szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A főpolgármester a november 6-i kormányülésen vetette ezt fel a 24.hu információja szerint.

Karácsony Gergely főpolgármester a kormány múlt heti (november 6-i) ülésén felvetette Budapest kilépését a kukaholding országos díjbeszedési rendszeréből – tudta meg a portál.

Azt írják: Karácsony jelezte Orbán Viktor miniszterelnöknek, hogy botrányos a hulladékgazdálkodás finanszírozása a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelési Zrt. miatt, ezért felvetette a főváros kiléptetését a szemétdíj központosított beszedési rendszeréből,

de úgy tudni, a kormányfő érdemben nem reagált arra.

A lap emlékeztet: a többi céghez hasonlóan a kukaholdingnak is május 31-ig kellett volna közzétennie a tavalyi beszámolóját, az azonban még most, novemberben sem történt meg. Így nem tudni, pontosan mekkora mínuszban van az NHKV. (A portál megjegyzi, hogy az NHKV-nál hagyomány, hogy a törvényi előírást megszegve, hónapokkal a határidő letelte után adják le az előző év mérlegét.)

A 2017-es mérleg esetében az tudható, hogy már akkor 40 és 50 milliárd forint körül volt a kukaholding kintlevősége, de a 24.hu szerint ez 2018-ban tovább romlott. Az NHKV-nál a veszteségspirál miatt többször cseréltek vezetőket, de a megszüntetés ötlete is felmerült. Az NHKV-t azért hozta létre az Orbán-kormány, hogy állami kézbe vegye a szemétdíjak beszedését – emlékeztetnek a cikkben.

Ha Budapestet kivennék a kukaholding hatásköréből, az a lap szerint valóságos láncreakciót indíthat be: a főváros ugyanis nemcsak abszolút értékben nagy befizető, itt arányaiban is magasabb a sikeres díjbeszedések aránya, mint az országos átlag. Ha ez a forrás megszűnik, a cég még kevésbé lesz fenntartható, mint eddig – írják. Ugyanakkor hozzáteszik:

amennyiben az Orbán-kormány rábólint Karácsony kérésére, véget érhet a gigantikus pénzeket elnyelő központosítási kísérlet.

Szemétkáosz: 26,4 milliárdot csoportosít át a kormány

Felszólította a Fidesz Gödöllő polgármesterét, aki az Észak-Kelet Pest és Nógrád Megyei Regionális Hulladékgazdálkodási és Környezetvédelmi Önkormányzati Társulás elnöke is, hogy „vállalja a felelősséget a hulladékügyben előállított helyzetért".

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
13 szolgálati ház megépítésére adott 3 milliárd 89 millió forintot az állam

13 szolgálati ház megépítésére adott 3 milliárd 89 millió forintot az állam

Operatív törzs: 4436 koronavírusost találtak a tömeges tesztelésen

Operatív törzs: 4436 koronavírusost találtak a tömeges tesztelésen

A kutya az embernek, a törpemalac csak a gazdájának legjobb barátja?

A kutya az embernek, a törpemalac csak a gazdájának legjobb barátja?