szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Tordai Bence valódi választ nem kapott a Takaró Mihály irodalomtörténész szerepét firtató kérdésre.

Villámgyorsan felbosszantotta a párbeszédes Tordai Bence Jakab István levezető elnököt, mikor ahelyett, hogy belekezdett volna az interpellációjába, köszönt a termet - elmondása szerint - sietve elhagyó Kövér Lászlónak és megvárta volna, míg nyugalom lesz a teremben, mire Jakab rászólt,

ehhez önnek nincs joga,

majd megkérte, hogy folytassa az interpellációt. Tordai Bence Takaró Mihály miatt interpellált, akire a hvg.hu információi szerint rábízták a NAT "hazafiasítását".

Tordai Bence erősen nyitott, "nácibarátnak" nevezte Takarót. "Olyan emberre akarják bízni a fiatalok humán műveltségét, aki a tudomány megcsonkolásán dolgozik, és legfőbb törekvése, hogy kiírja a magyar kultúrából a zsidó származású szerzőket, (...) és olyasmikkel haknizik, hogy miért nem magyarok azok a zsidó származású magyar szerzők és írók, akik az ő ízlésének nem felelnek meg.

Ezt a Takaró Mihályt akarják rászabadítani a gyerekekre, hogy a pusztító, mérgező gondolataival fertőzze meg az ő világnézetüket is."

Tordai rákérdezett, Takarónak van-e szerződése a minisztériummal vagy bármely más háttérintézménnyel, és hogy ő felel-e azért, hogy a NAT-ot antiszemita tartalmakkal töltsék meg. (Az Emmi cikkünkre reagálva nem cáfolta, hogy megbízta volna Takarót, csak azt, hogy Takaró Mihály irodalomtörténésszel szerződtek volna.)

Amikor ott tartott, hogy "hírhedt antiszemita, véresszájú nácibarát", Jakab helyre utasította, hogy ne térjen el az interpelláció szövegétől, holott az elejétől kezdve nem szó szerint olvasta azt fel.

Rétvári Bence államtitkár megadta az alaphangot, válaszát azzal kezdte,

olyan párt frakciójából nácibarátozik, amelynek főpolgármester-jelöltje azt mondta, a zsidó származású kormánytagok, képviselők listázása nem nácizmus.

Majd tovább idézett Karácsony Gergelytől, aki arról is beszélt, a Jobbikban vannak még nácik, csak ők már nem aktívak, majd hosszan sorolta, melyik baloldali politikus hogyan reagált Sneider Tamás feleségének karlendítős videójára, és mindezek ellenére összefogtak a Jobbikkal. Akkor ki a nácibarát? - kérdezi Tordait.

És akkor feláll, és egy olyan emberről, akiről ezt nem tudja egyetlen nyilatkozatával sem bebizonyítani, mert egy ilyen nyilatkozatot sem mondott, ő simán le nácibarátozza.

Rétvári azzal zárt, hogy az ellenzéki média legalább lehozta a helyreigazítást, Tordai még erre sem volt képes. Arról azonban egy szót sem szólt, milyen szerepe van Takarónak a NAT-felülvizsgálatában.

Tordai Bence szerint nagyon gyenge volt a válasz, "amikor nincs mit mondani", Takarót nem tudják se megvédeni, se megtagadni, ennyire futja. "Takarót tartsák nagyon távol a NAT-tól és a gyerekeinktől" - zárta Tordai, aki nem fogadta el a választ, az Országgyűlés fideszes többsége viszont igen.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Megtalálhatták az első bolygót, ami a Tejútrendszeren kívül van

Megtalálhatták az első bolygót, ami a Tejútrendszeren kívül van

Lakos Nóra: "Nehezebb megnevettetni valakit, mint elérni, hogy meghatódjon"

Lakos Nóra: "Nehezebb megnevettetni valakit, mint elérni, hogy meghatódjon"

A nemrég elhunyt Chadwick Bosemanről újabb szívmelengető történet derült ki

A nemrég elhunyt Chadwick Bosemanről újabb szívmelengető történet derült ki