szerző:
Tetszett a cikk?

A magyar miniszterelnök a Kossuth rádióban idézte az Ismerős Arcok Nélküled című számát. Mi egy vérből valók vagyunk, összetartozunk – mondta. Sorosozott, migránsozott is. „Beleugrik a majom a vízbe” – figyelmeztetett.

Nagy Katalin műsorvezető Várhelyi Olivér meghallgatásával kezdte a pénteki miniszterelnöki rádióbeszélgetését. Megkérdezte, kinek a sikere, hogy uniós biztos lehet Várhelyi.

Sokunké, de nem minden magyaré sajnos.

Szerinte Várhelyi az elmúlt tíz év legnagyobb diplomáciai sikere, vagyis az, hogy hazánk a bővítési portfóliót kapta. „Ez a migrációt is érinti” – tette hozzá a kormányfő. Nagy ünnep ez nekünk, de szólt az árnyékos oldalról is, komoly aknamunka folyt a magyar ellenzék részéről arra, hogy „elgáncsolják a jelöltet, tények támasztják alá, hogy Soros György személyesen is meg akarta akadályozni ezt.”

A Kossuth rádió műsorvezetője arról is faggatta Orbánt, hogy vajon Frans Timmermansnak feltették-e a kérdést a meghallgatásán, elhatárolódik-e Soros Györgytől, minekután Várhelyinek feltették, elhatárolódik-e Orbántól.

Soha nem fogok nem jó hazafikat delegálni – felelte erre.

Az azonban szerinte külön műsort igényelne, hogy ki kinek az érdekeit képviseli az EU-ban. Mit vár Orbán a most felálló bizottságtól? A legfontosabb kérdés szerinte a migráció és a biztonság. „Nem fogjuk feladni a kerítést.” A másik prioritás a gazdaságpolitika a kormányfő szerint. Cudar állapotokról, nehéz évekről beszélt, már ami az eurózónát illeti. A 2020-as év legnagyobb feladata az lesz, hogy megvédjük az elért gazdasági sikereket.

Javában tervezem az évet. A legnagyobb kihívás ez lesz.

Az EU-s költségvetésről azt mondta, megvétózzák azt, hogy az uniós költségvetést a jelen, tervezett állapotában fogadják el, „mert az szamárság”. Ugyanis többször felvetődött a közösségben, hogy az uniós pénzek kifizetését a jogállamisághoz kötnék. A magyar harcmodor látványos – így festette le Orbán diplomáciáját.

Szóba került Donald Tusk is, ő lett az Európai Néppárt elnöke. Ez a Fidesz európai pártcsaládja, igaz, tagsága fel van függesztve. Hogy mit hoz a jövő, erről a kormányfő azt mondta:

a Fidesz még nem döntötte el, folytatjuk-e közös életünket az Európai Néppárttal.

Úgy véli ugyanis, hogy a Fidesz nem tartozhat olyan közösségbe, ami bevándorláspárti és nem ismeri el a Fidesz érdemeit.

Mi egy vérből valók vagyunk, összetartozunk – idézte Orbán Viktor az Ismerős Arcok Nélküled c. számát azzal kapcsolatban, hogy szerinte csakis tisztán magyar etnikai pártok tudják a magyar érdeket külföldön képviselni. „Az a jó, ha a magyarok erősek a szomszédos országokban. Abban nem reménykedhetünk, hogy más nemzetek képviselői jobban fogják képviselni a magyarok érdekeit” – mondta most.

Kérdezték a gazdaságról is. A Moody's szerint kitart a magyar növekedés, de lassulni fog, a kérdés a rádióban azonban csak a növekedésre vonatkozott. Orbán cserélne a németekkel, az, hogy a magyar növekedés többszöröse lehet a németnek, nem jelenti azt, hogy a magyar gazdaság erősebb is. Majd visszatért ahhoz, amit mondott korábban: a legnagyobb kihívás az lesz, hogy az eurózóna gazdasági viharaiban megóvják a magyar növekedést.

Ki fog derülni, képesek vagyunk-e megállni a saját lábunkon – mondta. Beleugrik a majom a vízbe – tette hozzá.

Szerinte lehetséges elérni úgy sikereket a mi régiónkban, hogy közben Nyugat-Európában lassulni fog a gazdasági növekedés, akciótervet emlegetett, majd méltatta Matolcsy Györgyöt is. „Ez az intellektuális erő sokat segít nekünk.” A jegybankelnök mellett az adócsökkentést is méltatta, valamint azt is, hogy a kormány még béreket is emelt közben. „A kulcs az adócsökkentés”, de azt nem tudta megmondani, hogy a közelgő gazdasági akciótervben milyen erre vonatkozó lehetőségek vannak.

A műsor végén az új Puskás Arénáról is beszélt, az avatóról, ahol 70 ezer emberrel együtt volt jelen.

Valaki szereti a magyarokat, valaki nem. Én szeretek sok magyarral együtt lenni. Az ünnepek előtt szoktunk veszekedni, így van ez a családoknál is, de szeretünk ünnepelni.

A Puskást a Lánchíd és a Parlament épületéhez hasonlította. „A végén mindenki tapsolni fog.” Hangsúlyozta, az első ceruzavonástól az utolsó csavarig magyarok keze van ebben az épületben. „Mindenki büszke lehet rá.”

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Sikerült 42 000-szeresére gyorsítani az új anyagok kifejlesztését

Sikerült 42 000-szeresére gyorsítani az új anyagok kifejlesztését

Rejtett üzenetet tetetett a Fehér Ház weboldalára Joe Biden, több új funkció is érkezett

Rejtett üzenetet tetetett a Fehér Ház weboldalára Joe Biden, több új funkció is érkezett

Benyújtották kérelmet az orosz vakcina EU-s engedélyeztetésére

Benyújtották kérelmet az orosz vakcina EU-s engedélyeztetésére