szerző:
hvg.hu

Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezető rabbija szerint azt támadják, aki cselekszik, rá a bírálatok ösztönzően hatnak.

A magyar kormány támogatásával antiszemita jelenségeket feltáró és monitorozó szervezet jön létre Brüsszelben. Köves Slomó főrabbi erről is beszélt a 168 Óra hetilapnak adott interjújában, kiderült, évi 2,5-3 millió euróba kerül majd ez a központ, a Tett és Védelem Alapítvány (TEV) által kidolgozott módszertant használják majd kinn, a felálló szerv figyelő majd a különféle médiumokat, ellenőrzi a gyanús jelenségeket – mondta a rabbi.

Köves Slomó beszélt arról is, milyen viszonyban van egyháza és az Orbán-kormány. Szerinte itt két felfogás ütközik, az „egyik azt tekinti kiindulópontnak, hogy az adott szervezet erkölcsi integritását az határozza meg, kikkel köt szövetséget, kikkel működik együtt és kivel nem hajlandó erre. A másik iskola szerint az erkölcsi integritást éppen a cselekvés, vagyis a közélet konkrét ügyek mentén történő aktív alakítása teremti meg” – magyarázta.

Hozzátette, az EMIH kijelöl olyan ügyeket, amelyeket értékrendjükben fontosnak tartanak, ehhez keresnek szövetségeseket. „Ebben természeténél fogva beleértendő az aktuális kormányzat is.” Ő az általa ismertetettek közül az utóbbi iskola híve, számára nem az a kérdés, hogy az EMIH közel áll-e a kormányhoz, hanem az, hogy melyek a konkrét ügyek, ahol együtt tudnak működni a mindenkori hatalommal,

jelen esetben Orbán Viktor kormányával egy egyházi szervezet számára kötelesség együttműködni.

Nem tudja, mit lehet kezdeni azzal az állásponttal, hogy többen úgy magyarázzák az EMIH és az Orbán-kormány kapcsolatát, hogy előbbi legitimálja az utóbbi tevékenységét, azzal pedig nincs baja, ha kritizálják, hovatovább, ez ösztönzőleg hat rá.

Szóba kerül a Sargentini-jelentés is, a rabbi szerint annak a „teljesen megalapozatlan, téves hivatkozásai nem segítik a hazai antiszemitizmus elleni fellépést, és amúgy a jelentés általános, úgynevezett demokráciajavító céljait sem”.

A Sorsok Házáról – miután a Mazsihisz kilépett, az EMIH meg belépett – Köves Slomó azt mondta, azt tartotta volna felelőtlennek, ha az EMIH elszalad a feladat elől. Végül a felvetésre, sokan féltik a rabbit Schmidt Mária befolyásától, azt felelte:

Közös felelősségünk, hogy képesek legyünk együttműködni. Nem is nagyon van más lehetőségünk.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Teherhajók gyulladtak ki a Kercsi-szorosnál, halottak is vannak

Teherhajók gyulladtak ki a Kercsi-szorosnál, halottak is vannak

Börtön is járhat a himnusz iránti tiszteletlenségért Hongkongban

Börtön is járhat a himnusz iránti tiszteletlenségért Hongkongban

Eddig ismeretlen felvétel arról, hogyan rángatták végig Hadházyt a zárt MTVA-folyosón

Eddig ismeretlen felvétel arról, hogyan rángatták végig Hadházyt a zárt MTVA-folyosón

Elhunyt Az Argo-akció filmet ihlető CIA-ügynök

Elhunyt Az Argo-akció filmet ihlető CIA-ügynök

A Momentum megmutatta a Legfőbb Ügyészségnek, melyek azok az ügyek, amelyekkel foglalkoznia kellene

A Momentum megmutatta a Legfőbb Ügyészségnek, melyek azok az ügyek, amelyekkel foglalkoznia kellene

Merkel és Macron, a két gyengélkedő vezető menti meg Európát?

Merkel és Macron, a két gyengélkedő vezető menti meg Európát?