szerző:
hvg.hu

Ugyan nem mondta ki Orbán Viktor a Kossuth rádióban, hogy Borkai Zsolt győri polgármester mondjon le, de szerinte a Borkai-ügy még nem ment végig.

Önkormányzati választás 2019
Idézze fel a 2019-es önkormányzati választás kampányának és a szavazás napjának eseményeit, illetve kövesse a fejleményeket cikksorozatunkkal. Innen megtudhat mindent arról, mi történik az ország önkormányzataiban.
Friss cikkek a témában

Hosszan beszélt Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió reggeli műsorában arról, miért van szükség újabb gazdaságvédelmi akciótervekre. Azt mondja, a családvédelmi megy a maga útján, "a gazdaságvédelmi azért nehezebb, mert ott nem egyedül vagyunk a pályán".

Ha nyitottak a külföldi piacok, a magyarok pedig versenyképes árukat állítanak elő, akkor zakatol a gazdaság, fejlődik az ország, a külpiaci zavar gyorsan érezteti hatását.

Most zavar van, az európai gazdaság nem néz ki jól. Ha széttárjuk a kezünket, és várjuk, hogy történjen valamik, abból nagy baj lesz.

Ezért most Orbán szerint olyan intézkedéseket kell hozni, ami az EU-s átlag felett tartja a magyar gazdaság teljesítményét, legalább két százalékkal.

Ha ezt nem tudjuk tartani, köhögni kezd a magyar gazdaság, és mindenkinek elő kell venni a zsebkendőt.

Egy konkrét intézkedést említett csak: a kormány elfogadta a szakképzési rendszer korszerűsítését. Miután hosszan beszélt a gazdasági bajokról, gyorsan hozzátette, nem borús hangulatot akart kelteni, hanem optimista hangot akart megütni.

A Borkai-ügynek még nincs vége

Orbán Viktor miniszterelnök nem ment el addig, mint Kósa Lajos alelnök, aki arról beszélt, Győrben jobb lenne egy időközi választás –, de azért így is elég érthetően üzent. Orbán szerint senki sem tudja megmondani, hogy a "Borkai-faktor" milyen szerepet játszott a választáson, "az biztos, hogy ez embereknek nem tesz jót", a hatást semmiképpen sem nevezné felemelőnek.

Jó lenne mielőbb túllenni ezen. Van valami szánalmas abban, hogy az emberek arról beszélnek, mi történik egy politikus hálószobájában vagy Isten tudja hol.

Hogy lehet túllendülni ezen – kapja a következő kérdést Orbán, mire fejtegetni kezdi, hogy a tanítás szerint bűntelen ember nincs, de van egy menetrend, ami szerint haladni kell.

Ha rosszat tettél, el kell ismerni, meg kell bánni, majd végül elégtételt kell adni. Az elégtételadás ideje még nem jött el. Ide el kell jutni.

Nagy Katalin műsorvezető finoman behozza azt is, hogy itt egy példaképben csalódtak az emberek, mire Orbán azt mondja, a mércét nem szabad lejjebb szállítani. Néha ugyan leverik, de nem mindegy, azután mi történik, visszarakják-e vagy sem.

A győriek majd meghozzák majd a döntést, hogy az történjen, aminek egy ilyen esetben történnie kell.

Orbánt, illetve a pártelnökséget korábban több fideszes hibáztatta azért, hogy nem léptek még a választás előtt. Sajtóinformációk szerint Kövér László választmányi elnök a választás előtt két nappal lemondatta volna Borkait, amit Orbán akadályozott meg. Erről, illetve hogy követett-e el taktikai hibát, nem esett szó.

Orbán beszélt általában is a választásról: azt mondta, sajnálja, hogy több olyan település is van, amely más polgármestert választott, mint amilyet ő szeretett volna. Arra figyelt, a kormány mögött milyen támogatás van, mert

ilyenkor az emberek azt is elmondják, jó irányba mennek-e a dolgok, az emberek áttételesen a kormányra is szavaznak.

Miután több mint 50 százalékot kapott a Fidesz, Orbán azt a következtetést vonta le, az irányt tudják tartani. Beszélt Budapestről is, ami Demszky Gábor főpolgármestersége alatt egy koszos és büdös város lett, ahol Tarlós István a kormány segítségével rendet tett. Budapest most Európa egyik legdinamikusabban fejlődő városa, szurkol, hogy ez így is maradjon, és ne térjen vissza a Demszky-korszak.

A Honvéd-szurkolók félelmén keresztül hozta be Nagy Katalin Karácsony Gergely egyik fő ígéretét, a "stadionstopot". A kispestiek bajban vannak – vette át a szót Orbán, hiszen három stadion épül Budapesten: a Bozsik, az atlétikai stadion "ahol világbajnokságot szerettünk... szeretnénk rendezni, nem tudom mi a helyes igeidő...", illetve a kézilabdacsarnok.

Orbán azt mondja, meg kell várni, hogy dönt a közgyűlés. Tartja azt a kormányzati álláspontot, hogy nem szabad egy városban úgy fejlesztést végrehajtani, hogy azzal a város választott vezetői nem értenek véget.

Bontani nem szívesen bontanék, ha meg kell állni, megállunk, de annak költségei vannak, tárgyalni kell, hogy azt ki fizesse.

Korábban Gulyás Gergely miniszter a Kormányinfón még arról beszélt, nem terhelnek Budapestre semmit. Orbán azzal folytatta, kéri, hogy mihamarabb döntsön a fővárosi közgyűlés, miután itt a sportesemények miatt nemzetközi kötelezettségek vannak.

Ha a főváros nem akarja, hogy Budapest a világ egyik sportfővárosa legyen, akkor mondja meg, és a kormány alkalmazkodik.

A Brexitről is kérdezik Orbánt, aki szerint a brit parlament legutóbbi döntése után a kérdés eldőlt, "a britek lényegében kint vannak az EU-ból".

Törökország szíriai offenzívájával zárják a beszélgetést, Orbán itt nem kérdést kapott, csak annak a dilemmának a felvetését, hogy vajon mindig ugyanazt kell-e gondolni, mint másoknak. Orbán kifejti, hogy ezt azt egészet onnan kell nézni, hogy a NATO legnagyobb tagállama, az USA kivonta csapatait a területről, majd a második legnagyobb erő bevonult, amin mindenki felháborodott, majd az USA megállapodott a törökökkel. Innentől "nekünk nincs más teendőnk". Szerinte ennek figyelembevételével kell arról beszélni, hogy járnak el a magyarok. Szerinte az történt, hogy a törökök létrehoztak egy biztonsági zónát, ahová a menekültek visszamehetnek. Azzal zárt, Magyarország érdeke az, hogy Törökország Szíria felé nyissa meg a kapukat a migránsok előtt, ne pedig Európa felé.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Golflabda nagyságú jég verte szét Canberrát – videó

Golflabda nagyságú jég verte szét Canberrát – videó

Smith ügynök nem tér vissza a Mátrix 4-ben

Smith ügynök nem tér vissza a Mátrix 4-ben

Megint rosszul lett a tárgyalásán Galambos Lajos

Megint rosszul lett a tárgyalásán Galambos Lajos

Tizenöt új Volvót vett a Volánbusz, ingyen internet is lesz rajtuk

Tizenöt új Volvót vett a Volánbusz, ingyen internet is lesz rajtuk

Elnapolták Babos meccsét Ausztráliában

Elnapolták Babos meccsét Ausztráliában

Koronavírus: 17-re nőtt a halálos áldozatok száma, Vuhanban leállt a tömegközlekedés

Koronavírus: 17-re nőtt a halálos áldozatok száma, Vuhanban leállt a tömegközlekedés