szerző:
T. R.

Onnan jött a figyelmeztetés, ahonnan senki sem várta. A kormányközeli Nézőpont Intézet korábban 18 százalékpontos előnyt is mért Tarlósnak, elemzőjük egy csütörtöki rendezvényen azonban úgy fogalmazott, Karácsony most aktívabbnak tűnik, Tarlósnak és a Fidesznek mozgósítania kell. Závecz Tibor ugyanezen a rendezvényen azt mondta, bárkit érhet meglepetés a vasárnapi választáson. Egy biztos, szoros lesz a verseny Tarlós és Karácsony között.

Önkormányzati választás 2019
Idézze fel a 2019-es önkormányzati választás kampányának és a szavazás napjának eseményeit, illetve kövesse a fejleményeket cikksorozatunkkal. Innen megtudhat mindent arról, mi történik az ország önkormányzataiban.
Friss cikkek a témában

Konferenciát rendezett csütörtökön a közvélemény-kutatók.hu, ahol részt vett:

 • Nagy Dániel, a Nézőpont Intézet kutatási igazgatója
 • Závecz Tibor, a ZRI-Závecz Research alapító-ügyvezetője
 • Hann Endre, a Medián ügyvezető igazgatója
 • Pulai András, a Publicus ügyvezető igazgatója és
 • Pillók Péter, a Századvég vezető kutatója.

Az előadások és a kerekasztal-beszélgetés előtt Mráz Ágoston Sámuel (a Nézőpont Intézet igazgatója) elmondta, van egy olyan terv és szándék, hogy 2022-re a kampány érdekében publikált kutatások már ne játsszanak szerepet, de többet nem mondott egyelőre. Az esemény külön érdekessége volt, hogy a moderátori szerepet Fábián Barna, a köztévé műsorvezetője töltötte be, akit Hann Endre és Pulai András is külön köszöntött – előbbi azért, mert kilenc éve nem hívják az MTVA műsoraiba, utóbbi pedig emellett azért is, mert kiderült, Pulai sem szokott vendég lenni, de Fábián ismeri, olvassa a kutatásaikat.

Az előadások sorát Nagy Dániel nyitotta, aki azt mondta, Tarlósnak 2014 óta egyben a tábora, azonban az öt éve elindult Bokros Lajos, Csárdi Antal (LMP), Staudt Gábor (Jobbik), Bodnár Zoltán (Liberálisok) szavazóinak, most Karácsony Gergely és Puzsér Róbert közül kell választaniuk. A Nézőpont elemzője szerint a Jobbik szavazói három irányba (Karácsony, Tarlós, Puzsér), az LMP szavazói kettő irányba (Karácsony, Puzsér) szavaznak

Beszélt arról is, mennyire tartják alkalmas városvezetőnek Tarlóst (egy október 7-i mérés szerint a megkérdezettek 62 százaléka, egy három nappal később, tehát a rendezvény napján publikált eredmény szerint ez 59 százalék), illetve Karácsonyt (október 7-én: 34, 10-én 39 százalék).

Tarlós István
©

A táborok méretéről azt mondta, Tarlósnak félmilliós, Karácsonynak 400 ezres, Puzsérnak 95 ezres a tábora, de nagy kérdés, ebből az embertömegből mennyien mennek el szavazni.

Az ott bemutatott legfrissebb Nézőpont-adatsor szerint pedig így áll a három jelölt:

 • Tarlós 49 százalékon,
 • Karácsony 43 százalékon,
 • Puzsér 8 százalékon áll a választani tudó biztos szavazók körében.

Nagy azonban azt is elmondta, hogy ha Tarlós István tudná még aktivizálni táborát, növekedhetne támogatottsága, de úgy tűnik, a Fidesz-tábor elkényelmesedett, Karácsony Gergely aktívabbnak tűnik.

Závecz Tibor arról beszélt, a 23 megyei jogú vársoból 17-18 lehet kormánypárti vezetésű a választás után, 5-6 pedig ellenzéki. Szegedet és Salgótarjánt szerinte biztosan az ellenzék nyeri, Hódmezővásárhely, Dunaújváros, Szombathely és Pécs elképzelhető, hogy a szintén ellenzéki vezetésű lesz, Eger és Miskolc pedig “izgalmas lehet.” Úgy fogalmazott, ezeket mérésekre és becslésekre alapozza.

A főváros 23 kerületéből 13-15 lehet kormánypárti, 6-8 ellenzéki.

 • A XIII., a XIV., a XV. és a XIX. kerületet szerinte az ellenzék nyeri,
 • a VI. és a IX. kerületben elképzelhető az ellenzéki győzelem,
 • az I., a II., a III., a VII., a VIII. és a XI. kerület pedig izgalmas versenyt hozhat.

Úgy fogalmazott, a XX. (Szabados Ákos) és a XXIII. (Bese Ferenc) kerület névleg független jelöltjei is megnyerik a polgármesterválasztást, de a 6-8 ellenzéki győzelembe ezeket nem vette bele.

De érhet minket meglepetés – mondta.

Ismertetett két Závecz-kutatást is. Október 5-6-i felmérése szerint Tarlós 48, Karácsony 45, Puzsér 6, Berki Krisztián pedig 1 százalékon áll, egy friss, október 8-9-i mérés szerint pedig:

 • Tarlós – 48,
 • Karácsony – 46,
 • Puzsér – 6 százalékon a biztos elmenetelt ígérő, jelöltek között választai tudók táborában.

Závecz szerint Karácsonynak akkor van esélye a győzelemre, ha a Momentum-szavazók körében is eléri azt a szintet, hogy akkora arányban hajlandóak rá szavazni, mint a DK vagy az MSZP táborában, ugyanis a Momentum táborában vannak Tarlós- és Puzsér-szavazók is.

Karácsony Gergely
©

Hann Endre arról beszélt, nagyon szorosnak látszik a verseny, Tarlós hibahatáron belül előzi csak Karácsonyt, ugyanis 3 százalékos hibahatár mellett a jelöltet választani tudó biztos szavazók körében a jelenlegi főpolgármester 48, kihívója 47 százalékon áll, Puzsér pedig 5 százalékon.

Hann beszélt arról is, hogy a fővárosban a többség (51 százalék) kormányváltást szeretne, a jelenlegi kormány maradása mellett 38 százaléknyian (11 százalék nem tudja vagy nem válaszolt). Országosan ez a szám már máshogy néz ki, ott a kormány maradása mellett 50 százaléknyian, a váltás mellett 41 százalék (19 százalék nem tudja vagy nem válaszolt).

A Medián arra is rákérdezett kutatásában, mennyire érzik durvának a jelenlegi kampányt a választók. A kérdésre, hogy “egyesek szerint ilyen durva kampányt még nem láthattunk, mások szerint ez a kampány is olyan, mint a többi”, a teljes népesség 56 százaléka mondta azt, hogy ilyen durva kampány még nem volt, 44 százalék nem érzékelt változást.

Érdekesség, hogy a fideszeseknek csak a 36 százaléka mondta azt, hogy ez a legdurvább kampány, az ellenzékiek közül azonban a megkérdezettek 70 százaléka.

Pulai András és a Publicus fej-fej melletti eredményt mér, Tarlósnak és Karácsonynak is 48 százalékot, míg Puzsérnak 4-et. A Fidesz-táboron belül Tarlós 96-4-re vezet (százalékban), az MSZP-sek között Karácsony 97-3-ra, a DK-soknál ez a számpár 98-2 Karácsonynak, a Momentum tábora a legérdekesebb, ott Karácsony 84 százalékon, Tarlós és Puzsér 8-8 százalékon.

Puzsér Róbert
©

Ennek oka Pulai szerint az, hogy egyfelől a Momentum pártvezetője nehezebben tudja mozgatni pártját, másrészt egy olyan jelöltre kellene szavazni, aki az MSZP jelöltje. Tarlósra az elbizonytalanodó fideszesek jelenthetnek veszélyt – tette hozzá. A bizonytalanok között Karácsony nyeri a versenyt, 54 százalékkal, Tarlós 44 százalékon.

Pillók Péter a Századvégtől arról beszélt, nincs fej-fej mellett szituáció. Beszélt a fővárosi pártpreferenciákról is, itt a Fidesz 39, a Momentum 19, a DK 11, az MSZP-P 4 százalékon. Idézett egy olyan kutatást is, miszerint a budapesti megkérdezettek 57 százaléka szerint jó irányba mennek a dolgok, csak 38 százalék szerint nem, Tarlóssal pedig a megkérdezettek 63 százaléka elégedett.

A Századvég feltette azt a kérdést is, a megkérdezettek szerint ki fog nyerni, erre pedig az az eredmény jött ki, hogy 70 százalék szerint Tarlós, 18 százalék szerint Karácsony, 3 százalék szerint Puzsér és 1 százalék szerint Berki, 10 százalék nem tudja vagy nem válaszolt.

Berki Krisztián
©

A legfrissebb mérésük szerint pedig így állnak a jelöltek a biztos szavazók körében:

 • Tarlós – 51,
 • Karácsony – 43,
 • Puzsér – 5,
 • Berki – 1 százalék.

Az előadásokat követő beszélgetésen téma volt, hogy mi okozhatja azt, hogy az intézetek más számokat mérnek. Ennek oka lehet az adatfelvétel módja és időpontja, az intenzív és turbulens kampány, valamint a Nézőpont elemzője szerint az is, hogy ők gyakran mérnek, míg mások ritkábban. (Itt forráshiányt említett, amin jót mosolygott Závecz Tibor, Hann Endre és Pulai András.) Szintén a Nézőpont elemzője mondta azt, hogy:

úgy látom, nincs olyan elemzőintézet, amely Karácsony Gergely győzelmét mérné.

Pulai erre csak annyit mondott, ők döntetlent mérnek, és elképzelhető még fordulat a kampányban.

Itt egy összefoglaló táblázat:

©

Megjegyzés: CATI = telefonos megkeresés, CAWI = online megkeresés, IVR = gépi telefonos.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Dénes Ferenc: A közpénzlicit megy, a közös gondolkodás nem

Dénes Ferenc: A közpénzlicit megy, a közös gondolkodás nem

Hárman meghaltak és többen megsérültek egy floridai lövöldözésben

Hárman meghaltak és többen megsérültek egy floridai lövöldözésben

McGalagony professzor nem volt elégedett a Harry Potterrel

McGalagony professzor nem volt elégedett a Harry Potterrel

hvg360: három hónap, 9000 előfizető, és megyünk tovább

hvg360: három hónap, 9000 előfizető, és megyünk tovább

A Disney kihagyja a karácsonyt az év cukiságával, a kamu játékokat viszik, mint a cukrot

A Disney kihagyja a karácsonyt az év cukiságával, a kamu játékokat viszik, mint a cukrot

Adventi mesenaptár - december 7.

Adventi mesenaptár - december 7.