szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Két cikkében is foglalkozik a brit Economist ezen a héten Magyarországgal, vagyis a demokrácia és Magyarország kapcsolatával. Formailag hazánk egy virágzó demokrácia, de lélekben egypárti állam – írják.

A demokráciákról általában úgy gondolják, puccsok, forradalmak és fegyverropogás közepette szűnnek meg. Manapság azonban sokkal valószínűbb, hogy lassan fojtják meg őket – mindezt úgy, hogy látszólag a nép nevében teszik. Ezzel kezdődik az Economist legfrissebb vezércikke.

Majd rögtön a második bekezdésben azt írják:

vegyük például Magyarországot, ahol a Fidesz, az uralkodó párt a parlamenti többségét felhasználva foglalt el független hatóságokat, hajtotta uralma alá az üzleti életet, írt át szabályokat, irányítja az igazságszolgáltatást, vásárolta fel a sajtót és manipulálja a közvéleményt.

Formailag Magyarország egy virágzó demokrácia, de lélekben egy egypárti állam – így összegez az Economist vezércikke. Majd sorra veszik a populisták európai és világpolitikai jelenlétét.

Egy másik írásának már a címe is az, hogy „hogyan üresítette ki Orbán a magyar demokráciát”.

Ebben a cikkében az Economist Bruce Springsteenről, Montesquieuről és James Madisonról ír, illetve arról, hogy a hatalmi ágak szétválasztása évszázadok óta elfogadott, az abszolút hatalom elkerülését pedig úgy oldják meg hosszú ideje, hogy a különböző kormányzati ágak bizonyos fokú hatalommal bírtak egymás felett. Ez egyértelműen bizonyos fokú súrlódáshoz vezet, de ez hozzátartozik a demokráciához.

Orbán Viktornak azonban más ötletei voltak – írják.

Viták helyett ő és a Fidesz az elmúlt kilenc évben igyekeztek egy kézbe terelni a hatalmi ágakat, a törvényhozást, a végrehajtást és az igazságszolgáltatást. Mindezt pedig Orbán a Nemzeti Együttműködés Rendszerének és illiberális demokráciának nevezi.

A két cikket ITT és ITT éri el.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A koronavírus-védőoltás után a BioNTech igazi nagyágyúja: a rák elleni vakcina

A koronavírus-védőoltás után a BioNTech igazi nagyágyúja: a rák elleni vakcina

Nem fogadja el a bérmegállapodást a Magyar Szakszervezeti Szövetség

Nem fogadja el a bérmegállapodást a Magyar Szakszervezeti Szövetség

Úgy látszik, túl korán kezdtek el azzal riogatni, hogy a brit vírusmutáns halálosabb

Úgy látszik, túl korán kezdtek el azzal riogatni, hogy a brit vírusmutáns halálosabb