szerző:
Tetszett a cikk?

A rejtélyes, nem hivatalos Fidesz-tanácsadó kifogásolta, hogy képeket közöltek róla egy ibizai szórakozóhelyről. Hiába. Az Ab elhajtotta.

Kedden nemcsak egy börtönőrről mondta ki az Alkotmánybíróság, hogy hivatalos szereplésekor engedélye nélkül is meg lehet mutatni az arcát a tévében, hanem Habony Árpádnak, a rejtélyes, nem hivatalos Fidesz-tanácsadónak a panaszát is elutasították, aki azt kifogásolta, hogy a 444.hu képeket közölt róla, amint egy ibizai szórakozóhelyen mulatott, a bíróságok pedig a hírportálnak adtak igazat. Az Ab-határozat ugyan nem közli a panaszos nevét, de a történetből felismerhető.

A semmilyen formális tisztséget nem viselő, de sok hivatalos rendezvényen megjelent és diplomata útlevéllel utazó médiaguru, aki „nemzetközi hírügynökség”-nek nevezi Londonban működő, V4NA nevű, de valójában az ő többségi tulajdonában álló vállalkozását, arra hivatkozott a hírportálnak igazat adó bírósági ítéletek elleni panaszában, hogy „soha nem jelent meg a nyilvánosság előtt, nem vállalt közszereplést. Személyét csupán a sajtó kapta fel”, ami nem lehet ok személyiségi jogának korlátozására. A mulatóhelyen magánemberként járt.

Az Ab azonban egyetértett a hírportálnak igazat adó bíróságokkal, köztük a Kúriával, hogy azokat is közszereplőnek lehet tekinteni, akik hivatalos cím nélkül „hatással vannak politikai döntésekre és az államélet alakulására, vagy a médiában betöltött tulajdonosi szerepükön keresztül a közvéleményre. Az indítványozó kivételes közszereplői státusának igazolása vagy cáfolata pedig a közügyek szabad megvitatásának része.”

Továbbá „mivel jelen esetben épp a magánélet (az érintett vagyoni helyzete, életvitele) volt a demokratikus vita tárgya, … helyesen értelmezte a bíróság, hogy ennek az információnak a széles közvéleménnyel való megosztása nem jelenti az indítványozó emberi méltóságának vagy magánélethez való jogának a megsértését”. Az Ab leszögezte:

a közhatalommal nem rendelkező, de a politikai életre hatással bíró személyek magánélete sem zárható ki teljes mértékben a közérdeklődésből, különösen, ha ez a nyilvánosság előtt zajlik.

A határozattal egyedül Szívós Mária alkotmánybíró nem értett egyet. Szerinte Habony „nem tölt be semmilyen státust és nem visel közhivatalt, valamint nem vesz részt a közéletben, és nem jelenik meg a nyilvánosság előtt, így sem a közélethez, sem a közhatalom gyakorlásához nem köthető”, és „önmagában a közhatalom gyakorlásában való informális közreműködés vagy tanácsadás” nem tesz valakit közszereplővé.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!