szerző:
hvg.hu

Sajtótájékoztatóval zárta kampányát Tarlós István szombaton délután, egy nappal az önkormányzati választások előtt a Városházán. Tarlós az eseményen arról beszélt, hogy nyugodt építkezést ígér a fővárosnak, és ismét kimondta, hogy Borkai Zsoltnak le kellett volna mondania, de ennek ellenére kérte a fideszesek bizalmát.

Önkormányzati választás 2019
Politikailag kulcsfontosságú, a mindennapjaink szempontjából talán a parlamenti választásnál is fontosabb – október 13-án polgármestereket, helyi képviselőket választ Magyarország. Kövesse a hvg.hu-val a kampány eseményeit, idézzen fel régi ígéreteket és vesse össze az újakkal, figyelje velünk a legizgalmasabb csatákat – beleértve Budapest ellenzéki ostromát és a hatalom védekezését.
Friss cikkek a témában

Tarlós István az eseményen beszélt a szombat estére összehívott rendkívüli közgyűlésről, amely Karácsony Gergely kezdeményezésére a patkányhelyzetről fog szólni. Azt mondta, nem fog rajta részt venni, mert a benyújtott előterjesztést feleslegesnek és jogszerűtlennek tartja, és a tiszti főorvos szerint sem áll fenn járványveszély Budapesten. Úgy fogalmazott: össze kellett hívnia a közgyűlést, de okafogyottsága miatt értelmetlen és nevetséges a megtartása.

A kampányról azt mondta, egy szennyes kampány volt, megemlítette a Karácsony-féle hangfelvételt, illetve a kispesti ellenzéki ügyet is, majd rátért Borkai Zsolt szexbotrányára.

Védhetetlen, vállalhatatlan és méltatlan. Ez az ember méltatlanná vált a feladatára. Nem értem, miért nem vonja le önmaga a konzekvenciát, Borkai Zsoltnak azonnal le kellett volna mondania, és még most sem késő. Kérem, fontolja meg, és tegye a dolgát!

- mondta, hozzátéve, jogosan háborította fel az ügy azokat is, akik nem az ellenzékkel szimpatizálnak. A fideszesekhez szólva pedig azt kérte: fontolják meg, hogy szavazatukkal inkább az elkezdett építkezést támogassák, nehogy "eluralkodjon a tétova káosz".

Tarlós ezután reagált a péntek esti ellenzéki kampányzárón elhangzottakra: azt mondta, a Városházán 800-1000 ember dolgozik, az ellenzék szerint pedig ők mind lopnak, holott nem volt korrupciós ügy az elmúlt 9 évben. Azt is mondta, a Városháza sorra dobja vissza a túlárazott ajánlatokat, ezzel szemben szerinte a Karácsony vezette Zuglóban voltak korrupciós ügyek. Kiemelte a vitatott parkolási szerződést, mondván, Karácsony annak ellenére is aláírta a parkolási szerződést, hogy feljelentést kellett volna tennie.

A 3-as metró szerelvényeinek felújításáról is beszélt Tarlós. Elmondta, hogy használt metrókocsikra volt kiírva a közbeszerzés, és nem igaz, hogy új szerelvényeket kaptak, mert bár újat akartak, csak használtra kaptak kormánygaranciát. Szóba hozta azt is, hogy Óbudát jó helyzetben adta át, Zuglót ellenben ki kellett segítenie a fővárosnak.

A főpolgármester bírálta Karácsony Gergely azon bejelentését is, hogy ki akarná tiltani a fővárosi területekről a Lokál nevű kormánypárti lapot. Tarlós erre azt mondta, "hát hol van akkor a sajtószabadság"?

Megemlítette azt is, sokszor vádolták azzal, hogy a Fidesz bábja, erre címeket olvasott fel a sajtóból, amelyek arról szóltak, hogy odamondott a kormánynak.

Ez a báb tiltotta be a Red Bullt (Air Race - a szerk.), ez a báb akadályozta meg az Úttörő Stadion átépítését, ez a báb akadályozta meg a Margitszigeten a teniszstadion felépítését, és ez a báb érte el a 15 pontos megállapodást a miniszterelnökkel

- mondta.

Karácsony ígéretéről, miszerint több fát ültetne, Tarlós azt mondta, ehhez létszámbővítés is kellene a Főkertnél, illetve el is fogytak a főváros kezelésében lévő, új fa ültetésére szolgáló helyek.

Felvetette, hogy a nyugdíjasok levelet kaptak Karácsonytól, amely szerint ő átengedte a kórházakat a kormánynak. Erre úgy reagált, ő kórházak államosítása óta sem írta alá az erről szóló dokumentumot. A Karácsony által beígért fűtési támogatástról és a 14 év alattiak ingyenes tömegközlekedéséről azt mondta, ez 17-21 milliárd forint többletköltséget jelentene, amely egy teljes kerület éves költségvetése.

Arról, hogy Karácsony győzelmével a budapestiek visszaszereznék az önbecsülésüket, Tarlós azt mondta, akkor ezek szerint ma nincs becsülete a budapestieknek.

Karácsonynak arra a kijelentésére, hogy a budapestiek vasárnap nem is főpolgármestert választanak, hanem jövőt, Tarlós azt mondta, elképzelhető, hogy akkor ő lesz a főpolgármester, Karácsony pedig a jövő.

Az ellenzéki jelölt ígéretéről, hogy amíg nincs minden kerületben CT, addig nem épül új stadion, Tarlós azt mondta: "Miért kell szembeállítani a sportot és egészségügyet, amikor össze is függnek? Ez nem csak uszítás, hanem dilettantizmus." Közölte, az ország helyzete jó, ezért belefér mindkettő.

A főpolgármester szerint az ellenzéki összefogásnak az uszításon kívül nincs közös nevezője, mert a pártoknak más-más a programja is. Ezután részleteket olvasott fel ellenzéki nyilatkozatokból, amelyek szerint az összefogás egy része csak pénzt akar kilapátolni a Városházáról.

Tarlós közölte, szerinte a kampányban inkább az eredményeket és elképzeléseket kellett volna összehasonlítani, ő a munkájával kampányol, azzal, amit eddig véghezvitt, majd több befejezett fejlesztést is felsorolt (4-es metró, csatornaépítés, kerékpárút-építés, fürdőfelújítás, Széll Kálmán tér, fonódó villamoshálózat, 1-es metró felújítása, stb.). Az e-jegyrendszer befejezését is megemlítette, erről azt mondta, a korrupció ott nem merült fel, csak egy elrontott pályázat, amiért ő vállalta is a felelőséget, holott nem az ő hibája volt.

Itt Budapest 5 éve a tét, nem pedig egy tétova ember vágyálmai"

- jelentette ki, hozzátéve, ha teljesítményeket kell összehasonlítani, akkor adódik a kérdés, hogy mi valósult meg Zuglóban Karácsony ígéreteiből. Szerinte semmi.

Kitért a közvélemény-kutatásokra is, amelyek szoros versenyt ígérnek: erről azt mondta, Karácsony már a korábbi választásokkor is arról beszélt, hogy ő fog nyerni, szerinte ez "vagy az elbizakodottság jele, vagy a látens félelemé".

Nem örökös háborúskodást szeretnék, nem valamiféle forradalomban gondolkozom, a választás nem háború. (...) A kormánnyal szemben nem csak lehet, hanem kell is állást foglalni, ezt számtalanszor meg is tettem, de a reális együttműködés esélyét is meg kell adni, mert nincs olyan kormány, amely együtt tudna működni egy zsigerből ellenséges, gyűlölködő városvezetéssel

- jelentette ki, hozzátéve: lehet úgy is sikereket elérni, hogy a polgármester nem ugyanabból a politikai közösségből jön, mint a kormány. Erre példaként hozta, hogy ő Óbudát így kormányozta évekig, illetve a XIII. kerületi MSZP-s polgármester, Tóth József is így ér el sikereket, de szerinte nem érdemes a jelenlegi kormánnyal nyílt szembenállást hirdetni.

"Én nyugalmat szeretnék biztosítani a városnak, nyugalmat és eredményeket, ehhez a konszenzus lehetőségét nem szabad kizárni" - mondta, szerinte erről szólt a kormánnyal kötött megállapodás is, amely az ő feltételeit tartalmazta ahhoz, hogy elvállalja a jelölést.

A miniszterelnök jól tudja, hogy ha ezeket nem tartják be, akkor én felállok"

- fűzte hozzá, de megemlítette, hogy a megállapodás szerinte nem arról szólt, hogy Budapest nem kap semmit, ha nem ő lesz a főpolgármester, ennek ellenére ugyanakkor nem biztos, hogy egy olyan emberre rá merik bízni a lebonyolítását, aki állandó háborúskodást hirdet.

A sajtótájékoztatón kérdezni nem lehetett.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Windisch Judit hvg360

Tarlós: Kétségbe ejt, hogy már az alsónadrág is megjelent a kampányban

Mindennek az alja, ami a mostani kampányban zajlik – mondta Tarlós István főpolgármester a hvg.hu-nak és a hvg360.hu-nak adott interjúban. Kormányülésen vagy Fidesz elnökségi ülésen még sosem hallotta, hogy az ellenzéki vezetésű városok rosszabbul járnának, azt viszont nem tudja elképzelni, Karácsony Gergely miként tudna nála jobban alkudni Orbánnal. Talán fölmegy, és nyakon csapja Orbán Viktort? Itt a teljes főpolgármesteri interjú.

Renzi bemutatta új pártját, melynek neve: Italia Viva

Renzi bemutatta új pártját, melynek neve: Italia Viva

A magánrepülők piacán is a nagy hatótávolság a sláger

A magánrepülők piacán is a nagy hatótávolság a sláger

Új választások lesznek Észak-Macedóniában

Új választások lesznek Észak-Macedóniában

A kamuvédegylet ismét megpróbálkozik Wittinghoff lejáratásával

A kamuvédegylet ismét megpróbálkozik Wittinghoff lejáratásával

A IV. kerületben is marad az ellenzéki polgármester

A IV. kerületben is marad az ellenzéki polgármester

Uzsorázás és csalás miatt ítélték el Nyírpilis polgármesterét

Uzsorázás és csalás miatt ítélték el Nyírpilis polgármesterét