Tetszett a cikk?

Sok munka és sok vita vár Budapestre és a kormányra, mondta Karácsony Gergely főpolgármester, miután a Karmelita kolostorban részt vett a kormányülésen. A Liget-projektben egyezség született Budapest és a Fidesz-kormány között, de az még nagy kérdés, lesz-e atlétikai stadion a fővárosban.

Karácsony Gergely és Gulyás Gergely közös sajtótájékoztatót tartott, miután Budapest főpolgármestere meghívott vendég volt a kormányülésen.

Karácsony azt mondta, az első lépést megtették, hogy létrejöjjön egy konstruktív, partneri viszony a kormány és a főváros között. „A közös cél az, hogy Budapest fejlődjön.” A Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa, ami még úgy jött létre, hogy ott Tarlós István a tag, a jövőben is működni fog, Karácsony Gergely is vendég lesz ott, a következő ülése november végén, december elején lehet.

A kormányülésen Karácsony felvetette, a kormány hozzon létre egy Budapest-törvényt, hogy egyszerűbb és átláthatóbb legyen a főváros közigazgatási viszonyrendszere a kormánnyal, de Orbán jelezte, erre nincs szándék a kormány részéről. „Tudomásul vettem” – mondta Karácsony. Hozzátette: az azonban célja, hogy intézményesüljön a kapcsolat valamilyen módon a kormány és Budapest között.

Karácsony tájékoztatta a kormányt arról, hogy milyen döntéseket hozott kedden a Fővárosi Közgyűlés. A főpolgármester azt javasolta a közgyűlésnek, hogy kezdjen tárgyalásokat a kormánnyal annak érdekében, hogy a Ligetben olyan beruházásokat ne valósítsanak meg, amelyek kivitelezése érdemben eddig nem kezdődött meg. Nevesíti az Új Nemzeti Galériát, de a kitétel illik a Magyar Innováció Házára és a Színházra is. Így ezek építését is leállíthatják. A testület ezt megszavazta kedden. Az Egészséges Budapest Program továbbfejlesztéséről is döntött a közgyűlés.

Sok munkánk van még, sok vitánk is lesz.

Karácsony szerint szakmailag könnyebb egyezségre jutni a kormánnyal, mint nagypolitikai kérdésekben.

Stadionokról is szó esett a kormányülésen. Karácsony Gergely azt kérte a kormánytól, várják meg a közgyűlés következő ülését, ott döntenek majd az atlétikai stadionról, addig tájékozódnak az ügyben. Tájékoztatója során Karácsony végig kezében tartotta programját, mint mondta, azért, mert ez lesz a zsinórmérték a számára a következő öt évben, és ezt a kormánynak is világossá tette. Sarokkövei pedig az egészségügy, a zöldfelület és a közlekedés lesznek.

Látom a reális esélyét annak, hogy ebben partner lesz a kormány.

A Liget-projekttel kapcsolatban úgy fogalmazott, egyetértés volt a kormányülésen abban, hogy átszervezzék az ottani közösségi közlekedést, hogy csökkenjen az átmenő forgalom.

Gulyás Gergely miniszter megköszönte Karácsonynak, hogy elment a kormányülésre. „Demokráciában a választó döntését tiszteletben kell tartani” – mondta. Hozzátette, a kiépített csatornák a jövőben is működni fognak.

Gulyás megnyugtatott mindenkit, a kispesti Budapest Honvéd stadionja és a kézicsarnok fel fog épülni, az atlétikai stadionban pedig várják a főváros döntését.

Karácsony világossá tette azt is a kormányülésen, hogy a folyamatban lévő beruházások között mi az, amit kívánatosnak tart, és mi az, amit nem támogat.

Orbán az ülésen erre „egyértelművé tette, hogy nem kívánunk úgy fejlesztéseket végrehajtani, hogy a kerület arra nem tart igényt. Akarata ellenére senkivel sem szeretnénk jót tenni. A Budapest fejlesztésére koncentráló szakmai szemlélet fennmarad” – mondta Gulyás.

Videónk a helyszínről:

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A magyaroknak nagyon tetszik az elektromos autó, csak nem tudják kifizetni

A magyaroknak nagyon tetszik az elektromos autó, csak nem tudják kifizetni

Nem lesznek misék a fővárosi templomokban

Nem lesznek misék a fővárosi templomokban

A református és az evangélikus templomokban nem lesznek istentiszteletek

A református és az evangélikus templomokban nem lesznek istentiszteletek