szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Karácsony Gergely szerint racionális, hogy a miniszterelnök eddig békülékeny hangot ütött meg a választás után, fő forgatókönyvként nem azzal számol, hogy a kormány nem ad majd pénzt valamire, de Budapest szerinte már most jobb helyzetben van. Úgy látja, a Fidesz elkényelmesedett a választás előtt.

Több bejelentést is tett Karácsony Gergely főpolgármester az Indexnek adott, élő interjúban:

  • Módosítják a városligeti építési szabályzatot, új épület nem kap építési engedélyt. Ez az új Nemzeti Galériát érintheti, Karácsony szerint annak még nincs engedélye.
  • Leállítja a római-parti mobilgátprojektet is.
  • Hat helyett hétéves korig lesz ingyenes a BKV első körben (programjában azt ígérte, a 14 évesnél fiatalabbak ingyen használhatják a tömegközlekedést). Bérletárat nem emel, hosszú távon inkább csökkenteni akarja azt.
  • Utasítja a BKK-t, hogy mondja fel a Lokállal kötött szerződést, a lap közterületi terjesztését is korlátozni fogja a főváros. Karácsony a szerződés részleteit még nem ismeri.
  • A BKK megmarad, a fővárosi városi cégek élére nyilvános pályázatot írnak ki, a mostani vezetők is maradhatnak, ha övék a legjobb pályázat. Pályázással Vitézy Dávid is visszakerülhet a BKK élére.
  • Patkányügyben is jöhet új szerződés.
  • 3-4 helyettese lesz, de neveket még nem mondott.

Beszélt arról is, az új Puskás-stadion átadójára nem megy el, az újabb stadionok építését pedig megvétózza. A közlekedést és a parkolást egységes keretben kell kezelni, P+R parkolókat ott kell építeni, ahol kötött pályás közlekedés van. A kerületeknek nagy bevétele van a parkolásból, a rendszer egységesítéséhez politikai támogatást kell szerezni. Ha a kerületek nem újíthatnák meg a lejáró szerződéseket, kénytelenek lennének az egységesítés irányába lépni.

Lehet, hogy gyalogoshíd lesz a Lánchídból, a felújításnál fogják tesztelni, mit jelent, ha nincs ott autóforgalom. A felújítás meg fog történni, a pályázatok visszadobása jó ötlet volt, azok túlárazottak lehettek. Erről még tájékozódik, meg kell ismernie a részleteket. Középtávon szeretné tehermentesíteni a pesti rakpartot, hosszú távon pedig a budait is, de ott valamilyen alternatívát kell biztosítani az autósoknak. Túl sok az autó a városban, bizonyos utcákban fokozatosan lehet csökkenteni a forgalmat.

A színházakról is beszélt Karácsony, aki szerint Dörner Györgyöt a pályázata alapján nem lehetett volna az Új Színház igazgatójává megválasztani 2011-ben. Kultúrharcot nem akar, ezért megvárja a mandátum lejártát, utána írnak ki új pályázatokat, mindazonáltal Dörner György pályázatánál biztosan lesz jobb. A közterületek gyakori átnevezésének sem híve, "ennek soha nem lesz így vége", mondja. A Széll Kálmánnal még annyira nincs is baja, mint Wass Alberttel, aki "náci vagy nácibarát" volt.

Jövő héten találkozna Orbánnal

Tarlós Istvánnal már konzultált, aki pár városházi kolléga érdekében szólt néhány támogató szót. Arra a kérdésre, hogy hogyan tud majd együttműködni Orbánnal, azt mondta,

a csata véget ért,

a kampány lezárult. Jövő héten találkozna Orbánnal. A miniszterelnök eddig békülékeny hangot ütött meg,

ez a racionális, a városnak pedig jó.

Megkérdezték, mi lesz, ha a kormány nem ad pénzt valamire, erre Karácsony azt mondta, "legyen az A terv az, hogy ilyen nem lesz." Budapest helyzete már most jobb, mint Tarlós idején, hiszen ő nem tudott nyilvánosan zsarolni. Hiába volt a kormány embere, a Fidesz cudarul bánt vele. Karácsony szerint a Fidesz hibázott, mikor nem kampányolt,

a Fidesz elkényelmesedett, azt gondolták, elég megírni a Lokálban, hogy a legerősebb párt.

Úgy tartja, más kormánypárti politikusokra is jellemző az az életvitel, amivel Borkait megvádolták. Abban is bízik, Gajda Péter kispesti szocialista polgármester végigcsinálja a vizsgálatot Lackner Csaba ellen.

Az ellenzéken belüli vitákat nem vinné nyilvánosság elé, magát együttműködő és nem autoriter vezetőnek tartja. Sokat susmorognak Fidesz-kollaboránsokról,

de akikről susmorogtak, azok keményen beleálltak a választásba a Fidesz ellen.

Nem készül arra, hogy az ellenzék fő arca legyen, mert most nem ez a dolga.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Robert Kubica besétált egy autókölcsönzőbe, majd kihajtott a Nürburgringre - videó

Robert Kubica besétált egy autókölcsönzőbe, majd kihajtott a Nürburgringre - videó

Orbán Viktor volt tanára építési projektbe vág a Balatonnál

Orbán Viktor volt tanára építési projektbe vág a Balatonnál

Ön már frissítette az iPhone-ját? A többiek nagy elánnal telepítenek

Ön már frissítette az iPhone-ját? A többiek nagy elánnal telepítenek