szerző:
-ha
Tetszett a cikk?

Az egyházi vezető szerint a kormánypártnak kötelessége megakadályoznia – még a visszalépés árán is –, hogy a szélsőséges edelényi politikus győzzön, akár annak fejében is, hogy ezzel a legnagyobb riválisát segíti. Már amennyiben a kormánypárt az MSZP. Mert ha a kormánypárt a Fidesz, úgy az MSZP-nek és a többi ellenzéki szervezetnek kell visszalépnie abból, amit csinál, akár annak fejében is, hogy ezzel a legnagyobb riválisát segíti.

Önkormányzati választás 2019
Idézze fel a 2019-es önkormányzati választás kampányának és a szavazás napjának eseményeit, illetve kövesse a fejleményeket cikksorozatunkkal. Innen megtudhat mindent arról, mi történik az ország önkormányzataiban.
Friss cikkek a témában

Molnár Oszkár 2009 őszén lett országosan ismert politikus, noha akkor már tizenegyedik éve országgyűlési képviselő volt, és hetedik éve edelényi polgármester. Utóbbi minőségében, a helyi képviselő-testület ülésén tett a cigányságot súlyosan sértő kijelentést, melyek azután komoly botrányt kavartak.

Ezt követően Molnárról terjedni kezdtek azok a korábbi felvételek is, amelyeken a világot és „főleg Magyarországot” bekebelezni szándékozó zsidó nagytőkéről értekezett, illetve arról beszélt, hogy Izrael föl akarja vásárolni az országot. Az addigra már szétesett MSZP–SZDSZ-koalíció pártjai elhatárolódásra szólították föl a Fideszt, és

több szervezet is tiltakozott Molnár szavai miatt, többek közt a Köves Slomó vezette Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) is.

A kormányzására készülő Fidesz elnöke, Orbán Viktor némi hezitálást követően azt nyilatkozta, hogy Molnár Oszkár szavai kínosak számára. Ám a polgármester-képviselőt a pártból nem zárták ki, sőt sokáig úgy tűnt, hogy változatlanul egyéniben indítják, a helyi Fidesz mindenesetre kiállt jelöltsége mellett. Végül – anélkül, hogy ezt nyíltan és hivatalosan közölték volna vele – nem vették föl az egyéni indulók közé, helyette a helyi korházigazgatót, a libanoni származású Daher Pierre-t állították csatasorba. Molnár – részben a Fideszből ezek után távozó hívei nyomására – úgy döntött, függetlenként harcba száll körzetében, és ezzel a Fidesz alapszabálya szerint elvesztette párttagságát.

A 2010-es, akkor még kétfordulós országgyűlési választáson nem dőlt el egyből az edelényi mandátum sorsa. Az első helyen Daher Pierre állt 36,5 százalékkal, őt követte a 24,1 százalékos Molnár, harmadikként a Jobbik aspiránsa következett 19,1százalékkal, és noha csak negyedik lett, de mivel elérte a 15 százalékos határt, bejutott a második fordulóba a szocialista Gúr Nándor is (18,7százalék). A Jobbik jelöltjének visszaléptetését fontolgatta Molnár javára, ami azután meg is történt. Azonban még a bejelentés előtt Köves Slomó levelet írt Lendvai Ildikónak, az MSZP akkori elnökének, amelyben arra kérte a még éppenhogy kormányzó szocialisták vezetőjét, hogy léptesse vissza Gúrt, és ezzel

akadályozza meg, hogy Molnár Oszkár vagy az általa hangoztatott nézetek további képviselője bekerüljön a parlamentbe és ott szónokolhasson tovább a gumikalapácsokról és a zsidó világösszeesküvésről.

A rabbi mindezt azért kérte, mert „meggyőződése szerint a demokratikus alapelvekhez hű pártoknak együtt kell működniük, hogy a szélsőségesek győzelmét megakadályozzák”. A szocialista jelölt végül nem lépett vissza, és Molnár győzött is a körzetben, és ősszel fölényesen megtartotta polgármesteri címét is.

2014-ben, az újonnan bevezetett összeférhetetlenségi szabályok miatt azonban választania kellett városvezetői és honatyai tisztsége közt. Az előbbi javára döntött, amit nagyban megkönnyített, hogy a körzetösszevonások és határátszabások miatt jelentősen csökkentek az esélyei a mandátumszerzésre. Ami meglepő, hogy esélyei közben az önkormányzati választáson is romlottak, öt éve a korábbiaknál már jóval szorosabb küzdelemben sikerült csak megszereznie a polgármesteri széket. Csakhogy nem a Fidesz előtt, hanem egy, a kormánypártoktól még távolabb álló civil szervezet által indított kihívóval szemben. A Fidesz polgármesterjelöltje csak harmadik lett a településen, ami azt jelentette, hogy Molnár nélkül nem tudják visszavenni a várost.

Ennek fényében nem meglepő, de a várható országos reakciókat tekintve mégiscsak merész húzás, hogy az idei választáson Molnár Oszkár ismét Fidesz támogatással indul. Az erről szóló döntést maga az érintett jelentette be a múlt héten. Lapunk ezután megkereste az ügyben többször is felszólaló Köves Slomót.

Az EMIH vezető rabbijától a következőket igyekeztünk megtudni.

  1. Van-e véleménye arról, hogy Molnár Oszkár a Fidesz jelöltjeként indul az edelényi polgármester-választáson?
  2. Tervez-e nyílt levelet intézni a Fidesz elnökéhez, hogy vonja meg pártja támogatását Molnártól, emlékeztetve őt arra, hogy a demokratikus alapelvekhez hű pártoknak együtt kell működniük, hogy a szélsőségesek győzelmét megakadályozzák?
  3. Molnár indítása fényében nem kap-e más fénytörést a Fidesz "pro-Izrael" politikája, illetve megannyi zsidósághoz, a holokauszthoz köthető projekt? (Például a Sorsok Háza.)
  4. Nem érzi-e kellemetlennek így utólag, hogy egy fideszes képviselőjelölt szórólapján szerepelt ajánlóként, tehát egy olyan párt jelöltjének kampányanyagán, amely párt máshol a "zsidó világösszeesküvésről" értekező személyt indít?

Öt nap elteltével megérkezett Köves Slomó válasza. Az egyházi vezető levelében nem tér ki részleteiben kérdéseinkre, csak a kérdések mögött meghúzódó probléma közös okára világít rá. Ez pedig a rabbi szerint nem más, mint

az ellenzék.

Az alábbiakban változtatás nélkül közöljük Köves Slomónak a hvg.hu munkatársának írt válaszát.

„2009-ben az akkor ellenzéki Fidesz és a kormányoldali MSzP összefogásának eredményeként Elie Wieselt sikerült Magyarországra invitálni. Pontosan emlékszem Bajnai Gordon beszédére, melyet a Parlament felsőházában tartott emelkedett eseményen mondott el a vendég tiszteletére. Bajnai ekkor annak jelentőségéről beszélt, hogy a demokratikus elkötelezettségű pártoknak, egyfajta demokratikus minimum gyanánt, kell karanténba zárniuk a nyíltan rasszista programot hirdető Jobbikot. 2009-ben, Molnár Oszkár jelölése kapcsán a Fidesz elnökének írt nyílt levelemben ugyan erre a demokratikus minimumra, minden rasszista nézet közös erővel való elszigetelésének szükségességére hívtam fel a figyelmet. Molnár tevékenységét, rasszista felhangú nézeteit károsnak, veszélyesnek gondolom. 2009-es levelem tartalmával továbbra is azonosulok. Azóta sajnos a kontextus kétségbeejtő módon változott meg és a ma ellenzéki pártok végtelen felelőtlenségének hatása ezekben a helyzetekben érezteti legnyilvánvalóbb bénító hatását. Amikor egy rasszista, uszító párttal, a Jobbikkal kötendő stratégiai szövetség kérdése szavazat-maximalizációs taktikai kérdéssé szelídül formátumos, erkölcsi kérdésből, minden demokratikus minimumot érintő érv érvényét veszíti. Amikor a magukat demokratikusnak nevező ellenzéki pártok Kulcsár Gergelyeket, Vona Gáborokat, Gyöngyösi Mártonokat beemelnek a szalonképes politika terébe, ha úgy tetszik elvállalják kóserolásuk elvtelen feladatát, nem a Jobbik politikai sikerének elenyésző kockázatát szabadítják a hazai politikára, hanem sokkal inkább előállítanak egy olyan értékrelatív beszédhelyzetet, melyben nincsen hivatkozható közmegegyezés a demokratikus alapelvárásokra. Sikerült feltörnie az ellenzéki pártoknak azt a fundamentumot, aminek alapján a Fidesz érdemben bírálható egy független jelölt támogatásáért, mikor Karácsony Gergely szerint nem anitszemita, aki a zsidók listázását követeli, vagy amikor az LMP és a Momentum sem látnak kivetnivalót egy közismert neonáci támogatásában.”

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A Semmelweis szakértője szerint nem szabad nyáron evés után egyből fogat mosni

A Semmelweis szakértője szerint nem szabad nyáron evés után egyből fogat mosni

A 27. leggazdagabb magyar milliárdos borászata is kapott állami támogatást

A 27. leggazdagabb magyar milliárdos borászata is kapott állami támogatást

Újabb 30 napra felfüggesztették a gödi polgármestert

Újabb 30 napra felfüggesztették a gödi polgármestert