szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A parlamenti többség kedden szavazta meg a törvényt, csaknem ezren tüntettek miatta másfél órán át. Az Akadémiai Dolgozók Fóruma kezdeményezi az MTA rendkívüli közgyűlésének összehívását.

Becslések szerint 7-800 ember tüntetett az MTA megcsonkítása miatt a Széchenyi téren. A tüntetés félórás csúszással, fél ötkor kezdődött el, amit forróság miatt az emberek az árnyékban vártak ki. A tüntetésen kollégáink jobbikos fiatalokat, párbeszédes politikust, illetve Fekete-Győr András Momentum-elnököt látták.

Facebook-oldalunkon élőben adtuk a tüntetés elejét

Stílusosan kezdték a tüntetés, az Apa zenéltől a "Hülyének lenni annyira jó" kezdetű dalt játszották le (ez a zenekar jegyzi a KDNP-ről szóló legendás éneket is). refrénnel játsszák az Apa zenél új dalát (ők írtak dalt a KDNP-ről is). A tüntetést szervező Akadémiai Dolgozók fórumának egyik tagja, Szilágyi Adrienn kezd, arról beszél, ez egy sötét és szomorú nap az Akadémia történetében, de szerinte az elmúlt évben helyt álltak.

Az amúgy békés tüntetésen akkor fújolnak az emberek, mikor a szónokok közül bárki megemlíti a törvény elfogadását, amellyel Szilágyi szerint az Akadémia legfontosabb értékét, a kutatóhálózatokat vették el.

©

Hárman mondanak hosszabb beszédet, mindannyian köszönetet mondanak a kitartásért és beszélnek arról, mennyire összekovácsolta az akadémikusokat az őket ért támadás.

Az első szónok Havas Attila (közgazdaságtudományi kutatóközpont), fontosabb gondolatai:

  • Az MTA nem politizál, csak védekezik, ha politikai támadás éri. Az pedig természetes, hogy a kutatási eredményekből megfogalmaznak szakpolitikai következtetéseket. Ha nem tennék, az lenne a súlyos hiba.
  • Az innováció a vállalkozások feladata, nem a kutatóké (üzeni Palkovicsnak, akinek ez volt a legfőbb érve az átalakításra).
  • Önmagában az intézményi átalakítás miatt nem javul az innovációs képesség, viszont a lépés károkat okoz rövid és hosszú távon is.
  • Javasolta a Volt Akadémiai Dolgozók fórumának (rövidítve VAD) megalakítását.
©

Mutassuk meg, hogy van másik ország, másik jövő

– ezzel zárja beszédét.

Utána kis lazítás jön, Csörsz Rumen István – aki szintén akadémiai tag – a színpadon, aki az első éneke előtt arról beszél, most ugyanúgy érzi magát, mint mikor kirabolták az otthonát.

Mende Balázs Gusztáv (BTK) arról beszél, nemtelen ellenféllel küzdöttek, megtettek mindent, amit lehetett. Bár a harcuk nem érte el célját, nem volt hiábavaló.

©

Hosszan beszélt arról, a nemzet sikere nem az MTA kutatóhálózatából gründolt szervezettől függ valójában, hanem inkább például a társadalom egészségi állapotától, a tanárok és tanítók elkötelezettségétől. Keményen üzent:

A túlhatalom mindig hajlamos a stupiditásra és a bornírt megoldásokra, ezért üldözi azt, aki ezt a tulajdonságát leleplezi. A tudós egy ilyen rendszerben mindig üldözött.

Beszélt arról is, a fennálló rendszer intellektuális hiányossága sokaknak nyilvánvaló, ám a rendszer a "társadalmi szöveteket" is szétzilálja, ez megmutatkozik a szolidaritás csökkenésén. Egységes fellépésre szólított fel, majd azzal zárta beszédét,

Minden, aminek kezdete volt, véget is ér egyszer. Ezzel is így lesz, ki fogjuk várni.

Utána László Zsolt színművész olvas fel Széchenyi István leveléből 1858-ból, melyben az Akadémia miatt aggódott. Egy Cseh Tamás-dal után a tömeg átvonul a Széchenyi-szoborhoz. A bejelentés szerint fekete lepellel vonták volna körbe, ehelyett egy fekete fátyolt tettek a talapzatra egy nemzeti színű szalaggal, a szobor nyakából kötelek lógtak.

©
©

A szobornál név szerint felolvassák azok neveit, akik megszavazták a törvényt, az ismertebbeknél – Gulyás Gergely, Németh Szilárd – hangosabb a fújolás. Bár Orbán Viktor EU-csúcson volt, azért az ő nevét is bemondják a végén.

A tömeg ezután visszament az MTA elé, ahol az utolsó felszólaló, Lőrincz Viktor Olivér (társadalomtudományi kutatóközpont) bejelenti, az ADF rendkívüli közgyűlés összehívását kezdeményezi, és ha Áder János köztársasági elnök aláírja a törvényt, a World Science Fórum lemondását kérik majd, melynek a köztársasági elnök a díszvendége. Azt ígéri, folyamatosan tájékoztatnak majd arról, mi történik a kutatóhálózatokkal, és kiállnak azok mellett, akiket el akarnak küldeni. Felemelik majd a szavukat a "hullarablók ellen", akik az MTA megcsonkításából akarnak hasznot húzni, és az sem maradhat titokban, ha kijátsszák a kutatási forrásokat.

 

©

Elég karcos Palkoviccsal: azt mondja, a miniszter fércművet nyújtott be, majd hosszan sorolta a miniszter csúsztatásait.

A kis jégkorszak nem tart örökké, a bukás fájdalmas lesz

– mondja, de valószínűsíti, hogy a "pénzéhes hatalom" megpróbálja majd magával rántani a közintézmények jelentős részét. Azt mindenki maga dönti el, hogy az ellenállásért milyen áldozatot hoz, de az országról nem lehet lemondani. Abban bízik, az Akadémia túléli majd ezt a támadást is.

A tüntetést több dallal zárták le: a ballagásokról ismert akadémiai Himnusz (Gaudeamus igitur) után a ne gondold, hogy tied a világ következett.

131 igen

A Parlament kedden fogadta el azt a törvényjavaslatot, amely leválasztja a kutatóhálózatokat az MTA-ról. A huzavona egy évig tartott, végül a NER akarata érvényesült. Az Akadémiai Dolgozók Fórumának néhány tagja a zárószavazásra bement a Parlamentbe, de a karzatra nem engedték fel őket az egyenpólójukban.

©
Így csak a Kék társalgóban tudtak beállni egy csoportképre.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az európai repterek közel harmada csődbe mehet

Az európai repterek közel harmada csődbe mehet

Tovább mélyül a török–francia vita – Erdogan most már perel

Tovább mélyül a török–francia vita – Erdogan most már perel

Annyi lélegeztetőgépet vett a külügy, hogy a felesleges gépeket most megpróbálja eladni

Annyi lélegeztetőgépet vett a külügy, hogy a felesleges gépeket most megpróbálja eladni