szerző:
hvg.hu

Nyílt levélben jelentette be Borkai Zsolt a lemondását.

A morális helyzetre való tekintettel mond le Borkai Zsolt, Győr polgármestere, úgy véli, karaktergyilkosság áldozata lett. Borkai egy nyílt levélben jelentette be döntését, melyet a Gyorplusz.hu hozott nyilvánosságra. Borkai azt írta, a közgyűlés alakuló ülésén a mandátumát még átveszi, majd péntek 16 órai határidővel mond le.

Levonom a konzekvenciákat és vállalom a felelősséget. Szeretem Győrt, ezért nem szeretném a személyemmel és velem történtekkel hátráltatni a város további fejlődését.

Borkai szerint "a rágalmak egy kivétellel egy hamis blogon megjelenő hazug információk sokasága, amit a sajtó is ellenőrizetlenül átvett". "Sajnos az online felületeken és a közösségi médiában megjelenő információkat – annak igazságtartalmát meg sem kérdőjelezve – sokan tényként kezelik" – írta.

Ebben a levélben jelentette be Borkai Zsolt a lemondását

A kábítószervádat és a korrupciót tagadja a távozó győri polgármester. Azzal indokolta a lemondását, hogy nem szeretné a személyével hátráltatni a város további fejlődését.

Az ellene felhozott vádak közül a drogozást és a korrupciót tagadta. Azt is hozzátette: a horvátországi utazáson saját költségén vett részt. Úgy fogalmazott: "Egy általam valóban elkövetett, elsősorban a családomat megbántó cselekedetemre építettek rá minden hazugságot, hogy az hihető legyen. Amit valóban tettem, arra nem vagyok büszke, és mindenkitől elnézést kell kérnem, aki emiatt csalódott bennem. Sokszorosan megbűnhődtem érte – de minden más mocskolódás alaptalan rágalom."

Borkai azt állítja, saját zsebből fizette a horvát utat, azonban a hvg.hu többszöri kérdésére sem volt hajlandó elárulni, az út mennyibe került és ő mennyit adott bele. Megnéztük a vagyonnyilatkozatát, az alapján nem él nagy lábon Borkai.

A kormány örül, a helyi ellenzék meglepődött

A választás előtt néhány nappal robbant a Borkai-botrány, amely gyorsan eszkalálódott, ám Borkait – a Népszava szerint – Orbán Viktor döntése után nem léptették vissza a választás előtt, amit 600 szavazattal megnyert, de a választás után Borkai kilépett a Fideszből, de maradt polgármester.

Ezzel a párt lerázta magáról az ügyet.

Orbán október 13-án még nem mondott semmit Borkairól, a választás után viszont már arról beszélt a Parlamentben, hogy "a videót beteg dolognak tartja", majd a Kossuth Rádió reggeli műsorában pedig azt mondta,

a győriek még nem kaptak elégtételt.

Vagyis Orbán lemondásra szólította fel Borkait, aki ennek akkor még nem tett eleget: a mandátumát átvette, az alakuló közgyűlés előtti napon jelentette be lemondását. Gulyás Gergely miniszter a hvg.hu kérdésére a lemondást úgy kommentálta,

heuréka.

Borkai októberi kihívója, Glázer Tímea a hvg.hu-tól értesült Borkai lemondásáról, aminek csak az időzítésén lepődött meg. „Nem volt más választása és úgy tűnik, ő is megértette, hogy nem lehet a polgármester” – mondta, de úgy tartja, Borkai ezzel is a Fidesz érdekeit szolgálta.

„Ha Győr érdekeit szolgálta volna, akkor már előbb visszalépett volna, ez viszont így tisztességtelen viselkedés, hiszen a Fidesz kezére játszotta a várost” – utalt arra, hogy Borkai csak az alakuló ülés után mond le, ahol az alpolgármestereket is megválasztják.

Legkésőbb március 1-jén új választás lesz

Borkai Zsolt lemondása után időközi választást kell kiírni, ahol csak a polgármester személyéről döntenek, miután a képviselő-testület nem oszlatta fel magát. A szabályok szerint a lemondás után 120 napon belülre kell kiírni a választást úgy, hogy a szavazás a kitűzés napját követő 70. és 90. nap közé essen. Magyarul: ha pénteken tényleg lemond, január vége és március elseje közé kell kitűzni a választást. A lényeg, hogy vasárnapra essen.

A győri közgyűlésben nagyon erős a fideszes többség: 22 képviselőből 16 fideszes. Arról, hogy ki lehet Borkai helyett a Fidesz jelöltje, illetve kit indíthat az ellenzék, hamarosan jelentkezünk egy külön cikkel. Glázer például vállalná, de ez nem rajta múlik.

Borkai ügyében nyomoznak

Borkai Zsolt ügyében többen tettek feljelentést, Polt Péter legfőbb ügyész a parlamentben pár hete arról beszélt, több szálon is folyik nyomozás a győri polgármester ellen. A hatályos törvények értelmében a hivatali visszaélésre vonatkozó vádakat a győri központi főügyészség vizsgálja, míg más hatóságok vizsgálják a kábítószerrel való visszaélést, illetve a szexuális bűncselekmény gyanúját.

Varju László DK-s politikus Pintér Sándor belügyminisztert interpellálta a Borkai ellen folyó eljárásokról. Interpellációjában a szexvideón túlmutató jól ismert, korábbi ügyekre kérdezett rá, "amelyek Borkai nélkül nem jöhettek volna létre".

Varju sorolta:

  • A legjelentősebb az Audi-földek ügye: a győri önkormányzattal már korábban szerződéses viszonyban álló Rákosfalvy Zoltán ügyvéd a győri Audi gyár szomszédságában fekvő 21 hektár szántót vásárolt magánszemélyektől. Ezt követően a területet a Borkai vezette győri önkormányzat ipari területté minősíti át, Rákosfalvy pedig egy offshore cég mögé rejtőzve eladja a terjeszkedni kívánó Audinak – a tranzakció eredményeként legalább ötmilliárd forint nyereségre téve szert, ami így nem a város kasszájába folyik be.
  • Rákosfalvy az országban kiadható 11 kaszinó-koncesszió közül hármat, a győrit, a pécsit és a miskolcit szerezte meg – gyaníthatóan ehhez is igénybe kellett vennie Borkai kormányzati körökben élvezett befolyását.
  • A 2017-ben Győrött megrendezett, az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon biztosítandó étkeztetésre kiírt pályázatot a három cég konzorciumaként működő Diákolimpia 2017 Kft. nyerte meg, holott 896 millió forintos ajánlata csaknem négyszerese volt a másik pályázó érvénytelennek nyilvánított, 229 milliós ajánlatának. A konzorcium egyik tagja az ismert győri vendéglős, Szabó Ervin Pálffy 2003 nevű cége volt.
  • Aligha véletlen egybeesés, hogy Rákosfalvy évek óta egy tulajdonában álló, de egyetlen forint bevételt sem termelő cég ügyvezetőjeként foglalkoztatja Borkai fiát havi egymillió forintért, Szabó viszont egy jól menő vendéglőt adott el Borkai lányának, amelyet minden jel szerint továbbra is ő üzemeltet, ám a haszon értelemszerűen Borkai Petráé.

Kontrát Károly államtitkár erre azt mondta, "az interpellációban felsorolt ügyekkel összefüggésben nyomozás van folyamatban", de részleteket nem árult el.

A Borkai-botrányról további cikkeinket itt olvashatja.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Harminc ember verekedett össze Milánó központjában

Harminc ember verekedett össze Milánó központjában

Magyar land art: a természet megtört harmóniáját teremtik újra

Magyar land art: a természet megtört harmóniáját teremtik újra

Feje tetejére állított rendőrautó, könnygáz és lángok - nem nyugszanak a sárgamellényesek

Feje tetejére állított rendőrautó, könnygáz és lángok - nem nyugszanak a sárgamellényesek

Nézze csak, kivel érkezett Orbán Viktor a Puskás VIP-lelátójára!

Nézze csak, kivel érkezett Orbán Viktor a Puskás VIP-lelátójára!

Érdemes kivárni: megoldódhat a Galaxy Fold legnagyobb problémája

Érdemes kivárni: megoldódhat a Galaxy Fold legnagyobb problémája

Harminc medvét kellene örökbe fogadni egy krími vadasparkból

Harminc medvét kellene örökbe fogadni egy krími vadasparkból