szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Orbán Viktor egyik legnagyobb néppárti kritikusa, Frank Engel szerint, ha a Fidesz marad, akkor többen is el fogják hagyni a pártot. Hölvényi György szerint biztató, hogy lengyel lett az EPP elnöke.

Frank Engel, a luxembourgi Keresztényszocialista Néppárt (CSV) elnöke a Népszavának beszélt arról, hogy januárban dönthetnek a Fideszről az Európai Néppártban. A Fidesz tagságát még márciusban a párt és a néppárti elnökség közös javaslatára függesztették fel. Engel azt mondta, el tudja képzelni, hogy az EPP politikai gyűlése a jövő év elején nem a pártja várakozásainak megfelelően fog dönteni, vagyis visszafogadja a Fideszt.

Ha így lesz, akkor többen el fogjuk hagyni az Európai Néppártot – mondta a politikus, aki Orbán Viktor egyik legnagyobb kritikusa az EPP-n belül.

Azt is hozzátette, „vagy ők, vagy mi, ezt már akkor világosan megmondtuk”. Hölvényi György, a KDNP európai parlamenti képviselője azt mondta a lapnak, a labda most az EPP térfelén van. Szerinte a pártcsaládnak meg kell találnia a maga polgári és kereszténydemokrata alternatíváját az európai baloldali blokkal szemben. Hölvényi úgy tudja, hogy a Fidesz és az EPP tárgyalódelegációi hamarosan összeülnek, hogy megvitassák a következő lépéseket. A KDNP szerint egyébként biztató a Fidesz számára egy lengyel elnök.

Tusk viszont Zágrábbanaz EPP kongresszusán arról beszélt, hogy „az olyan értékeket, mint a polgári szabadságjogok, a jogállamiság és az illendő viselkedés a nyilvánosságban, nem fogjuk feláldozni a biztonság és a rend oltárán, mert erre nincs szükség”. Figyelmeztetett, hogy azok, akik ezt nem tudják elfogadni, de facto magukat zárják ki a pártcsaládból.

Orbán Viktor a péntek reggeli hagyományos rádióinterjújában beszélt az ügyről. Azt mondta, a Fidesz még nem döntötte el, folytatjuk-e közös életünket az Európai Néppárttal. Úgy véli ugyanis, hogy a Fidesz nem tartozhat olyan közösségbe, ami bevándorláspárti és nem ismeri el a Fidesz érdemeit.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Silvio Berlusconit kiengedték a kórházból

Silvio Berlusconit kiengedték a kórházból

Csak úgy szórja klientúrájának a műemlékeket az Orbán-kormány

Csak úgy szórja klientúrájának a műemlékeket az Orbán-kormány

Szigorúbb szabályokat vezet be a TikTok

Szigorúbb szabályokat vezet be a TikTok