szerző:
hvg.hu

Bár Borkai Zsolt hivatalosan csak pár órával ezelőtt mondott le október 13-án elnyert megbízatásáról, Győrben, illetve a Fideszben már az önkormányzati választás után megindultak a találgatások, hogy kit indíthat a párt az utódjaként. A Fidesz hivatalosan még nem mondott nevet, az informális jelöltskála egyelőre az alpolgármestertől egy orvoson és egy vállalkozón át egy újabb sportolócelebig terjed.

Önkormányzati választás 2019
Idézze fel a 2019-es önkormányzati választás kampányának és a szavazás napjának eseményeit, illetve kövesse a fejleményeket cikksorozatunkkal. Innen megtudhat mindent arról, mi történik az ország önkormányzataiban.
Friss cikkek a témában

Noha a Fidesz országos vezetése gyaníthatóan már jóval korábban felkészült Borkai Zsolt lemondására, egyelőre csak tippelni lehet, hogy ki lesz a párt jelöltje az időközi polgármester-választáson. Ha Borkai hivatalosan is lemond pénteken, legkésőbb március elsején választhatják meg az új városvezetőt. Egyelőre annyi tűnik biztosnak, hogy az átmeneti időszakban a csütörtöki alakuló ülésen megválasztandó alpolgármesterek egyike vezeti majd Győrt. Bár a közgyűlés alakuló ülésének napirendjében nevek nem szerepelnek, információink szerint a három korábbi alpolgármester közül kettő, Radnóti Ákos és Fekete Dávid kap majd újra megbízást, utóbbit tartják esélyesebbnek forrásaink a város átmeneti vezetésére is.

Fekete Dávid
©

Bár hetek óta keringő győri pletykák szerint az alpolgármesteri posztját 2012 óta betöltő Fekete Dávid akár a Fidesz végleges polgármesterjelöltje is lehet, kormánypárti forrásaink ezt nem tartják valószínűnek: a több mint tíz éve Borkai Zsolt egyik legközelebbi emberének számító politikus neve szerintük ugyanis olyan mértékig összeforrt a korrupciós ügyekkel is megvádolt városvezetőével, hogy a váltás emiatt nem lenne a választók előtt hiteles. Kapcsolatuk erőssége miatt Fekete ráadásul a lemondott polgármester körül kipattanó esetleges további necces ügyek némelyikében is érintett lehet, vagyis a Fidesz csöbörből vödörbe kerül(het)ne a jelölésével.

A másik, a találgatásokban legtöbbet emlegetett név Győrben a Fidesz 1-es választókörzetéből parlamentbe jutott választókerületi elnökéé, a korábban szintén Borkai Zsolt alpolgármestereként dolgozó Simon Róbert Balázsé. Őt viszont azért nem tartanák a párton belül túl logikus választásnak, mert akkor az egyéni körzetében kellene időközi választást kiírni, amivel viszont az éppen, hogy csak meglévő kétharmados parlamenti többségét tenné kockára a Fidesz.

Simon Róbert Balázs
©

A harmadik Győrben keringő név Dézsi Csaba Andrásé: a városban orvosként nagy köztiszteletnek örvendő és a helyi Fidesz nagy öregjei közé tartozó politikus azonban pont Borkai Zsolt 2006-os érkezésével, a vele való konfliktusok nyomán szorult ki korábbi erős városi pozíciójából, ciklusok óta érdemi befolyás nélkül, mezei egyéni képviselőként ül a képviselő-testületben, így polgármester-aspiránsi esélyeit a pártban egyáltalán nem tartják reálisnak. Amikor Borkai Zsolt lemondása után Dézsi Csaba Andrást felhívtuk, hogy reagáljon a jelöltesélyességéről szóló pletykákra, a politikus azt mondta, néhány választója őt is megállította az utcán a „hírrel” nemrégiben, nagyon megtisztelőnek tartja, de a pártból senki nem kereste meg, és nem is tartja túl valószínűnek, hogy ez bekövetkezzen.

A hvg.hu-nak helyi források két további lehetséges polgármesterjelöltet emlegettek: Németh Zoltánt, a Győr-Sopron megyei közgyűlés eddigi elnökét, aki 2006 és 2010 között alpolgármesterként dolgozott Borkai Zsolt mellett, 2012 és 2014 között pedig a hivatal önkormányzati tanácsadója volt.

A másik szóba jöhető jelölt pedig egy a Borkai Zsoltot elsöprő jachtos botrányban nem érintett „nemzeti érzelmű” helyi vállalkozó, a városi közszolgáltató igazgatótanácsában is bent ülő Bogisich Ferenc.

Rajtuk túlmenően forrásaink azt sem zárják ki, hogy a Fidesz végül ismét egy Borkai Zsolthoz hasonló celebbel, egy újabb sportolóval próbálkozik majd: többen – egymástól függetlenül – az országosan és helyben is óriási népszerűségnek örvendő, sportkarrierje vége felé közeledő kézilabdaklasszist, Görbicz Anitát emlegették. Az Index és az Azonnali ezzel szemben nem Görbicz, hanem Pálinger Katalin olimpiai ezüstérmes magyar válogatott kézilabdakapus indításáról hallott.

Görbicz Anita
©

A fenti nevekről ugyanakkor minden forrásunk hangsúlyozta, hogy egyelőre csak találgatások: a pártközpont semmilyen nevet nem kommunikált – a Borkai lemondása után feltett kérdésünkre sem reagáltak –, a döntés pedig úgyis a pártelnöké, Orbán Viktoré.

Abban szintén mindenki egyetértett, hogy ha botrányhős helyett a párt talál „egy normális, konszolidált jelöltet”, akkor az simán, sőt fölényesen megnyerheti az időközi választást.

„Győr fideszes város, és az is marad” – összegezték véleményük és reményeik keverékét a Fideszből sokan már akkor, amikor az időközi polgármester-választás lehetősége három hete egyáltalán felvetődött. Az állítással pedig furcsa módon helyi ellenzéki forrásaink sem igen tudtak vitatkozni: az október 13-án a két, magát civilnek mondó, független polgármesterjelöltre leadott összesen több mint négyezer voksot és a kiugróan magas – 1380 – érvénytelen szavazatot még a hvg.hu-nak nyilatkozó ellenzéki politikusok szerint sem az ő, hanem a Fidesz megrendült támogatói adhatták le, akik semmi szín alatt nem szavaznának baloldali jelöltre, viszont egyből visszatérnének a párthoz, ha arra érdemes jelöltet indítana el.

©
A ló néz

A Fideszben már Borkai Zsolt október 13-i győzelme után azt mondták a hvg.hu-nak: elképzelhetetlennek tartják, hogy a polgármester kitöltse a mandátumát, hiszen – mint fogalmaztak – nemhogy semmilyen ünnepséget vagy beszédet nem tud megtartani, de az utcára sem tud kimenni anélkül, hogy ne kiabálnák utána, hogy a Didi kőkemény, vagy hogy a csikó lát.  A politikus helyzetén e tekintetben az sem változtatott semmit, hogy a Fideszből a választások után két nappal kilépett – ezzel legfeljebb a párt tudta magától a botrányt némiképp eltávolítani, Orbán Viktor két hete azonban selyemzsinórnak beillő módon jelezte a közrádiónak adott interjújában, hogy ezzel szerinte nincs megoldva az ügy, mert, ha rosszat tett az ember, azt el kell ismerni, meg kell bánni, majd végül elégtételt kell adni, és szerinte eddig az elégtételadásig kell eljutni majd Borkai Zsoltnak is.

 

A polgármester a jelek szerint meglehetősen lassan jutott el ide: múlt csütörtökön, amikor átvette a megbízólevelét, legalábbis még egyértelműen a folytatásról beszélt, és azt ígérte a győrieknek, hogy az elkövetkezendő időszakban is az elmúlt időszakhoz hasonló intenzitással igyekszik közreműködni és fejleszteni a várost a képviselő-testülettel. „Találkozunk az alakuló értekezleten!” – ez volt az utolsó szava hat nappal ezelőtt, és azóta – a mostani lemondóleveléig – nem szólalt meg.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
A Fidesz 8 éve alatt az uniós átlag duplájával nőtt a beszedett adó

A Fidesz 8 éve alatt az uniós átlag duplájával nőtt a beszedett adó

A csomagküldésnek is van Uberje, ráadásul több is

A csomagküldésnek is van Uberje, ráadásul több is

Lecsaptak a rendőrök a budapesti bulihelyekre

Lecsaptak a rendőrök a budapesti bulihelyekre

Felfújható mellel tiltakoztak a Facebook ellen

Felfújható mellel tiltakoztak a Facebook ellen

Velence drámája: amikor minden rossz összejön

Velence drámája: amikor minden rossz összejön

Podcast: Elon Musk a sci-fiből csinált valóságot

Podcast: Elon Musk a sci-fiből csinált valóságot