tüntetésen megszólaltak a károsultak, most közleményt adott ki a kutatóintézeteket képviselő Akadémiai Kutatóintézetek Tanácsa (AKT). A szervezet sem azok közé tartozik, akik a magyar tudomány új világkorát jövendölik a kormány által átvert módosítás után – az AKT kifejezetten borúlátó a jövőt illetően. Az akadémiai kutatóintézetek leválasztása az MTA-ról előkészítetlen, és ellehetetleníti a kutatóintézetek munkáját, írják közleményükben. A rövid határidőre a törvényt nem lehet végrehajtani, a döntés után felgyorsul a kutatók külföldre vándorlása, mindez "a kutatói életpálya iránt elkötelezett fiatalok elfordulásával és a jövő innovátorainak és oktatóinak elvesztésével fenyeget". Az innovációs teljesítmény javulását váró intézkedés eredmény rövid időn belül működési zavarokhoz és a kutatási eredményesség visszaesésével fog járni. Az AKT szerint az Eötvös 2020+ koncepció iránymutatásai alapján kéne javítani az innovációs teljesítményen.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Tóth Richárd Itthon

Megszavazták az MTA megcsonkítását

A Fidesz-kétharmad szavazatával átment az MTA-törvény, jelentősen csorbult a Magyar Tudományos Akadémia szabadsága. A kormány egy évig packázott az MTA-val. Kedden délután tüntetés lesz, az ellenzék Alkotmánybírósághoz fordulhat.

Kirúgták, majd szentként kezdték tisztelni - 50 éve halt meg Charles de Gaulle

Kirúgták, majd szentként kezdték tisztelni - 50 éve halt meg Charles de Gaulle

Titkos üzenetet rejtett el weboldalán Joe Biden: aki észrevette, jó úton indult el egy állás felé

Titkos üzenetet rejtett el weboldalán Joe Biden: aki észrevette, jó úton indult el egy állás felé

A Kulka név nem csak a színpadon, az orvostudományban is feledhetetlen

A Kulka név nem csak a színpadon, az orvostudományban is feledhetetlen